Α/Κ vs τραπεζικές καταθέσεις: Τα νέα δεδομένα

Πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και συγκρίσεις αποδόσεων. Τα επιτόκια που δίνουν οι τράπεζες και η «διαφοροποίηση» των Α/Κ διαχείρισης διαθεσίμων. Τι πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές πριν επιλέξουν.

Α/Κ vs τραπεζικές καταθέσεις: Τα νέα δεδομένα
Νέο ενδιαφέρον αποκτά η τοποθέτηση κεφαλαίων σε βραχυπρόθεσμης διάρκειας και ταυτόχρονα χαμηλού ρίσκου επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς: Πρώτον, τα καταθετικά επιτόκια που προσφέρουν σήμερα οι εγχώριες τράπεζες είναι τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δεύτερον, οι προσφερόμενες πραγματικές αποδόσεις είναι ακόμη πιο ισχυρές λόγω του αρνητικού δείκτη τιμών καταναλωτή (πληθωρισμού) για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φέτος (γύρω στο -0,5%).

Με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τον Ιανουάριο, το μέσο σταθμικό επιτόκιο των νέων καταθέσεων ήταν 1,77%, όπου στις καταθέσεις ταμιευτηρίου η απόδοση ήταν αρκετά χαμηλότερη του 0,5%, ενώ στις προθεσμιακές έως ένα έτος κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στο 2,80%.

Αναλύοντας περαιτέρω αυτήν τη μέση επίδοση, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει πως τα επιτόκια καταθέσεων είναι τόσο υψηλότερα:

• Όσο μεγαλύτερα είναι τα ποσά των καταθέσεων. Έτσι, για ποσά μέχρι 20.000 ευρώ, το επιτόκιο συνήθως είναι αρκετά χαμηλότερο του 2%. Επίσης για ποσά κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, η απόδοση είναι αρκετά χαμηλότερη από τον προαναφερόμενο μέσο όρο του 2,80%. Από όλες τις προαναφερόμενες αποδόσεις, θα πρέπει να αφαιρεθεί η επιβάρυνση της φορολογίας που ανέρχεται στο 15% επί των τόκων. Δηλαδή, η μέση προθεσμιακή απόδοση του 2,80% περιορίζεται στο 2,38% και η μέση καταθετική απόδοση του 1,77% στο 1,50%.

• Όσο μικρότερη είναι η περίοδος της δέσμευσης (πτωτική καμπύλη επιτοκίων). Δηλαδή, για το ίδιο ποσό οι τράπεζες προσφέρουν μεγαλύτερα επιτόκια στις καταθέσεις τρίμηνης προθεσμίας από αυτές της εξάμηνης δέσμευσης και ακόμη μεγαλύτερα από εκείνες της δωδεκάμηνης προθεσμίας.

Στις προθεσμιακές καταθέσεις έρχεται να αντιπαρατεθεί η επιλογή των αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, τα αμοιβαία κεφάλαια μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να προσφέρουν αρκετά καλύτερες αποδόσεις στους επενδυτές, διότι:

• Καταθέτοντας στις τράπεζες μεγαλύτερα ποσά, τα αμοιβαία κεφάλαια καρπώνονται υψηλότερα επιτόκια σε σχέση με τους μεμονωμένους πελάτες.

• Τοποθετώντας μέρος των κεφαλαίων τους σε σταθερούς τίτλους υψηλότερης απόδοσης, όπως έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ανεβάζουν τη μέση απόδοσή τους.

• Έχουν καλύτερη φορολογική μεταχείριση από τον μεμονωμένο επενδυτή, ενώ προσφέρουν τη δυνατότητα για άμεση ρευστοποίηση της επένδυσης χωρίς ποινή ή κόστος.

Βέβαια, η απόδοση των αμοιβαίων κεφαλαίων δεν είναι ούτε προκαθορισμένη, ούτε εγγυημένη και εξαρτάται από την ποιότητα κάθε διαχειριστή. Επιπλέον, οι τοποθετήσεις μέρους του χαρτοφυλακίου σε έντοκα γραμμάτια ή ομόλογα ενέχει -θεωρητικά τουλάχιστον- κάπως αυξημένο ρίσκο.

Σύμφωνα με τον πίνακα των αποδόσεων των Α/Κ διαχείρισης διαθεσίμων (τοποθετημένα τα περισσότερα σε ευρώ, αλλά και κάποια σε δολάρια) από την αρχή του έτους έως και την 4η Μαρτίου 2014 από τα είκοσι Α/Κ:

• Τα δέκα έχουν αποφέρει απόδοση ίση ή και μεγαλύτερη του 0,5% (σε ετησιοποιημένη βάση -αν συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό- ίση ή και αρκετά πάνω από 3% και μάλιστα μετά την αφαίρεση της φορολογίας). Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Α/Κ Eurobank (LF) Cash Fund 0,73%, Alpha 0,71%, Interamerican 0,59%, TT-ΕΛΤΑ Χρηματαγοράς 0,54% και International 0,53%.

• Άλλα εννέα έχουν αποφέρει κέρδη μεταξύ του 0,37% και του 0,49%.

• Τέλος, ένα έχει κερδίσει μόλις 0,07%, με τη διαφορά όμως ότι τοποθετείται κυρίως σε ευρωπαϊκές αγορές.
Επίσης, στην υποκατηγορία των Α/Κ διαχείρισης διαθεσίμων βραχυπρόθεσμης διάρκειας, από τα επτά Α/Κ, τα τρία έχουν αποδώσει μεταξύ 0,20% και 0,5% από την αρχή του έτους έως και την 4η Μαρτίου (Τρίτων Διαθεσίμων 0,50%, Πειραιώς 0,37%, Γενική 0,20%), ενώ μόνο ένα έχει σημειώσει αρνητική απόδοση.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του πρώτου διμήνου, φαίνεται πως τα περισσότερα Α/Κ διαχείρισης διαθεσίμων απέδωσαν πολύ καλύτερα τουλάχιστον για την κατηγορία των επενδυτών με μικρό ύψος προθεσμιακών καταθέσεων, ή για όσους διέθεταν λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v