Θετικοί οι ηλεκτροπαραγωγοί για deal με Gazprom

Η συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και η διέλευση του αγωγού TAP, που αποτελεί εναλλακτική πηγή προμήθειας, οδηγούν σε μείωση του ενεργειακού κόστους, δηλώνουν κύκλοι του ΕΣΑΗ.

Θετικοί οι ηλεκτροπαραγωγοί για deal με Gazprom

Θετικά αντιμετωπίζουν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας την επίτευξη συμφωνίας με την Gazprom για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΑΗ), η κυβέρνηση κάνει βήματα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, ενώ η συμφωνία της ΔΕΠΑ με την Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και η διέλευση του αγωγού TAP, που αποτελεί εναλλακτική πηγή προμήθειας, οδηγούν στον προαναφερόμενο στόχο.

Ως προς τη συμφωνία αυτή καθεαυτήν, θετικούς θεωρεί ο ΕΣΑΗ τους νέους όρους για το take or pay (μειώνεται η υποχρεωτική ποσότητα στα επίπεδα των 2 δισ. κυβικών μέτρων τον χρόνο) αλλά και για τις δύο αναθεωρήσεις στη διάρκεια της 10ετίας μετά το 2016.

«Τα γεγονότα αυτά», τονίζουν οι κύκλοι του ΕΣΑΗ, «επιβεβαιώνουν ουσιαστικά την πολιτική της συμμετοχής του φυσικού αερίου στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας». Σε ό,τι δε αφορά την αναδρομικότητα ισχύος της νέας συμφωνίας, αυτή τη χαρακτηρίζουν σημαντική ανάσα στην ενεργοβόρο βιομηχανία.

Τέλος, για τις επιπτώσεις που έχουν οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, αυτές σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ «αντανακλώνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όπου μονάδες φυσικού αερίου έχουν ήδη προσφέρει χαμηλότερες τιμές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v