Νέα άνοδος του PMI της βιομηχανίας το Φεβρουάριο

Τα επίπεδα αγοραστικής δραστηριότητας των Ελλήνων κατασκευαστών αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009, μολονότι οριακά, σύμφωνα με τη Markit.

Νέα άνοδος του PMI της βιομηχανίας το Φεβρουάριο

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε πάνω από το 50, επίπεδο που δείχνει ανάκαμψη. Σύμφωνα με στοιχεία της Markit, ο δείκτης το Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στο 51,3 έναντι 51,2 τον Ιανουάριο. 

Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν αύξηση της παραγωγής των εργοστασίων για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Οπως αναφέρει η Markit, τα στοιχεία της έρευνας του Φεβρουαρίου στα εργοστάσια των Ελλήνων κατασκευαστών υπέδειξαν αύξηση της παραγωγής για τέταρτο συνεχή μήνα. Επιπρόσθετα, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν έντονος και ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2008. Η αυξημένη εισροή νέων εργασιών ήταν η κινητήρια δύναμη για την αύξηση της παραγωγής. Η αύξηση των νέων παραγγελιών κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου ήταν η τρίτη σε ισάριθμούς μήνες και η περισσότερο σημαντική από τον Μάιο του 2008.

Τα τελευταία ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ενίσχυση της ζήτησης για τα προϊόντα των Ελλήνων κατασκευαστών, τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τους πελάτες του εξωτερικού. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο, παρότι ο ρυθμός αύξησης εξασθένησε από την προηγούμενη περίοδο της έρευνας και ήταν αισθητά βραδύτερος σε σχέση με τη γενικότερη αύξηση των νέων εργασιών.

Η περαιτέρω μείωση των τιμών εργοστασίου συνέτεινε στην αύξηση των νέων εργασιών, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο περιορισμού των τιμών εργοστασίου σε τρία έτη. Επιπλέον, ο ρυθμός με τον οποίο μειώθηκαν οι τιμές εκροών ήταν ο σημαντικότερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο. Εν τω μεταξύ, οι τιμές εισροών παρέμειναν κατά μέσο όρο αμετάβλητες από τον Ιανουάριο, μετά από τρεις συνεχείς μήνες μέτριας αύξησης. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών συνέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη μείωση των πιέσεων επί του συνολικού κόστους. Ορισμένα μέλη του πάνελ επεσήμαναν επίσης τις χαμηλότερες τιμές των μετάλλων στις αγορές ανά τον κόσμο.

Τα επίπεδα αγοραστικής δραστηριότητας των Ελλήνων κατασκευαστών αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009, μολονότι οριακά. Στο μεταξύ, οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών από τους προμηθευτές επιμηκύνθηκαν, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με μέλη του πάνελ, ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της έλλειψης πρώτων υλών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v