Νέα παράταση στο new deal για τις ΑΠΕ

Παρατείνεται η ανακοίνωση των μέτρων που θα ισχύσουν για τις ΑΠΕ, καθώς επίκεινται διαβουλεύσεις με την τρόικα. Αίτημα στη ΡΑΕ για παράταση τουλάχιστον ενός μήνα για να νομοθετηθούν τα μέτρα που έπρεπε να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου.

Νέα παράταση στο new deal για τις ΑΠΕ

Αργότερα μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τις ΑΠΕ (new deal), καθώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΝ θα τα συζητήσει με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που ξεκινούν σήμερα επαφές με τα μέλη της κυβέρνησης.

Αυτό σημειώνουν πήγες του ΥΠΕΚΑ σε συνέχεια όσων είχαν αναφέρει ο υπουργός και ο υφυπουργός την Περασμένη Πέμπτη, ότι δηλαδή σήμερα θα δινόταν στη δημοσιότητα το κείμενο των μέτρων.

Από τα πράγματα πάντως προκύπτει ότι η πρόταση για εφαρμογή των μέτρων από την 1η Μαρτίου δεν μπορεί να ισχύσει, οπότε τελικά θα ζητηθεί από τη ΡΑΕ νέα παράταση για τουλάχιστον ένα μήνα, ώστε να γίνει δυνατή η νομοθέτηση των μέτρων.

Σημειώνεται ότι κανονικά την 1η Ιανουαρίου αυτά έπρεπε να εφαρμοστούν ώστε στο τέλος του χρόνου να μηδενιστεί το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ, που τρέχει με 550 εκατ. ευρώ.

Η δυσκολία στην επίτευξη συμφωνίας με παραγωγούς και τράπεζες που τους δανειοδότησαν,οδήγησε σε παράταση για την 1η Μαρτίου, που και αυτή δεν εφαρμόζεται.

Να σημειωθεί ότι ο μηδενισμός του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ είναι νομοθετημένος με τον νόμο 4001, ενώ στα μέτρα περιλαμβάνεται «κούρεμα» των απαιτήσεων των παραγωγών ενέργειας κλιμακούμενο σε 1-4 μήνες, ανάλογα με την τεχνολογία, κούρεμα στις ταρίφες που θα εισπράττουν στο μέλλον, σε συνδυασμό με παράσταση της σύμβασης πώλησης της ενέργειας στο δίκτυο και σειράς ρυθμίσεων στα δάνεια των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v