Χατζηδάκης: Η βιομηχανία στο επίκεντρο της προσοχής

Τον Μάρτιο η Βιομηχανική Πολιτική θα βρίσκεται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής , ενώ το Μάιο διοργανώνουμε, το Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας πάλι με θέμα τη Βιομηχανική Πολιτική, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Χατζηδάκης: Η βιομηχανία στο επίκεντρο της προσοχής
Η βιομηχανία συνεισφέρει περίπου 10% στο ΑΕΠ, αλλά δοκιμάζεται σκληρά τόσο από διαχρονικές παθογένειες όσο και από τις συνέπειες της κρίσης τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ημερίδα εργασίας για το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι αναγκαίο να στηριχθεί διότι βιομηχανία σημαίνει απασχόληση, σημαίνει ανάκαμψη και ανάπτυξη για την Ελλάδα.

Από πλευράς Υπουργείου Ανάπτυξης, όλο αυτό το διάστημα που προηγήθηκε έγιναν σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, όπως ήταν:
• ο νέος Επενδυτικός νόμος, με την ίδρυση μιας Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής

• οι 25 δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές και ο νέος Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας

• ρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν την αγορά (καύσιμα, καταστήματα, δίδακτρα, φορτηγά κλπ) και ρυθμίσεις που προσαρμόζουν μια σειρά από τεχνικά επαγγέλματα στα ευρωπαϊκά δεδομένα
Επίσης έχουμε προωθήσει σημαντικές πολιτικές όπως:
• ο σχεδιασμός για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, όπου για πρώτη φορά, το πρόγραμμα για την Επιχειρηματικότητα και την Ανταγωνιστικότητα, θα λάβει τους περισσότερους πόρους από κάθε άλλο

ο νόμος-πλαίσιο που παρουσιάσαμε για τη συνολική αναθεώρηση και την απλοποίηση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων ο οποίος μειώνει άνω του 60% τα αναγκαία διαδικαστικά βήματα

• η υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τα logistics ώστε να υποστηριχθεί η παραγωγική βάση και να γίνει η Ελλάδα πύλη εισόδου για την Ευρώπη- το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται άμεσα στη Βουλή

• η άρση των εμποδίων εισόδου και η ενίσχυση του ανταγωνισμού σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, ώστε να πέσουν επιτέλους οι τιμές και να στηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα σε τέσσερις τομείς: τρόφιμα, λιανικό εμπόριο, τουρισμό και οικοδομικά υλικά.

Από εκεί και πέρα, απόφαση της Κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων , ώστε να επιτύχουμε γρήγορα, τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί η Διϋπουργική Επιτροπή για τη Βιομηχανική Πολιτική, με τη συμμετοχή και του κλάδου της βιομηχανίας, όπου εξετάζονται οριζόντια όλα τα καυτά ζητήματα, όπως:

o η μείωση του ενεργειακού κόστους,
o η προώθηση της έρευνας & της καινοτομίας,
o η βελτίωση της χρηματοδότησης
o η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού

Θέλουμε να φτιάξουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο, που θα διαπερνά όλη τη Διοίκηση και θα συντονίζει τις δράσεις των Υπουργείων, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ήδη έχουμε μερικές θετικές εξελίξεις, ανέφερε.

Π.χ. ανακοινώσαμε την πολύ σημαντική συμφωνία που μειώνει το κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου κατά περίπου 15%.

Σύμφωνα με τον ίδιο "είναι μια επιτυχία της κυβέρνησης και προσωπικώς του Πρωθυπουργού, που θα έχει άμεση αντανάκλαση τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις.

Έχει ακόμη παρουσιασθεί μια σειρά από άλλα μέτρα που μειώνουν περαιτέρω το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Επίσης, επίκειται και ευνοϊκή διευθέτηση για το θέμα των εργοδοτικών εισφορών. Όλα αυτά δεν αποτελούν μονάχα αυτονόητες υποχρεώσεις της Πολιτείας έναντι της επιχειρηματικότητας.

Διασφαλίζουν κυρίως τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.
Παράλληλα, θέλω να σας μεταφέρω πως υπάρχει μομέντουμ για τη Βιομηχανική Πολιτική και στην Ευρώπη.

Όλοι έχουν αντιληφθεί τη σημασία μιας νέας προσέγγισης για τη βιομηχανία ώστε η Ευρώπη να αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση.

Γι' αυτό επιδιώκουμε κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Ελληνικής Προεδρίας, να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο σημαντικές αποφάσεις.

Τον Μάρτιο η Βιομηχανική Πολιτική θα βρίσκεται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής , ενώ το Μάιο διοργανώνουμε, το Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας πάλι με θέμα τη Βιομηχανική Πολιτική.

Θέλουμε να επιτύχουμε αποφάσεις που θα λύσουν στη συνέχεια τα χέρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και του Συμβουλίου, σε σχέση με τις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Κυρίες και Κύριοι,

Είναι σαφές πως η βιομηχανία έχει ξεκινήσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v