Η κρίση ίσως αυξήσει τις τιμές του αερίου

O κ. Μ. Παπαγεωργίου τονίζει ότι η όποια επίπτωση θα προέλθει από την άνοδο στις τιμές πετρελαίου, καθώς στον τύπο υπολογισμού της τιμής του αερίου έχουν συμμετοχή οι τιμές των υγρών καυσίμων. Δεν θα υπάρχουν συνέπειες στον εφοδιασμό.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Η κρίση ίσως αυξήσει τις τιμές του αερίου
Η κρίση στην Ουκρανία δεν θα έχει άμεσες επιπτώσεις στον ομαλό εφοδιασμό της Ευρώπης και της Ελλάδας φυσικά, με ρωσικό αέριο, ενώ αντίθετα μπορεί να υπάρξει άνοδος της τιμής, εφόσον προκληθεί αναταραχή στις αγορές, με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του αργού.

Αυτό τονίζει σε δηλώσεις του ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ομαλός εφοδιασμός της Ευρώπης με φυσικό αέριο δεν κινδυνεύει άμεσα, καθώς ο κόμβος διακίνησης του ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας βρίσκεται στο δυτικό και κεντρικό κομμάτι της χώρας, το οποίο μέχρι τώρα ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση.

Ωστόσο, τονίζει, από την ελληνική πλευρά λαμβάνονται όλα τα μέτρα, όπως συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για την Ελλάδα η λύση είναι το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο η ΔΕΠΑ προμηθεύεται από την Αλγερία και την ελεύθερη αγορά με spot φορτία. Ήδη δε η ΔΕΠΑ αυτήν την εβδομάδα παραλαμβάνει ένα φορτίο αλγερινού αερίου, ενώ αναζητούνται και επιπλέον φορτία από τη διεθνή αγορά.

Πάντως σύμφωνα και με διεθνείς αναλυτές, η περίπτωση να υπάρξουν προβλήματα στον ομαλό εφοδιασμό της Ευρώπης είναι μικρά. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση των Financial Times, καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν έχει συμφέρον να μειώσει ή να περικόψει την παροχή αερίου προς την Ευρώπη. Η Ρωσία, επειδή οι ευρωπαϊκές χώρες είναι από τους μεγαλύτερους τροφοδότες της σε σκληρό συνάλλαγμα, μέσω των πωλήσεων αερίου και πετρελαίου. Όσο για τις αντιμαχόμενες ουκρανικές πλευρές (φιλοδυτική-φιλορωσική), επειδή κάθε κίνηση που θα έθετε προσκόμματα στην ομαλή ροή του ρωσικού αερίου θα έθιγε τον «υποστηρικτή» της κάθε πλευράς.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου και ειδικότερα τη νέα συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom, ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει ότι η όποια επίπτωση θα προέλθει από την άνοδο στις τιμές πετρελαίου, καθώς στον τύπο υπολογισμού της τιμής του αερίου έχουν μεγάλη συμμετοχή οι τιμές των υγρών καυσίμων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στο ΥΠΕΚΑ εκτιμούν ότι η μείωση κατά 70 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα είναι αρκετά μεγάλη για να επηρεαστεί σημαντικά από την άνοδο των τιμών του αργού πετρελαίου. Τέλος ο ίδιος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κρίση της Ουκρανία δεν θα έχει καμία επίπτωση στην υλοποίηση της συμφωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v