Πτώση τζίρου 12% για τον κλάδο καλλυντικών το 2012

Στα 370,46 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις του κλάδου αρωμάτων και καλλυντικών το 2012, παρουσιάζοντας πτώση 11,7% έναντι του 2011, σύμφωνα με μελέτη της Infobank Hellastat. Στα 6,92 εκατ. διευρύνθηκαν οι ζημίες προ φόρων.

Πτώση τζίρου 12% για τον κλάδο καλλυντικών το 2012
Περαιτέρω υποχώρηση των πωλήσεων, παρά τις εκπτώσεις και προσφορές εμφάνισε το 2012 ο κλάδος του λιανικού εμπορίου αρωμάτων και καλλυντικών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat.

Σύμφωνα με τον Νικολαΐδη Αλέξη, Economic Research & Sectoral Studies Analyst, η οικονομική ύφεση και τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής προκάλεσαν τον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και κατ' επέκταση στην υποχώρηση της ζήτησης για τα προϊόντα του κλάδου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπων Καλλυντικών, η αξία της εγχώριας αγοράς καλλυντικών (σε τιμές καταναλωτή) ακολουθεί πτωτική πορεία, φθάνοντας το τελευταίο έτος στα € 846 εκατ., μειούμενη περαιτέρω κατά 9,1% έναντι του 2011.

Όσον αφορά στις επιμέρους κατηγορίες της αγοράς, σύμφωνα με τη μελέτη, αξιοσημείωτη κάμψη υπέστησαν τα προϊόντα μαλλιών (-12,7% στα €240 εκατ.), τα είδη προσωπικής υγιεινής (-8,1% στα €170 εκατ.) και τα προϊόντα περιποίησης προσώπου και σώματος (-5,2% στα €275 εκατ.). Επιπλέον, τα αλκοολούχα αρωματικά υποχώρησαν κατά 12,1%, ενώ τα είδη προϊόντα μακιγιάζ σημείωσαν κάμψη 10%.

Όπως σημειώνεται, η υποχώρηση της ζήτησης έχει οδηγήσει τους λιανέμπορους στην παροχή σημαντικών προσφορών και εκπτώσεων. Σημειώνεται ωστόσο ότι η πολιτική αυτή έχει προκαλέσει τη συρρίκνωση των περιθωρίων κερδοφορίας του κλάδου.

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της Infobank Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 38 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

- Οι συνολικές Πωλήσεις του δείγματος το 2012 υποχώρησαν περαιτέρω κατά 11,7%, στα €370,46 εκατ.

- Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ εμφάνισαν σημαντική πτώση κατά 31,7% στα €11,94 εκατ., ενώ οι προ φόρων ζημίες διευρύνθηκαν σε €6,92 εκατ.

- Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ παρέμεινε σταθερό στο 6,3%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ συρρικνώθηκε σε 0,5%.

- Οι εταιρείες του δείγματος έχουν μοχλεύσει σε σημαντικό βαθμό τα κεφάλαιά τους (2,6 προς 1).

- Ο εμπορικός κύκλος διαμορφώθηκε στις 5 μόλις ημέρες.

- Η μέση αποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων (RoE) συνέχισε την καθοδική της πορεία, διαμορφούμενη σε 5,9%.

Δείτε αναλυτικά τη μελέτη της IBHS στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικών υλικών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v