Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κληρώνει» για Ελληνικό με μια υποψηφιότητα

Σήμερα η καταληκτική ημερομηνία για προσφορές. Πολύπλοκη διαδικασία η ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Μοναδική υποψήφια φαίνεται πως θα είναι η Lamda. Οι πληροφορίες για τις συμμαχίες στο σχήμα.

«Κληρώνει» για Ελληνικό με μια υποψηφιότητα

Κανονικά προχωράει, εκτός απροόπτου, ο διαγωνισμός για το Ελληνικό και σήμερα το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αναμένεται να δεχθεί τη μία και μοναδική προσφορά που αναμένεται να υποβάλει η Lamda Development του ομίλου Λάτση.

Παρά την αποχώρηση των δύο άλλων διεκδικητών, της ισραηλινής Elbit και της βρετανικής London & Regional Properties, που είχε εν πολλοίς προεξοφληθεί, στο Ταμείο προχωρούν κανονικά.

Η απόφαση στηρίζεται, κατά πληροφορίες, και στο γεγονός πως η Lamda Development φέρεται να συνεργάζεται με ισχυρούς διεθνείς επενδυτές. Έτσι η κυβέρνηση εκτιμά πως αντιμετωπίζονται όσοι πιστεύουν πως από τη διαδικασία δεν έρχονται ξένοι επενδυτές στη χώρα, ούτε για το καλύτερο ακίνητο.

Ήδη κυκλοφορούν πληροφορίες, που δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθούν, περί εμπλοκής διεθνών ομίλων όπως η κινεζική Fosun, η αμερικανική York Capital (συμμετέχει σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Πανγαία) και η επίσης η αμερικανική Third Point.

Είναι, πάντως, σίγουρο πως η Lamda Development θα καταλήξει να έχει μειοψηφική συμμετοχή στο τελικό σχήμα που θα αναλάβει το δύσκολο εγχείρημα αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά.

Από την άλλη πλευρά, προβληματίζει το γεγονός πως το σημαντικότερο ακίνητο της χώρας δεν κατάφερε να προσελκύσει σοβαρό διεθνές ενδιαφέρον. Νωπές είναι οι μνήμες από τις φιέστες επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου με το Κατάρ το οποίο ήταν ο σίγουρος επενδυτής. Στο τέλος δεν αποχώρησε μόνο το Κατάρ, αλλά και οι υπόλοιποι ξένοι επενδυτές. Μόνο η Lamda Development είχε δείξει από την αρχή ζωηρό ενδιαφέρον για την έκταση των 6.200 στρεμμάτων, έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία του διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικού γραφείου Foster + Partners, του βραβευμένου αρχιτέκτονα Σερ Νόρμαν Φόστερ για την ανάπτυξη του στρατηγικού σχεδίου (master plan) ανάπτυξης.

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού, πάντως, είναι πολύπλοκη διαδικασία, καθώς ο υποψήφιος επενδυτής θα κριθεί από σειρά κριτηρίων που ξεκινούν από το τίμημα που προσφέρει αρχικά, από τις δόσεις στις οποίες θα καταβληθεί το συγκεκριμένο τίμημα, από τις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει, από τη συμβατότητα των επενδύσεων με τον χωροταξικό σχεδιασμό για το πρώην αεροδρόμιο κ.λπ.

Πέραν του αρχικού τιμήματος, το δημόσιο θα εισπράττει τμήμα των κερδών (περί το 30%) για την περίοδο παραχώρησης (99 χρόνια) στην περίπτωση που η απόδοση ιδίων κεφαλαίων του ομίλου που διαχειρίζεται το ακίνητο υπερβεί συγκεκριμένο όριο.

Ταυτόχρονα, το δημόσιο δεσμεύεται και για σειρά θεμάτων ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του ρυθμιστικού πλαισίου ανάπτυξης του ακινήτου.

Η απουσία ανταγωνισμού για το Ελληνικό είναι χαρακτηριστική των απανωτών ναυαγίων στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αφού στους περισσότερους διαγωνισμούς εμφανίζεται τελικά μόνο ένας υποψήφιος. Ακόμα και για τα λεγόμενα φιλέτα των κρατικών εταιρειών, όπως η ΔΕΠΑ, ουδείς εμφανίστηκε, παρά τις πανηγυρικές ανακοινώσεις του Ταμείου κατά την αρχική φάση του διαγωνισμού περί τεράστιου διεθνούς ενδιαφέροντος.

Έτσι και τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ περιορίζονται, όπως τουλάχιστον επισημαίνουν όσοι θεωρούν πως η συγκυρία δεν ευνοεί τη συγκέντρωση σοβαρών εσόδων από την αξιοποίηση κρατικής περιουσίας.

Οι άλλοι «μνηστήρες»

Η London & Regional Properties φέρεται να είχε ζητήσει νέα παράταση τεσσάρων μηνών προκειμένου να προετοιμάσει την προσφορά της. Ο τρίτος υποψήφιος, η ισραηλινή Elbit, έστειλε επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και στο πρωθυπουργικό γραφείο, με την οποία υποστηρίζει πως υπάρχουν εκκρεμότητες και ασάφειες οι οποίες δεν της επιτρέπουν να συμμετάσχει.

Οι Ισραηλινοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πράγματι οικονομικά προβλήματα, είχαν ούτως ή άλλως χλιαρό ενδιαφέρον, υποστηρίζουν τώρα όσοι παρακολουθούν την υπόθεση.

Οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης, πάντως, αναμένεται να ανέβουν από σήμερα καθώς φορείς της περιοχής του Ελληνικού διοργανώνουν εκδήλωση στην οποία θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v