Μ. Σουλτς: Όχι σε μονομερή λιτότητα στην Ελλάδα

Η Ελλάδα χρειάζεται έξυπνο μείγμα πολιτικής και όχι μονομερή λιτότητα, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μ.Σούλτς

Μ. Σουλτς: Όχι σε μονομερή λιτότητα στην Ελλάδα

«Ζητάμε από τους πολίτες πάρα πολλές θυσίες, ιδιαίτερα εδώ στη χώρα σας. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα πέρασε από φοβερές εξελίξεις, οι άνθρωποι στη χώρα σας υπέφεραν και τώρα ήρθε η στιγμή της αλλαγής, ήρθε η στιγμή να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα καλύτερο μέλλον», δήλωσε ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στην πανελλήνια συνδιάσκεψη της «Ελιάς».

« Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για το ίδιο του το μέλλον. Αν όμως το μέλλον της Ελλάδας αποφασίζεται και στις Βρυξέλλες και στις Βρυξέλλες υποστηρίζεται η χώρα σας έτσι ώστε να δημιουργηθεί ανάπτυξη έτσι ώστε να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία, έτσι ώστε να έρχονται άνθρωποι στη χώρα σας και να κάνουν επενδύσεις για να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη με θέσεις εργασίας, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την οικονομική ανάπτυξη. Αυτή την αλλαγή θέλουμε να φέρουμε στις Βρυξέλλες», τόνισε.

«Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε είναι μια Ευρώπη δυνατή, όπου θα είναι μια κοινότητα εμπορίου, εργασίας, μια κοινότητα κοινωνικής πρόνοιας που θα φροντίζει για κάθε πολίτη. Κάθε χρόνο, κάθε μήνα, έχουμε στην Ευρώπη και έναν νέο εκατομμυριούχο και ταυτόχρονα έχουμε χιλιάδες ανθρώπους που είναι φτωχοί, χωρίς δουλειά. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Χρειαζόμαστε ανθρώπους οι οποίοι να εργάζονται σε αξιοπρεπείς δουλειές με αξιοπρεπείς μισθούς. Αυτό έχει σημασία», σημείωσε ο κ. Σουλτς συμπληρώνοντας ότι «δεν θέλουμε τις εταιρείες στη Γερμανία κάθε χρόνο να κάνουν δισεκατομμύρια κέρδη και να μην πληρώνουν φόρους. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Αυτή την Ευρώπη θα την αλλάξουμε».


«Χρειάζομαι την υποστήριξή σας. Για να έχουμε την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζομαι την δική σας υποστήριξη. Και χρειάζομαι την υποστήριξή μας γιατί αποφασίζει η πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και έχω έρθει εδώ λοιπόν για να ζητήσω την υποστήριξή σας», υπογράμμισε.

Τον υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν Μάρτιν Σουλτς, προλόγισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για την "άλλη Ευρώπη' για τη οποία αγωνίζεται.

"Μας λένε ότι είμαστε στην ίδια κυβέρνηση με τη ΝΔ. Ναι. Και το ίδιο συμβαίνει με το SPD στη Γερμανία, το ίδιο στην Ολλανδία, την Αυστρία κτλ", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σημείωσε, όμως, ότι τώρα φαίνονται οι διαφορές μεταξύ των δύο χώρων, αφού ενόψει ευρωεκλογών δίνεται ο αγώνας των συσχετισμών, με το ΕΣΚ να αγωνίζεται ενάντια στο ΕΛΚ με διαφορετικούς υποψηφίους.

Χαρακτηρίζοντας μεν τον Μάρτιν Σουλτς ως Γερμανό πολίτη και πολιτικό, κυρίως όμως ως Ευρωπαίο πολίτη και πολιτικό, υποστήριξε ότι "εδώ στην Ελλάδα, τον αγαπούμε ως Γερμανό που αναγνωρίζει και σέβεται τις θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού".

 

Όχι σε μονομερή λιτότητα

Σημειώνεται ότι ο κ. Σουλτς, πριν την ομιλία του στη συνδιάσκεψη, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην οποία τόνιζε ότι η Ελλάδα χρειάζεται έξυπνο μείγμα πολιτικής και όχι μονομερή λιτότητα. Σε ό,τι αφορά στην υποψηφιότητά του, για την προέδρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Ευρωεκλογές, ανέδειξε, ως βασικές προτεραιότητες, την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και την δικαιοσύνη.

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,ο κ. Σουλτς, ο οποίος μίλησε απόψε, στην Αθήνα, στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της «Ελιάς-Δημοκρατική Παράταξη», τόνισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της Ελλάδας πρέπει να παραμείνουν ενωμένες και επισήμανε ότι ο ίδιος απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες που θέλουν μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Είναι πια κοινός τόπος ότι μία πολιτική η οποία είναι μονομερώς στραμμένη στην λιτότητα δεν είναι επιτυχής και αποτελεσματική. Χρειαζόμαστε ένα έξυπνο μείγμα πολιτικής, από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βιώσιμες επενδύσεις στην απασχόληση και την ανάπτυξη και την απαραίτητη δημοσιονομική εξυγίανση», δήλωσε.

«Βάσει υπολογισμών της Κομισιόν, κάθε χρόνο, οι εθνικοί προϋπολογισμοί χάνουν ένα τρισεκατομμύριο ευρώ, από φοροδιαφυγή και φορολογική απάτη. Αυτό θα ήταν ένα παράδειγμα για την χρηματοδότηση των απαραίτητων επενδύσεων στην απασχόληση και την ανάπτυξη. 'Αλλο παράδειγμα θα ήταν ένας ευρωπαϊκός φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Το μείζον πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε άμεσα είναι ο αγώνας εναντίον της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων, η οποία απειλεί σε αρκετές χώρες να διαρρήξει την κοινωνική συνοχή».

Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, «η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί πλέον μόνο με τα θέματα τα οποία δεν μπορούν τα ίδια τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν μόνα τους, πχ. στην πολιτική εμπορίου, κλίματος, την νομισματική πολιτική, ιδιαίτερα στον αγώνα εναντίον της διεθνούς φοροδιαφυγής και φορο-απάτης. Πρέπει πάλι να φροντίσουμε για περισσότερη δικαιοσύνη, τόσο εντός των κρατών-μελών όσο και μεταξύ των κρατών-μελών. Η εθνικοποίηση η οποία ενισχύθηκε, λόγω της κρίσης, απειλεί, όχι μόνο, να προκαλέσει στους ανθρώπους περισσότερη ανασφάλεια ότι δηλαδή η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους, αλλά στρέφει και τους λαούς, τον έναν εναντίον των άλλων, ενώ επαναφέρει παλιές προκαταλήψεις. Αυτή είναι μια άσχημη εξέλιξη την οποία καλούμαστε να ανατρέψουμε».

Σχολιάζοντας την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τις ευρωεκλογές, είπε ότι «είναι ένας εξαιρετικός υποψήφιος, τον οποίο προσωπικά εκτιμώ πολύ. Χαίρομαι για την αντιπαράθεση μαζί του και προσβλέπω σε αυτήν».

 Ερωτηθείς για το μήνυμα που θέλει να στείλει με τη σημερινή του παρουσία στην Αθήνα, ο κ. Σουλτς είπε: «Απευθύνω έκκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας να κρατηθούν ενωμένες και να μην φθαρούν σε εσωκομματικούς ή εσωπολιτικούς ανταγωνισμούς. Η 25η Μαϊου αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και το ποια Ευρώπη θέλουμε και ποια Ευρώπη μπορεί να δημιουργήσει πάλι περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, κάτι που πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Βρίσκομαι εδώ για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες οι οποίοι επιθυμούν ακριβώς αυτή την Ευρώπη».

 

*** Ολόκληρη η ομιλία του Σουλτς στη συνδιάσκεψη της "Ελιάς" επισυνάπτεται στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v