Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναντήθηκαν Προβόπουλος - τρόικα

Με βάση τη μέθοδο της ΤτΕ, οι κεφαλαιακές ανάγκες του συνόλου των ελληνικών τραπεζών δεν ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η τρόικα επιμένει σε συντηρητικότερη προσέγγιση ζητώντας να ληφθεί υπ' όψιν το δυσμενές σενάριο, που ανεβάζει τον πήχη στα 8 δισ. ευρώ.

Συναντήθηκαν Προβόπουλος - τρόικα

Το τελικό μείγμα των παραμέτρων βάσει των οποίων θα υπολογισθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ήταν στην ατζέντα της συνάντησης που είχε ο διοικητής της ΤτΕ με τους επικεφαλής της τρόικας. 

Παρότι η ΕΚΤ και η ΤτΕ έχουν συμφωνήσει στις παραμέτρους του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά που θα ισχύσουν για το πανευρωπαϊκό stress test (ελάχιστoς δείκτης Core Tier I στο 8% για το βασικό και 6% για το δυσμενές), παραμένει ανοικτό το θέμα των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού χαρτοφυλακίου (προβλέψεις και διαγραφές δανείων).

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υπολογίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων λαμβάνοντας υπ' όψιν το βασικό σενάριο της BlackRock για την εξέλιξη των ζημιών πιστωτικού χαρτοφυλακίου ως το 2016 και το δυσμενές για την πορεία της οικονομίας αναφορικά με τα στοιχεία μελλοντικής κερδοφορίας και τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Με βάση την παραπάνω μέθοδο, οι κεφαλαιακές ανάγκες του συνόλου των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων δεν ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ.

Η τρόικα επιμένει όμως σε συντηρητικότερη προσέγγιση ζητώντας να ληφθεί υπ' όψιν το δυσμενές σενάριο για την εξέλιξη των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού χαρτοφυλακίου. Σε αυτήν την περίπτωση οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα ανέλθουν στα 8 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v