Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελ. Βενιζέλος: Τροχοδρομεί για απογείωση το 2014

Πίσω του φαίνεται ότι αφήνει τις χρονιές της πτώσης ο αερολιμένας της Αθήνας. Τα πρώτα στοιχεία για το 2014 καταγράφουν σημαντική άνοδο της επιβατικής κίνησης, με την Αθήνα να επιστρέφει στις επιλογές των ταξιδιωτών.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Ελ. Βενιζέλος: Τροχοδρομεί για απογείωση το 2014

Την ολική επαναφορά της Αθήνας στο χάρτη των διεθνών αστικών προορισμών, από τους οποίους απουσίαζε την τελευταία πενταετία της κρίσης, σηματοδοτούν οι επιδόσεις του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ) για το πρώτο δίμηνο του έτους. Την στιγμή που το επενδυτικό ενδιαφέρον για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας αυξάνεται, τα στοιχεία από την έναρξη της νέας χρόνιας αποτελούν έναν δείκτη που υποδεικνύει ανοδική πορεία, μετά από χρόνια πτωτικής κίνησης.

Τον Φεβρουάριο η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» εξελίχθηκε ανοδικά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Ακολουθώντας την τάση που διαμορφώθηκε ήδη από το 2013 η επιβατική κίνηση κατέγραψε άνοδο της τάξης του 9,2%, ενώ τον προηγούμενο μήνα είχε ενισχυθεί κατά 6,9%.

Πρόκειται για στοιχείο με ιδιαίτερη αξία, καθώς φαίνεται ότι παγιώνεται η αντιστροφή της τάσης, η οποία είχε διαφανεί από την άνοιξη του 2013 και επιβεβαιώνει την δυναμική ανάκαμψη της Αθήνας, ως τουριστικού προορισμού και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Επίδοση τριετίας για τους επιβάτες εξωτερικού

Κατά τον προηγούμενο μήνα ο ΔΑΑ εξυπηρέτησε συνολικά 726 χιλιάδες επιβάτες έναντι 665 χιλιάδων το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η κίνηση των επιβατών εξωτερικού κατέγραψε αύξηση 16%. Μάλιστα πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό αύξησης που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 ετών. Η κίνηση στο εσωτερικό παρά τη σημαντική πτώση των προσφερομένων πτήσεων και θέσεων (-13%), διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου σχεδόν στα ίδια επίπεδα του περασμένου έτους (-1%).

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο αριθμός των ξένων επισκεπτών κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, όχι μόνο ακολούθησε την αυξητική τάση των προηγούμενων μηνών, αλλά παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση κατά 33% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2013.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ότι επιβεβαιώνει βάσιμα την θέση ότι η Αθήνα ανακάμπτει ως τουριστικός προορισμός και την χειμερινή περίοδο, κάτι που αποτελεί ζητούμενο όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν μια συνάφεια με τον τουρισμό, αλλά για ολόκληρη τη χώρα.

Ενδιαφέρον πάντως έχει και η καταγραφή ότι Ελληνες ταξιδιώτες αύξησαν τα διεθνή ταξίδια τους (+3%), πλησιάζοντας τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα (-0,4%).

Συνολικά, το πρώτο δίμηνο τους έτους, οι επιβάτες του ΔΑΑ έφτασαν το 1,5 εκατομμύριο, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 8%, με την κίνηση εξωτερικού να παρουσιάζει διψήφια αύξηση 13% και την κίνηση εσωτερικού να πλησιάζει τα αντίστοιχα επίπεδα του 2013 (-0,5%).

Μικρή μείωση στον αριθμό των πτήσεων

Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη των πτήσεων στο διεθνή αερολιμένα Αθηνών κατά την διάρκεια του πρώτου διμήνου καταγράφηκε μικρή υποχώρηση κατά 1,6% και εξυπηρετήθηκαν συνολικά 17,5 χιλιάδες πτήσεις. Η μείωση που παρατηρήθηκε είναι αποτέλεσμα κυρίως της υποχώρησης του αριθμού των πτήσεων στο εσωτερικό, η οποία οφείλεται στην διακοπή της δραστηριότητας των Κυπριακών Αερογραμμών, αλλά και την αναδιοργάνωση του δικτύου Aegean – OA, μετά την εξαγορά της δεύτερης.

Αντίθετα, οι πτήσεις εξωτερικού κατέγραψαν μεγάλη αύξηση σε ποσοστό 8,4%, λόγω της αύξησης της διεθνούς παρουσίας της Aegean αλλά και της σημαντικής αύξησης συχνοτήτων κατά την χειμερινή περίοδο, στην οποία προχώρησαν πολλές ξένες εταιρείες.

Σχεδόν 2 εκατομμύρια περισσότερες πτήσεις

Να σημειώσουμε ότι οι οιωνοί για το 2014 είναι ιδιαίτερα θετικοί. Φέτος οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο της Αθήνας σχεδιάζουν να προσφέρουν περίπου 2 εκατομμύρια θέσεις περισσότερες σε σχέση με πέρυσι. Η αύξηση αφορά τόσο στην αγορά εξωτερικού, κυρίως από την Aegean, όσο και την αγορά εσωτερικού όπου την διαφορά αναμένεται ότι θα κάνει η δραστηριοποίηση της Ryanair η οποία θα προσφέρει δεκάδες πτήσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Σε ότι αφορά τις εταιρείες χαμηλού κόστους στην Αθήνα για φέτος το καλοκαίρι, αυτές αυξάνονται σε 17 από 12 που ήταν πέρυσι. Οι εξυπηρετούμενοι προορισμοί από τις χαμηλού κόστους εταιρείες αυξάνονται κατά 40% (από 25 σε 35), καθώς οι 17 αεροπορικές εταιρείες θα συνδέουν πλέον 35 πόλεις (39 αεροδρόμια).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v