Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα έξι ανοικτά μέτωπα με τρόικα

Που θα κριθεί το παζάρι με τους δανειστές. «Σκανάρισμα» στους κωδικούς του προϋπολογισμού για το πλεόνασμα και «έλεγχος» του φορονομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ενστάσεις για μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Τα έξι ανοικτά μέτωπα με τρόικα

Tην ατζέντα των συζητήσεων των επόμενων ημερών ξεκαθάρισαν στην σημερινή πρώτη συνάντηση το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στην ατζέντα περιλαμβάνονται έξι ανοικτά μέτωπα για τα οποία θα γίνει ένας διερευνητικός κύκλος πρώτων επαφών με τους συναρμόδιους υπουργούς και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος έως την Πέμπτη.

Το πρώτο θέμα που τέθηκε στη σημερινή συνάντηση αφορούσε τις δημοσιονομικές εξελίξεις, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως στην επίδραση του ύψους του περσινού πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2014, ώστε στη συνέχεια να αρχίσει να συζητείται το ύψος του -ενδεχόμενου- δημοσιονομικού κενού για τα έτη 2015-2017 και να καταρτιστεί εντός των επομένων μηνών το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Η τρόικα θέλει να έχει ξεκάθαρη εικόνα για το ύψος του «βιώσιμου» πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, ζήτημα για το οποίο συνεχίζονται οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Υπενθυμίζεται ότι για την ελληνική πλευρά, δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό για το 2014 με βάση τα αποτελέσματα του 2013. Σε εκκρεμότητα όμως παραμένουν τρεις-τέσσερις κωδικοί εσόδων οι οποίοι δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2013 ή του 2014. Γι’ αυτά τα θέματα διεξάγονται συζητήσεις ανάμεσα στη Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ.

Όπως τόνισε πάντως το ίδιο κορυφαίο στέλεχος, στην ελληνική πλευρά υπάρχει «εξαιρετική αυτοπεποίθηση» για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Δεύτερο κεφάλαιο στη σημερινή ατζέντα ήταν οι επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών για «διορθώσεις αστοχιών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. Η τρόικα ζήτησε και έλαβε από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, σύμφωνα με πληροφορίες, προσχέδιο των νομοθετικών διατάξεων αναφορικά με τις διορθώσεις σε πρόστιμα και φόρο υπεραξίας.

Παράλληλα εξετάστηκαν και τα θέματα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%, της κατάργησης φόρων υπέρ τρίτων και των ομαδικών απολύσεων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κ. Χατζηδάκη, εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις για το πακέτο μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική πλευρά αλλά και για τα μέτρα που σχετίζονται για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε είδους κρατική ενίσχυση.

Για τα εργασιακά ζητήματα θα υπάρχει το πρωί της Τρίτης συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση.

Κεφάλαιο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συνιστά αυτό των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί εξειδικευμένα με τη διοίκηση της ΤτΕ. Πηγές του υπουργείου οικονομικών πάντως σχολιάζοντας και το δημοσίευμα των FT σημείωναν ότι όσο μεγαλύτερο είναι το τελικό ποσό, τόσο μεγαλύτερο είναι και το πρόβλημα.

Τέλος έγινε και μια πρώτη συζήτηση για τα θέματα της κινητικότητας και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία επίσης θα εξειδικευτούν σε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v