Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνουν συμφωνία ως την Κυριακή

Δύσκολα τα πράγματα, λέει ο Στουρνάρας. Ρεαλιστική η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα ως την Κυριακή, τονίζει ο Βενιζέλος. «Πάμε να τα βρούμε παρά να τα σπάσουμε», έλεγε νωρίτερα στέλεχος της κυβέρνησης, δίνοντας το κλίμα. Πληροφορίες για αποφυγή νόμου για ομαδικές απολύσεις.

Ψάχνουν συμφωνία ως την Κυριακή

Σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τον υπουργό οικονομικών να δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος το βράδι της Πέμπτης.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου προηγήθηκε συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν το αναθεωρημένο κείμενο συμφωνίας ενώ σε ερώτηση εάν είναι αισιόδοξα τα πράγματα, τόνισε: «Πάντως, δεν είναι απαισιόδοξα. Είναι δύσκολα, πάντως. Δύσκολα αλλά όχι απαισιόδοξα». 

Ερωτηθείς εάν η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή, όπως έχει ζητήσει το Eurogroup, ο υπουργός σημείωσε ότι θα ολοκληρωθούν «το συντομότερο δυνατόν».    

Λίγο νωρίτερα, εξερχόμενος από το Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι έχει διαμορφωθεί πλαίσιο και ότι είναι «ρεαλιστική η επίτευξη συμφωνίας ως την Κυριακή». Σημείωσε πάντως ότι «στα πολύ μεγάλα είναι πιο εύκολο να συμφωνηθούν τα πράγματα απ' ό,τι στα μικρότερα».

Όσον αφορά στο λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» και στις ενστάσεις που έχει διατυπώσει η τρόικα, δήλωσε: «Το πλεόνασμα υπάρχει, είναι δεδομένο και η διανομή του πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που να εξυπηρετεί και αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους. Αυτό θα γίνει, όπως έχουμε πει».

Όπως είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ «όλο τον καιρό η διάρκεια διαπραγματεύσεων δείχνει το μέγεθος των δυσκολιών που κάποιοι νομίζουν ότι με τον τσαμπουκά θα λύσουν προβλήματα», αφήνοντας με τον τρόπο αυτό αιχμές για την τρόικα.

Αναφορικά με τα εργασικά υποστήριξε ότι η τρόικα δεν ζητά κάτι εκτός λογικής και δεν υπάρχει πρόκληση για εργαζομένους και ανέργους.

«Πάμε για συμφωνία»

«Πάμε να τα βρούμε παρά να τα σπάσουμε. Το κλίμα είναι καλό, πάμε για να συμφωνήσουμε. Στόχος να κλείσουμε την Κυριακή». Με αυτά τα λόγια κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου έδινε το «κλίμα» μετά και την επιστροφή της τρόικας και τον πρώτο κύκλο συναντήσεων.

«Εχουμε κάνει βήματα προόδου. Ήρθαν με το αναθεωρημένο MEFP, στο οποίο όμως δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμα σε όλα τα θέματα», υποστήριξε, συμπληρώνοντας ότι «δεν έχουμε μόνο εμείς να χάσουμε».

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι «θα δουλεύουμε νυχθημερόν για να κλείσουμε την Κυριακή». Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, από την Παρασκευή θα υπάρξει παρέλαση υπουργών στο ΥΠΟΙΚ για να κλείνουν εκκρεμότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα διαρθρωτικά εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Τα δημοσιονομικά δεν φαίνεται να συνιστούν ιδιαίτερο ζήτημα.

Κρίσιμα στοιχεία για τη συμφωνία αναφορικά με τις «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης είναι:

• Η πληροφορία ότι δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο δημόσιο το 2015.

• Φαίνεται να αποφεύγεται η νομοθετική ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις.

• Το κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα ανακοινωθεί αμέσως μετά τις 23 Απριλίου.

Οι τράπεζες

Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, τα στρες τεστ δεν είναι στο τραπέζι, ενώ ο νόμος για ανακεφαλαιοποίηση θα κατατεθεί την άλλη εβδομάδα. Σχολιάζοντας, τις εξελίξεις στον κλάδο και το θέμα της Eurobank, η ίδια πηγή σημείωνε ότι το ΤΧΣ έχει τους κανονισμούς του και αυτός είναι ο βασικός μέτοχος.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι το ΔΝΤ προτίθεται να δώσει μια μόνο δόση στην Ελλάδα όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος, στέλεχος του ΥΠΟΙΚ τόνιζε ότι αυτό, ακόμα και αν ισχύει, δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα.

Να σημειωθεί τέλος ότι ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία για τα φορολογικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v