Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένουν οι διαφωνίες για τις τράπεζες

Παραμένει η διαφωνία για τις τράπεζες μετά το σημερινό ραντεβού. Παραπέμπει στο Eurogroup το ζήτημα αν επιμείνει το ΔΝΤ μπλοκάροντας την αξιολόγηση. Μέτωπο και στα εργασιακά. Δεν προλαβαίνουμε συμφωνία ως τη Δευτέρα.

Παραμένουν οι διαφωνίες για τις τράπεζες

Σε υπ αριθμόν ένα πρόβλημα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα έχει αναχθεί το θέμα των τραπεζών σύμφωνα με κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στο Εurogroup, εφόσον το ΔΝΤ μπλοκάρει την ελληνική αξιολόγηση για το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών στις τράπεζες.

Το μαραθώνιο ραντεβού Στουρνάρα-τρόικας δεν οδήγησε σε συμφωνία και το θέμα θα τεθεί και στις επόμενες συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί για αύριο. 

Πάντως η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις 220 περίπου σελίδες που είναι το πόρισμα της BlackRock και τα stress test των Rothschild και Ernst & Young ως το τέλος της εβδομάδας.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι υπάρχει θεσμικό πρόβλημα από την εμπλοκή του ΔΝΤ, το οποίο επιδιώκει να μείνει ανοιχτό το Review της Ελλάδας όσο δεν κλείνει το θέμα των τραπεζών. Μάλιστα διατυπώνονταν η εκτίμηση ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θέλει να έχει ρόλο στον μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών (SSΜ) που προωθείται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης.

Η συμβιβαστική λύση που έχει πέσει στο τραπέζι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξαιρεθεί το κεφάλαιο "τράπεζες" από την τρέχουσα αξιολόγηση, να προχωρήσει η κεφαλαιακή ενίσχυση με βάση το πόρισμα της ΤτΕ και εν συνεχεία όταν ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά stress test να εξεταστεί αν υπάρχουν επιπλέον ανάγκες. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι εννοεί πως αυτό που θέλει η ελληνική πλευρά είναι να μην σταματήσει ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση και η έκθεση της BlackRock αλλά εν συνεχεία να οριστικοποιηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες από τα stress test της ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο της πρότασης αυτής η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι έως τότε δεν θα «πειράξει» τα χρήματα που βρίσκονται στο ΤΧΣ και φτάνουν τα 14 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα τα τρία μέλη της τρόικα εμφανίστηκαν με συγκλίνουσες απόψεις στο θέμα των κεφαλαιακών αναγκών. 

Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το άλλο μεγάλο θέμα είναι τα εργασιακά. Η τρόικα επιμένει σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία δεν θα έχει λόγο στις ομαδικές απολύσεις ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας. Αντίθετα, σύμφωνα με την ίδια πηγή στο θέμα του toolkit του ΟΟΣΑ υπάρχει πρόοδος και φαίνεται να γίνονται αποδεκτές οι ελληνικές εναλλακτικές προτάσεις για φάρμακα, φαρμακεία, γάλα, βιβλία κ.λπ.

Με αυτά τα δεδομένα πάντως δεν προλαβαίνουμε να έχουμε staff level agreement μέχρι τη Δευτέρα. «Ευελπιστούμε, αλλά δεν το έχουμε ακόμα δεδομένο σε μία κατ’ ελάχιστο δήλωση επαρκούς προόδου. Θα φύγει η τρόικα, αλλά η συμφωνία μπορεί να κλείσει με τηλεδιάσκεψη ακόμα και την επόμενη ημέρα», υποστήριξε η ίδια πηγή. 

Βενιζέλος: Θα βρούμε λύση στη διαπραγμάτευση

Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Γιάννη Στουρνάρα.

Αποχωρώντας από το Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Τα αντικειμενικά δεδομένα της ελληνικής Οικονομίας είναι τέτοια, που μας επιτρέπουν να πούμε ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα καταλήξουν αναγκαστικά σε ένα θετικό αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα, που εκκρεμούν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τα χαρακτήρισε «ήσσονος σημασίας, σε σχέση με αυτά που έχουν γίνει» και πρόσθεσε: «Και γι αυτά θα βρούμε λύση. Γιατί δεν μπορεί να πει κανείς ότι εξαρτάται η τύχη της ελληνικής Οικονομίας από την ενιαία τιμή βιβλίου, ή από το εάν θα έχουμε τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα φαρμακεία ή στα σούπερ μάρκετ».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη: «Δεν θέλουμε πολιτικές χάρες, αλλά μια υπεύθυνη πολιτική προσέγγιση, που να κατανοεί τα δεδομένα».

Για το ζήτημα των Τραπεζών, σημείωσε: «Δεν έχουμε καμία απόσταση με την τρόικα διότι σ΄ αυτό το θέμα υπάρχουν θεσμοί, διαδικασίες και εγγυήσεις». Είπε ειδικότερα, ότι υπάρχει η αρμοδιότητα της ΕΚΤ και η αρμοδιότητα της ΤτΕ.
Ανέφερε ακόμη ότι «οι τράπεζες είναι απολύτως θωρακισμένες και θα βρεθεί λύση».

 

***Αναλυτικά οι δηλώσεις Βενιζέλου, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v