Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο... μπλέξιμο με το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών

Σύμφωνα με την εγκύκλιο από την 1/1/2014 θα πρέπει να αποστέλλουν προσωρινή δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών ακόμα και όσοι δεν έχουν παρακρατούμενο φόρο. Διευκρινήσεις ζητούν οι φοροτεχνικοί. Πιέζουν για παρατάσεις προθεσμιών.

Νέο... μπλέξιμο με το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών

Αλαλούμ στα λογιστικά γραφεία έχει δημιουργήσει μία ακόμα εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών αλλά και η ερμηνεία της από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα λογιστές και φοροτεχνικοί να βρίσκονται για μια ακόμα φορά... στα κάγκελα.

Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1049/2014 από την 1η Ιανουαρίου 2014 θα πρέπει να αποστέλλουν προσωρινή δήλωση Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών ακόμα και όσοι δεν έχουν παρακρατούμενο φόρο, ενώ όσοι απολύουν το προσωπικό τους πρέπει να στείλουν μια μηδενική δήλωση με ένδειξη οριστικής διακοπής.

Το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Οικονομικών όμως, όπως επισημαίνει σε επιστολή της προς τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών (ΠΟΦΕΕ) σημειώνει πως «θα πρέπει να σταλεί μέχρι τέλος Μαρτίου μία μηδενική προσωρινή ΦΜΥ για όλους τους ενεργούς επαγγελματίες». Η ΠΟΦΕΕ επισημαίνει πως κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ούτε από τον Ν.4172/2013, ούτε και από την εγκύκλιο ενώ σε ερώτηση που απηύθυναν οι φοροτεχνικοί στην ΓΓΠΣ «δήλωσαν αναρμόδιοι να απαντήσουν».

Μ' αυτά και μ' αυτά οι φοροτεχνικοί ζητούν να εκδοθεί μια νέα εγκύκλιος που να ...ερμηνεύει την εγκύκλιο και την υπηρεσία.

Εν τω μεταξύ πάντως ο Χάρης Θεοχάρης μέσω twitter ερωτηθείς για το εάν τα μηδενικά ΦΜΥ θα υποβάλλονται ανά μήνα έσπευσε να απαντήσει «Δεν νομίζω τα μηδενικά κάθε μήνα. Μόνο μια φορά για να δηλώσει πως δεν έχει άλλη υποχρέωση», απάντησε μέσω twitter ο κ. Θεοχάρης. 

Παράλληλα η ΠΟΦΕΕ ζητά παρατάσεις προθεσμιών και εξαιρέσεις από τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής βεβαιώσεων αποδοχών.

Στην επιστολή αναφέρεται:

1. Σύμφωνα με την ΔΕΣ Γ 1013171 ΕΞ 21.1.2014 όπου ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία ισχύος την 31/03/2014, των εγκυκλίων ΠΟΛ.1068/19-3-2001, ΠΟΛ.1028/21-2-2003 και ΠΟΛ.1071/28-5-2009 ,που αφορούν στη διακοπή εργασιών των φυσικών, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων πέραν του έτους, με ημερομηνία διακοπής τον πραγματικό χρόνο διακοπής των εργασιών τους η ΠΟΦΕΕ κρίνει ότι πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι 30/09/2014 λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται με την αναζήτηση των πελατών μας ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διακοπών.

2. Σύμφωνα με την ΠΟΛ 1039/2014 μέχρι τις 28/03/2014 πρέπει να αποσταλούν από τα γραφεία μας, ηλεκτρονικά, αναλυτικά οι βεβαιώσεις αποδοχών των ελευθέρων επαγγελματιών τόσο για ποσά πάνω από 300 ευρώ που ήταν το όριο της απαλλαγής παρακράτησης, όσο και για ποσά κάτω των 300 ευρώ.

Πιστεύουμε επειδή όλα αυτά τα χρόνια δεν αποστελλόταν στοιχεία για τις βεβαιώσεις που δεν υπαγόταν σε παρακράτηση είναι ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα με εγκύκλιο για αποστολή μόνο των βεβαιώσεων με παρακράτηση και όχι τα υπόλοιπα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v