Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι συζήτησαν Προβόπουλος-Τουρκολιάς για stress test

Το κλιμάκιο της Εθνικής επισήμανε ότι οι παραδοχές των Rothschild, Ernst & Young για τις θυγατρικές εξωτερικού και το business plan της μητρικής ήταν υπέρ το δέον αυστηρές. Ποια δεδομένα επικαλέστηκε. Ζήτησε αναθεώρηση επιμέρους στοιχείων.

Τι συζήτησαν Προβόπουλος-Τουρκολιάς για stress test
Το θέμα της αναθεώρησης επιμέρους παραδοχών που έλαβε υπ' όψιν του το δίδυμο Rothschild και Ernst & Young για τις δραστηριότητες εξωτερικού και τα στοιχεία μελλοντικής κερδοφορίας συζήτησαν χθες το απόγευμα σύμφωνα με πληροφορίες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής με το διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει η Εθνική επί της μεθοδολογίας και τις οποίες κατέγραψε το Euro2day.gr με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν απόψεις για τα stress test σε συνάρτηση με την πορεία του τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο της Εθνικής επισήμανε ότι οι παραδοχές για τις θυγατρικές εξωτερικού και το business plan της μητρικής ήταν υπέρ το δέον αυστηρές, ζητώντας αναθεώρηση επιμέρους στοιχείων, ώστε να αποτυπωθεί ορθότερα κατά την άποψή της η μελλοντική πορεία των μεγεθών του ομίλου.

Παρέθεσε, δε, πρόσφατα στοιχεία για την εξέλιξη των μεγεθών της Finansbank και της μητρικής, τα οποία συμφωνούν με το βασικό σενάριο της BlackRock, όχι όμως με το αποτέλεσμα που βγάζει το "στρεσάρισμα" του business plan από τι Rothschild και την Ernst & Young.

Η Εθνική ζητά να υπάρξει αναθεώρηση επιμέρους παραδοχών στις οποίες στηρίχθηκε το δίδυμο Rothschild και Ernst & Young βάσει των οποίων μειώνεται το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών. Ταυτόχρονα ζητά οι κεφαλαιακές ανάγκες να καλυφθούν σε βάθος χρόνου (ως και τρία έτη) και όχι σε μερικούς μήνες.

Σημειώνεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες για την Εθνική, με βάση το draft που της παρέδωσε η ΤτΕ, ανέρχονται σε 2,2 - 2,3 δισ. και ενδέχεται να αυξηθούν κατά τι εφόσον υπό την πίεση της τρόικας μπουν νέες αυστηρότερες παραδοχές.

Πρόκειται για ένα συνδυασμό παραδοχών από την BlackRock για τις δραστηριότητες εξωτερικού και τις Rothschild – Ernst & Young για τα business plans αρκετά αυστηρό, σύμφωνα με την Εθνική, που ενδέχεται να βγάλει κεφαλαιακές ανάγκες υψηλότερες από τον έλεγχο της ΕΚΤ και το stress test της ΕΒΑ.

Η συνάντηση διενεργήθηκε σε καλό κλίμα κι η Εθνική προσδοκά ότι θα συνυπολογισθούν στις τελικές παραμέτρους οι παρατηρήσεις που υπέβαλε λόγω της ορθότητας των στοιχείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v