Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Τι ρωτούν οι ξένοι για την Ελλάδα

Πού επικεντρώνονται οι ερωτήσεις των ξένων στα road shows. Τι ρωτούν για την οικονομία, τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τα NPLs. Το κλίμα από Αμερική και Ευρώπη για Πειραιώς και Alpha και η προετοιμασία για τις παρουσιάσεις της Εθνικής.

Τράπεζες: Τι ρωτούν οι ξένοι για την Ελλάδα

Θερμό χαρακτηρίζουν τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι ξένοι επενδυτές για συμμετοχή στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων, που γίνονται στο πλαίσιο των road shows των δύο τραπεζών, βρίσκεται το ενδιαφέρον για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ενδιαφέρον για τις παρουσιάσεις δείχνουν και μεσοπρόθεσμου ορίζοντα επενδυτές.

Το μπαράζ παρουσιάσεων της Τράπεζας Πειραιώς, που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας, αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες με επενδυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Το ενδιαφέρον τους είναι εντυπωσιακό. Βέβαια, επικεντρώνουν τις ερωτήσεις τους στις υπό εξέλιξη συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα», αναφέρει στέλεχος της τράπεζας στο Euro2day.gr.

Εξάλλου, προσθέτει, η ευκαιρία για τις ελληνικές τράπεζες και εν συνεχεία για τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις είναι μοναδική, καθώς το ρίσκο και οι οικονομικές ταραχές στις αναδυόμενες αγορές στρέφουν τους επενδυτές στην Ελλάδα. «Πρέπει όλοι, τράπεζες, επιχειρήσεις και Δημόσιο, να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το ίδιο θετικό κλίμα μεταφέρουν και τα στελέχη της Alpha Bank, τα οποία βρίσκονται από χθες στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τις παρουσιάσεις της τράπεζας, εν όψει της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου εντός του Απριλίου.

«Πιστεύουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και του κλάδου», τονίζει στέλεχος της Alpha Bank. Βέβαια, κοινός προβληματισμός για τους επενδυτές είναι η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τόσο στα road shows της Πειραιώς όσο και στα αντίστοιχα της Alpha Bank οι επενδυτές ρωτούν επισταμένα για την πορεία των επισφαλειών στα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών.

Μετά τις 23 Μαρτίου τη σκυτάλη των παρουσιάσεων στο εξωτερικό παίρνει ο όμιλος της Εθνικής. «Μέχρι της 20 Μαρτίου, ημέρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για την οικονομική χρήση 2013, είναι για εμάς black period καθώς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», τονίζει στο Euro2day.gr στέλεχος της τράπεζας.

Αμέσως μετά, και συγκεκριμένα στις 24 Μαρτίου τα υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου της ΕΤΕ θα βρεθούν στο Λονδίνο για να συμμετάσχουν στο road show που διοργανώνει η Morgan Stanley και παράλληλα για να ενημερώσουν τους επενδυτές για τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής. Επόμενος προορισμός αναμένεται ότι θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v