Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Πίεση για συμφωνία εντός εβδομάδας

Ανοικτά μέτωπα σε δημοσιονομικό, μεταρρυθμίσεις και τράπεζες βλέπει το Εurogroup. Ζητά συμφωνία εντός εβδομάδας. Ευθύνη της ΤτΕ τα stress tests, θα ακολουθήσουν αυτά της ΕΚΤ. Περιμένουμε γρήγορη ανακεφαλαιοποίηση με ιδιωτικό χρήμα, το σχόλιο Ντάισελμπλουμ.

Eurogroup: Πίεση για συμφωνία εντός εβδομάδας

Σαφές ήταν το μήνυμα του Eurogroup ότι η Αθήνα, παρά την πρόοδο, πρέπει να κάνει περισσότερα ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση αυτήν την εβδομάδα.

Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου αργά χθες το βράδυ, αρκετές ώρες μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και αφού είχε προηγηθεί ένας δεύτερος κύκλος επαφών με θέμα την τραπεζική ένωση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στην Ελλάδα σημείωσε: «Ενημερωθήκαμε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα. Μπορούμε να είμαστε ελαφρώς αισιόδοξοι ότι υπάρχει δυνατότητα για συμφωνία αυτήν την εβδομάδα. Καλούμε την Αθήνα να κάνει ό,τι απαιτείται ώστε να ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση».

Όπως είπε, δεν μπορούμε να αφήνουμε τη διαπραγμάτευση να τραβάει. Είναι και πρακτικό θέμα, δεν μπορεί η τρόικα να μείνει για πάντα στην Ελλάδα.

Εμφανίστηκε μεν αισιόδοξος, όμως άνοιξε όλη την ατζέντα. Απαντώντας σε ερώτηση ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα για το δημοσιονομικό, τις τράπεζες αλλά και για τις μεταρρυθμίσεις, τα οποία, όπως είπε, δεν έχουν αλλάξει τους τελευταίους δύο μήνες.

Από την πλευρά του, ο Ο. Ρεν ανέφερε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται σε εποικοδομητική βάση, όμως υπάρχουν διαφορές με τις ελληνικές αρχές. Τα στελέχη της Κομισιόν δουλεύουν σκληρά για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, υποστήριξε.

«Ειδικά οι μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές», συμπλήρωσε ο επίτροπος. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να διανύσουμε το τελευταίο μίλι και να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση, εκτίμησε.

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, ξεκαθάρισε ότι η εκταμίευση χρημάτων εξαρτάται από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ότι υπάρχουν 10,1 δισ. ευρώ στον ESM προς διάθεση στην Αθήνα.

Οι τράπεζες

Ενημερωθήκαμε για τα stress tests και τις εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες και περιμένουμε γρήγορη άντληση των κεφαλαίων, η οποία θα προέλθει κατά κύριο λόγο από ιδιώτες, σχολίασε ο επικεφαλής του Eurogroup. Χαιρετίζουμε την απόφαση των δύο τραπεζών για αυξήσεις κεφαλαίων, που οδηγούν σε ενίσχυση μεγαλύτερη από τις απαιτήσεις που προέκυψαν από τα stress tests, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το αν έχουν βάση οι πληροφορίες πως οι ανάγκες των τραπεζών είναι μεγαλύτερες από αυτές που παρουσιάστηκαν στα stress tests, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε ότι «η ευθύνη για τα stress tests που διεξήχθησαν ανήκει αποκλειστικά στην Τράπεζα της Ελλάδος. Έτσι, εμείς και η ΕΚΤ καταγράφουμε τα αποτελέσματα, αλλά και το γεγονός ότι ορισμένες τράπεζες κινούνται πέρα από αυτά τα όρια και βγαίνουν στις αγορές για να αντλήσουν κεφάλαια. Τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, όπως και όλα τα ευρωπαϊκά θα περάσουν τα ευρωπαϊκά stress tests. Το αποτέλεσμα τώρα είναι αποκλειστικά ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος και το λαμβάνουμε υπόψη».

Tο επόμενο Εurogroup

«Δεν έχουμε αποφασίσει έκτακτο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης για την Ελλάδα, αν και αυτό είναι μία πιθανότητα. Βάσει αρχής, κινούμαστε προς την επόμενη συνεδρίαση στις αρχές Απριλίου», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Διευκρίνισε πως δεν συζητήθηκε αν το EWG θα μπορούσε να αποφασίσει εκταμίευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα, ενδεχόμενο που δεν απέκλεισε.

Εύσημα στις κυπριακές αρχές - Εκταμιεύεται η δόση

Eν τω μεταξύ, το Εurogroup καλωσόρισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος από την τρόικα, δίνοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τονίζουν πως η δέσμευση των αρχών για εφαρμογή της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με τη μικρότερη ύφεση, έχει συμβάλει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με σημαντικό περιθώριο. Παράλληλα, προειδοποιούν πως το outlook παραμένει δύσκολο και ζητούν την ενίσχυση των προσπαθειών για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης.

Το ανακοινωθέν διαπιστώνει σημάδια βελτίωσης στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και καλωσορίζει τα βήματα για τη μετάβαση στο δεύτερο στάδιο χαλάρωσης στους περιορισμούς κεφαλαίων.

Σημειώνοντας πως με την υιοθέτηση του νόμου για τις ιδιωτικοποιήσεις η Κύπρος εκπλήρωσε τις προαπαιτούμενες πράξεις, το Eurogroup αναφέρει πως εγκρίνει επί της αρχής την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στο Ecofin οι αποφάσεις για τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης

Πιο κοντά σε συμφωνία για την τραπεζική ένωση και τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης (SRM) βρέθηκε το Eurogroup, χωρίς όμως να λάβει τελικές αποφάσεις, καθώς οι συζητήσεις θα επαναληφθούν την Τρίτη, δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Το πιο σημαντικό είναι πως όλες οι πλευρές και κυρίως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλουν να υπάρξει μια συμφωνία για το θέμα του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και πριν από τη λήξη της θητείας του τρέχοντος ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν διάφορες λεπτομέρειες που αφορούν τον SRM, αλλά δεν κατέληξαν σε καμία συμφωνία, αφού τα κρίσιμα ζητήματα θα τεθούν στο Ecofin της Τρίτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v