Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες κόκκινες γραμμές επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση στην τρόικα

Οι ομαδικές απολύσεις και οι τράπεζες αναδεικνύονται σε κομβικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης. Δύσκολη η συμφωνία ως το Eurogroup. Νέος γύρος επαφών δανειστών - κυβέρνησης.

Ποιες κόκκινες γραμμές επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση στην τρόικα

Κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με την τρόικα επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να απειλεί να μπλοκάρει τη συμφωνία αν η ελληνική πλευρά δεν συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις του στο θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.

Στο υπουργείο Οικονομικών ο Γ. Στουρνάρας παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος για το αν θα φτάσει ο χρόνος έως αύριο το βράδυ ώστε να διευθετηθούν οι διαφωνίες. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου όμως διαμηνύει ότι από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν τεθεί δύο κόκκινες γραμμές: όχι απολύσεις στο Δημόσιο για το 2015 και όχι αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων με νόμο, όπως απαιτεί η τρόικα.

Επί της ουσίας όλα τα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης είναι ακόμα ανοιχτά. Και οι δύο πλευρές, στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής τακτικής, δεν κλείνουν τίποτα μέχρι να κλείσουν όλα.

Τα εργασιακά θεωρούνται για την κυβέρνηση ναρκοπέδιο. Πηγές  από αυτή θεωρούν ότι δεν μπορεί να φτάσει ούτε μέχρι τον προθάλαμο της Βουλής νομοσχέδιο το οποίο θα τα απελευθερώνει στην παρούσα πολιτική συγκυρία.

Η εμμονή του ΔΝΤ

Παρά τη συμβιβαστική πρόταση για την κεφαλαιακή θωράκιση των ελληνικών τραπεζών που έθεσε το απόγευμα της Τετάρτης στις συζητήσεις ο Γ. Στουρνάρας, η πλευρά του ΔΝΤ εξακολουθεί να θέλει η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και με τους δικούς του όρους.

Η απαίτηση αυτή δεν γίνεται δεκτή σε καμία περίπτωση από το υπουργείο Οικονομικών. Το θέμα θα θέσει με βάση πηγές ο Γ. Στουρνάρας στους «ανωτέρους» της τρόικας, και συγκεκριμένα στον κοινοτικό επίτροπο Ο. Ρεν, στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι και στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ στο περιθώριο του προσεχούς Eurogroup τη Δευτέρα.

«Ελπίζω να μην φτάσουμε στο Eurogroup με ανοιχτό το θέμα των τραπεζών», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο χρόνος όμως πλέον μετρά αντίστροφα και παρότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με την τρόικα, θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολη.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί νέος κύκλος συναντήσεων με τους επικεφαλής των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών, όπου για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το θέμα των ομαδικών απολύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v