Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πράσινο φως ΣτΕ περιμένει επένδυση στην Ακαδημία Πλάτωνος

Το ξεμπλοκάρισμα από το ΣτΕ περιμένει η εταιρία Artume, μέλος του Fund MGPA, που ελέγχεται από την BlackRock για τη δημιουργία του εμπορικού κέντρου Academy Gardens. Έχει ήδη δαπανήσει 126 εκατ. ευρώ. Οι σχεδιασμοί.

Πράσινο φως ΣτΕ περιμένει επένδυση στην Ακαδημία Πλάτωνος

Στην ολοκλήρωση ενός σχεδίου επένδυσης 300 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε το 2007 και ακόμη δεν έχει λάβει τις τελικές εγκρίσεις υλοποίησης προσβλέπει η εταιρία Artume, η οποία σχεδιάζει τη δημιουργία ενός εμπορικού και πολιτιστικού πολυχώρου στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Το όλο project, με την επωνυμία Academy Gardens έχει διανύσει σημαντικά βήματα, καθώς η Artume έχει λάβει ήδη 30 σχετικές εγκρίσεις και θετικές γνωμοδοτήσεις, ενώ μετά από πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την αλλαγή των χρήσεων γης στην περιοχή, αποσύρθηκε ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια υλοποίησης της επένδυσης.

Παρ' όλα αυτά, το πράσινο φως για την ουσιαστική προώθηση του έργου αναμένεται να δοθεί πλέον από το ΣτΕ, το οποίο έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή και έχει επιβάλει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στη συγκεκριμένη περιοχή έως ότου αποφανθεί σχετικά με προσφυγή (η οποία συζητήθηκε χθες) κατά του έργου που έχουν υποβάλει κάτοικοι και φορείς της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Σημειώνεται ότι έως σήμερα η Artume, μέλος του fund MGPA που με τη σειρά του διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 23,5 δισ. ευρώ σε Ασία και Ευρώπη, και το οποίο έχει εξαγοραστεί από την Black Rock, έχει δαπανήσει 126 εκατ. ευρώ για την αγορά γης (το πρώην εργοστάσιο Μουζάκη στην Ακαδημία Πλατωνος) και την πληρωμή μελετών και φόρων.

Εφόσον λάβει τις σχετικές εγκρίσεις, η εταιρία σκοπεύει να δημιουργήσει στην περιοχή ένα συγκρότημα εμβαδού 55.000 τ.μ., όπου θα περιλαμβάνονται καταστήματα λιανικής πώλησης (υπεραγορές, μεγάλα και μικρά καταστήματα), χώροι εστίασης, αίθουσες κινηματογράφου χωρητικότητας περίπου 1.200 θεατών και αμφιθέατρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Artume, η οποία πέρα από την ανάπτυξη σκοπεύει να ελέγξει και τη διαχείριση του κέντρου, το Academy Gardens θα είναι έτοιμο σε 3 χρόνια από την ημέρα έκδοσης των τελικών αδειών, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 3.000 θέσεις εργασίας σε μόνιμη βάση, ενώ περίπου 2.000 μόνιμες θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν και κατά τη λειτουργία του έργου.

Τέλος, σημειώνεται ότι το εμπορικό κέντρο σχεδιάζεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο αρχιτέκτονα Eric Kuhne της εταιρείας Civic Arts και δίνει έμφαση στη δημιουργία πράσινου κτιρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v