Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινο φως για άνοιγμα λογαριασμού έδωσε η σύζυγος Παπαντωνίου

Ο συγκεκριμένος τραπεζικός λογαριασμός, μέχρι στιγμής, ερευνήθηκε μόνο στο επίπεδο της φοροδιαφυγής και του πόθεν έσχες από το ΣΔΟΕ. Η σύζυγος του πρώην υπουργού έδωσε τη συγκατάθεσή της για να γίνει έρευνα.

Πράσινο φως για άνοιγμα λογαριασμού έδωσε η σύζυγος Παπαντωνίου

Πρόσβαση στον τραπεζικό της λογαριασμό στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία προκειμένου να εξετασθεί η νομιμότητα της προέλευσης ποσού 1,3 εκατομμυρίων ευρώ που έχει εντοπισθεί παρέσχε με έγγραφη εξουσιοδότησή της προς τους ανακριτές Γαβριήλ Μαλλή και Γιώργο Σταυρόπουλο η σύζυγος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου. 

Οι ανακριτές, οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και τις μίζες που φέρονται να δόθηκαν είχαν ήδη ζητήσει δικαστική συνδρομή από τις ελβετικές αρχές προκειμένου να ελέγξουν τον λογαριασμό, ωστόσο το αίτημα εκκρεμούσε. Μετά όμως την ενέργεια της κ. Κουράκου, η οποία εκλήθη ως μάρτυρας στο στάδιο της ανάκρισης, άνοιξε ο δρόμος για την διερεύνηση της νομιμότητας του ποσού.

Ο συγκεκριμένος τραπεζικός λογαριασμός, μέχρι στιγμής, ερευνήθηκε μόνο στο επίπεδο της φοροδιαφυγής και του πόθεν έσχες από το ΣΔΟΕ και την οικονομική εισαγγελία και ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του για παραβίαση του νόμου περί πόθεν έσχες (δεν είχε δηλωθεί το ποσό). Εκκρεμεί και ποινική διαδικασία στη ΔΟΥ Κηφισιάς για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Οι ανακριτές διαφθοράς, όμως, ερευνούν την νόμιμη ή μη προέλευση των χρημάτων και κυρίως την ενδεχόμενη σύνδεση αυτού του ποσού με τις συμβάσεις για εξοπλιστικά που χειρίστηκε ως υπουργός Αμυνας ο κ. Παπαντωνίου.

Η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου εκλήθη από τους ανακριτές ως μάρτυρας καθώς επί του παρόντος «υπάρχουν ενδείξεις και υποψίες για τυχόν διασύνδεση του ποσού με την μέχρι τώρα ανάκριση για τα εξοπλιστικά προγράμματα των υποβρυχίων και των ASRAD και πρέπει να διερευνηθούν».

Για τον ίδιο λόγο οι ανακριτές κλήτευσαν ως μάρτυρες το ζευγος Κανδαλέπα, κουμπάρους του πρώην υπουργού, οι οποίοι φέρονται να έστειλαν δυο εμβάσματα στον συγκεκριμένο λογαριασμό της κας Κουράκου συνολικού ύψους περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από το ζευγάρι να δώσει εξουσιοδότηση για να ανοίξουν το λογαριασμό τους στην Ελβετία, ωστόσο εκείνοι αρνήθηκαν. Υποστηρίζουν ότι το ποσό αφορά νόμιμα χρήματα του ζεύγους Παπαντωνίου, και απλώς εκείνοι τους διευκόλυναν. Οι ανακριτές, αναμένεται να υποβάλλουν αίτημα δικαστικής συνδρομής για να ανοίξει ο λογαριασμός του ζεύγους Κανδαλέπα. Ο λογαριασμός πάντως της κας Κουράκου φέρεται να ανοίχτηκε το 2000 και τα χρήματα επαναπατρίστηκαν το 2010 με τον νόμο Αλογοσκούφη.

Εν τω μεταξύ, προς ολοκλήρωση βαίνει η ανάκριση για την υπόθεση της προμήθειας των TOR M1 και ήδη οι ανακριτές έχουν καλέσει σε συμπληρωματικές απολογίες όλους τους βασικούς κατηγορούμενους σε αυτό το κομμάτι, δηλαδή τους Γιάννη Σμπώκο, Γιώργο Καμάρη, Αφους Χριστοδουλίδη, Πάνο Γερμανό κλπ. Παράλληλα ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής απέρριψε με διάταξή του την αίτηση αποφυλάκισης του επιχειρηματία Αλ. Αβατάγγελου που εμπλέκεται στην υπόθεση των υποβρυχίων, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση για αποφυλάκιση με 800.000 ευρώ εγγύηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Υπενθυμίζεται πώς ο Αβατάγγελος μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος από τον κ. Μαλλή με εγγύηση 500.000 ευρώ, τα οποία όμως δεν κατέβαλλε ποτέ γι’ αυτό και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v