Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες διώξεις για μίζες στα εξοπλιστικά

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τις μίζες στα εξοπλιστικά. Νέες διώξεις από τον εισαγγελέα για Κάντα και τον αντιπρόσωπο της βραζιλιάνικης Embraer. Στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών ο Π. Ευθυμίου.

Νέες διώξεις για μίζες στα εξοπλιστικά

Μίζες και στην προμήθεια συστήματος που θα εφαρμοζόταν πάνω σε αεροσκάφη EMBRAER εντόπισε ο επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριανος.

Για την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ήδη προφυλακισμένου Αντώνη Κάντα και του αντιπροσώπου στην Ελλάδα της βραζιλιάνικης εταιρίας EMBRAER.

Η δίωξη αφορά τη σύμβαση για την προμήθεια τεσσάρων Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Επιτήρησης Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) που υπογράφτηκε το 2001 με αντίτιμο περίπου 400 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος για τα ραντάρ ήταν η Σουηδική εταιρία ERICSSON και ο εξοπλισμός θα τοποθετούταν σε αεροσκάφη τύπου EMBRAER 145. Επισημαίνεται ότι από τη βραζιλιάνικη εταιρία έχει γίνει και η προμήθεια του πρωθυπουργικού αεροσκάφους.

Τα νέα στοιχεία για τις "μίζες" προέκυψαν από την απολογία του Αντώνη Κάντα. Ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής εξοπλισμών είχε υποστηρίξει ότι τον είχε πλησιάσει ο απόστρατος της πολεμικής αεροπορίας Χρήστος Τούμπας που εκπροσωπούσε την EMBRAER και του είχε πει ότι αν προχωρήσει το πρόγραμμα «δεν θα με ξεχάσει». Στη συνέχεια ο Κάντας είπε ότι πήρε 150.000 ευρώ σε λογαριασμό του σε τράπεζα στη Γενεύη και επιπλέον 100.000 ευρώ σε άλλο λογαριασμό.

Η εμπλοκή της εταιρίας ERICSSON στην υπόθεση πιθανολογείται ότι θα ξεκινήσει έρευνες και στην Σουηδία. Ήδη σουηδοί εισαγγελείς ήρθαν σε επαφή με τους Έλληνες ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση ζητώντας στοιχεία και προσεχώς αναμένεται να υποβληθεί και το σχετικό αίτημα δικαστικής συνδρομής.

Μετά την άσκηση των διώξεων, την ανάκριση ανέλαβε η νέα ανακρίτρια διαφθοράς Βασιλική Μπράτη, η οποία αναμένεται να αναζητήσει ποινικές ευθύνες και των εκπροσώπων της ERICSSON.

Ο Ευσταθίου στο στόχαστρο των Γερμανών

Εν τω μεταξύ οι γερμανικές αρχές έχουν στρέψει την προσοχή τους στον αντιπρόσωπο της εταιρίας STN ATLAS στην Ελλάδα Παναγιώτης Ευσταθίου. Τον Ευσταθίου ενέπλεξε στην υπόθεση με τις μίζες ο Αντώνης Κάντας.

Πριν μιλήσει ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ όμως, ο αντιπρόσωπος της γερμανικής εταιρίας στη χώρα μας φέρεται να παραπλανά τις δικαστικές αρχές της Γερμανίας εμφανιζόμενος να μη γνωρίζει τίποτα για μίζες και ύποπτες συναλλαγές.

ΕΡ: Ποιός συνήψε τις συμφωνίες πρακτόρευσης της Tredeco LTD με την STN ATLAS Ελεκτρόνικ και την Ραιμένταλ;
ΑΠ: Εγώ ως νόμιμος εκπρόσωπος της Tredco LTD
ΕΡ: Οι συμφωνηθείσες προμήθειες από γερμανούς ήταν ικανοποιητικές;
ΑΠ: Ήταν ικανοποιητικές. Ένα μέρος των προμηθειών μου το έπαιρνα στην Ελλάδα και ένα άλλο μέρος των προμηθειών στην Αγγλία και όλες φορολογούνταν.
ΕΡ: Πως γινόταν η απόδοση λογαριασμών ;
ΑΠ: Με τη νόμιμη υποβολή τιμολογίων .
ΕΡ: Για ποιο σκοπό σας έδιναν αυτά τα χρήματα οι γερμανοί;
ΑΠ: Για την κάλυψη των εξόδων των δραστηριοτήτων πρακτόρευσης των εξοπλιστικών συστημάτων καθώς και για το εύλογο κέρδος μου.
ΕΡ: Σε ποιους φορείς αποφάσεων καταβλήθηκαν τα χρήματα ;
ΑΠ: Σε κανέναν.
ΕΡ: Σε ποιο βαθμό γνώριζαν οι εκπρόσωποι των γερμανικών εταιρειών τις πληρωμές που εσείς κάνατε;
ΑΠ: Κανείς δεν γνώριζε.

Λίγους μήνες μετά τη συγκεκριμένη κατάθεση, ασκήθηκε δίωξη εναντίον του Παναγιώτη Ευσταθίου για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Κατά την απολογία του στον ανακριτή Γ. Μαλλή, ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι έδινε μίζες ακόμα και μετά το 2005. Επίσης, ο Παναγιώτης Eυσταθίου κατέθεσε πρόσφατα και συμπληρωματικό υπόμνημα στους ανακριτές Γ. Μαλλή και Γ. Σταυρόπουλο εισφέροντας περισσότερα στοιχεία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v