Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Θα διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από τρόικα

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για «στημένη» έξοδο στις αγορές και για «προσυμφωνημένη αγοραπωλησία με συγκεκριμένο οίκο» που θα αποκομίσει σημαντικά κέρδη.

Τσίπρας: Θα διεκδικήσουμε αποζημιώσεις από τρόικα

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας μέσω συνέντευξής του στην Real. Κάνει λόγο για «στημένη» έξοδο στις αγορές και για «προσυμφωνημένη αγοραπωλησία με συγκεκριμένο οίκο» που θα αποκομίσει σημαντικά κέρδη.

Όπως υποστηρίζει ο κος Τσίπρας «θα σας πω ποιο είναι το σχέδιο Σαμαρά που έχει πάρει το πράσινο φως από το Βερολίνο. Στις 23 Απριλίου η Eurostat θα ανακοινώσει ότι υπάρχει μικρό πλεόνασμα. Θα είναι μια πολιτική απόφαση, προεκλογικού χαρακτήρα. Θα μπορούσαμε, μάλιστα, να το ονομάσουμε «πλεόνασμα του ΣΥΡΙΖΑ», γιατί συμφωνήθηκε για να ανακόψει την πορεία μας προς την εξουσία. Αμέσως μετά, τηρώντας τις καλύτερες παραδόσεις του φθαρμένου πολιτικού συστήματος, θα μοιράσουν κάποια προεκλογικά ψίχουλα στα παραδοσιακά εκλογικά τους ακροατήρια.

Στις αρχές Μαίου –έχουν ήδη κάνει προεργασία- ετοιμάζουν μια στημένη έξοδο στις αγορές. Ένα μικρό ποσό, με επιτόκιο γύρω στο 5%. Εχει ήδη βρεθεί ο πρόθυμος οίκος, που μάλιστα κατέχει ελληνικά ομόλογα, άρα δεν θα του κακοπέσει μια απρόσμενη, έστω και προσωρινή, αύξηση της απόδοσης τους.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει ότι θα διεκδικήσει αποζημιώσεις για τις καταστροφές που επέφερε η τρόικα στην ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα διεκδικήσει αποζημιώσεις για τις καταστροφές που επέφερε η τρόικα στην οικονομία απαντά: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα γενιά αποζημιώσεων. Δεν έχουμε μπροστά μόνο τις εκκρεμότητες των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου. Ολοι ήξεραν ότι το πρόβλημα δεν ήταν ελληνικό, όλοι μαζί φόρτωσαν σε ένα λαό τα χρέη των τραπεζών τους. Ηξεραν ότι είναι λάθος το πρόγραμμα, λάθος οι εκτιμήσεις, λάθος οι πολλαπλασιαστές. Συνειδητά οδήγησαν μια χώρα και ένα λαό στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση. Το λένε οι εκθέσεις τους, το λέει φανερά το ευρωκοινοβούλιο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτό το έγκλημα εις βάρος της χώρας και του ευρωπαϊκού Νότου δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι».

Αναφορικά με τις εκλογές σημειώνει ότι «έχουμε προχωρήσει σε βολιδοσκοπήσεις προσωπικοτήτων εκτός ΣΥΡΙΖΑ για την κυβέρνησή μας και βρίσκουμε θερμή ανταπόκριση».

Στέκεται και στις απολύσεις στο Δημόσιο και ξεκαθαρίζει: «απολύσεις που έγιναν κατά παράβαση του Συντάγματος και των νόμων δεν ισχύουν για εμάς».

Ερωτηθείς για το εάν θα πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση για τη διαπραγμάτευση αναφορικά με τη ρύθμιση του χρέους απαντά: «Είμαστε πάντα ανοικτοί στη συνεννόηση. Αλλά θα πρέπει να συν-εννοούμε πριν συνεννοηθούμε. Μα έχουμε δηλαδή κάποιες κοινές αντιλήψεις. Εμεις καταλαβαίνουμε τη διαπραγμάτευση ως μάχη. Η κυβέρνηση πως την κατανοεί; Όταν ο κύριος Στουρνάρας δηλώνει με περηφάνια ότι δεν δέχτηκε να συμπαραταχθεί με την πρόταση Λαγκάρντ για κούρεμα του χρέους, επειδή ο Σόιμπλε του έλεγε «forget it», σε τι ακριβώς να συνεννοηθούμε; Πως είναι το forget it στα γερμανικά;». Προσέθεσε δε ότι επιμένει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς κούρεμα, ενώ επανέλαβε τη θέση ότι πρέπει να υπάρξει λύση στο μοντέλο του 1953 για τη Γερμανία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη απάντησε πως «Για την ώρα δεν βλέπω Ποτάμι. Βλέπω ένα ποτάμι προπαγάνδας για το Ποτάμι. Όταν το νέο κόμμα μπει στην κοίτη του, θα δούμε ποιους θα δροσίσει και ποιους θα θέλει να πνίξει».

ΠΑΣΟΚ: Υπονομεύει τη χώρα

Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Τσιπρας υπονομεύει πια ανοιχτά την χώρα του και την προοπτική εξόδου από την κρίση. Είναι ανίκανος να παρουσιάσει προτάσεις, να δώσει προοπτική. Επενδύει στην καταστροφή. Ταυτόχρονα υβρίζει και προκαλεί. Τις αιτίες για τον πανικό του ας τις αναζητήσει στα αδιέξοδα του και στις αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις του κόμματός του», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v