Η πρόταση για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Εμμένει η κυβέρνηση να συνεχίσουν να πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα από τα φαρμακεία αλλά με μειωμένες τιμές. Θα επανεξεταστεί το πλαίσιο.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Η πρόταση για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Κόκκινη γραμμή» για το υπουργείο Υγείας παραμένει η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων μόνο από τα φαρμακεία τη στιγμή που δανειστές επιμένουν για τη διάθεσή τους και από άλλα σημεία πώλησης.

Κατά την πρώτη επαφή που είχε ο αρμόδιος υπουργός με το κλιμάκιο της τρόικας η συζήτηση εστίασε στην μερική απελευθέρωση των τιμών των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜHΣΥΦΑ), στη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και στην παροχή δυνατότητας στα φαρμακεία να μειώσουν την τιμή των ΜHΣΥΦΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, η πρόταση που κατέβασε η ελληνική πλευρά είναι να δοθεί η δυνατότητα μείωσης της τιμής των ΜHΣΥΦΑ εντός των φαρμακείων με το «πλαφόν» να μπαίνει στη σημερινή ανώτατη τιμή, όπως αυτή ορίζεται στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων.

Σε ό,τι αφορά στη διάθεση των ΜHΣΥΦΑ εκτός των φαρμακείων, η ελληνική πλευρά αντιδρά αν και αφήνει ένα παράθυρο να επανεξεταστεί το συγκεκριμένο αίτημα των δανειστών μετά το καλοκαίρι, στην περίπτωση που το μέτρο της μείωσης των τιμών δεν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Παράλληλα συζητήθηκε η άρση των εμποδίων στη λειτουργία των φαρμακείων με στόχο τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας περισσότερες ώρες την εβδομάδα αλλά και τα Σάββατα.

Οι επαφές της τρόικας με το υπουργείο Υγείας θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v