ΠΣΕ: Ενδιαφέρον ξένων funds για εξαγωγικές

Μεγάλο πρόβλημα για τους εξαγωγείς παραμένει, σύμφωνα με τον ΠΣΕ, η έλλειψη ρευστότητας, οι καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ αλλά και ο αργός ρυθμός στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στις εξαγωγικές διαδικασίες.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΠΣΕ: Ενδιαφέρον ξένων funds για εξαγωγικές

«Ακόμη και τα θαύματα κρατάνε τρεις ημέρες, στην περίπτωσή των εξαγωγών το θαύμα κράτησε τρία χρόνια. Τώρα όμως υπάρχει κόπωση κάτι που φαίνεται και στα στοιχεία».

Σε αυτή τη φράση η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κα. Χριστίνα Σακελλαρίδη, συνόψισε την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις ελληνικές εξαγωγές, επισημαίνοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη ρευστότητας, οι καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ αλλά και ο αργός ρυθμός στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στις εξαγωγικές διαδικασίες. Και όχι μόνο αυτό. Σύμφωνα με την κα. Σακελλαρίδη χρειάζεται και μεράκι από την πλευρά των εξαγωγέων.

Αυτό αναφέρθηκε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου επ' αφορμή του διήμερου συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα για τις εξαγωγές.

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των διεθνών εμπορικών σχέσεων της χώρας, αποτελεί, όπως είπε η πρόεδρος του ΠΣΕ, κοινό τόπο ως στρατηγική επιλογή ανάπτυξης και εξόδου από την ύφεση.

Ως εκ τούτου, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, διοργανώνει Διήμερο Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η Εξωστρέφεια ως Στρατηγική Επιλογή: Όραμα & Πραγματικότητα», που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 18-19 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο HILTON, υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Δήμου Αθηναίων.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας θα κηρύξει την έναρξη εργασιών του συνεδρίου, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, έχει αποδεχθεί να είναι Κεντρικός καλεσμένος και ομιλητής στο δείπνο του συνεδρίου.

Η ίδια ανέφερε ότι παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα και ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα, από funds του εξωτερικού για Ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Ωστόσο όπως σημείωσε πληροφορίες από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις με τις οποίες ήρθε σε επαφή ο ΠΣΕ αναφέρουν ότι ζητούν εγγυήσεις κερδοφορίας και χαμηλή τιμή αγοράς μετοχών.

Σε ότι αφορά στην πορεία των ελληνικών εξαγωγών η πρόεδρος του ΠΣΕ ανέφερε ότι "ζητάμε από την πολιτεία να μη μας δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Για παράδειγμα το ένα τέταρτο της αξίας των εξαγόμενων προϊόντων είναι ο ΦΠΑ ο οποίος βέβαια επιστρέφεται, αλλά το 2013 επιστράφηκε ο ΦΠΑ του 2009" όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v