Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 5 δισ. υπολογίζονται οι ανάγκες των τραπεζών

Με βάση το καλό σενάριο για την οικονομία οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών υπολογίζονται στα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ. Ως τις 7 Μαρτίου η ανακοίνωση. Τα ραντεβού με την Τράπεζα της Ελλάδας.

Στα 5 δισ. υπολογίζονται οι ανάγκες των τραπεζών
Στα 5 δισ. ευρώ εκτιμάται, με βάση το θετικό σενάριο για την εξέλιξη της οικονομίας, ότι θα ανέλθει ο λογαριασμός της BlackRock. Χθες υπήρξε μπαράζ συναντήσεων μεταξύ στελεχών των τραπεζών Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς με υπηρεσιακούς παράγοντες της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η κατ' αρχήν παρουσίαση από την πλευρά των εμπορικών τραπεζών των τρόπων με τους οποίους θα καλύψουν τις μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από τα ευρήματα της BlackRock. Σήμερα στελέχη της Attica Bank και της Πανελλήνιας Τράπεζας θα συναντηθούν με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.  

Η μόνη τράπεζα που όπως είναι γνωστό θα χρειαστεί κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ, είναι η Eurobank, η οποία δρομολογεί Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φαίνεται να έχει κεφαλαιακές ανάγκες της τάξης των 2 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και μικρότερες, ανάλογα με τι θα δεχθεί και τι όχι η τρόικα όσον αφορά το πλάνο πώλησης της Finansbank. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τράπεζα καλύπτει και μπορεί να διαχειριστεί το εύρος των αναγκών της με δικά της κεφάλαια.

Οι άλλες δύο τράπεζες, Alpha Bank και Πειραιώς, φέρονται με βάση τα ευρήματα της BlackRock να έχουν μικρές κεφαλαιακές ανάγκες τις οποίες καλύπτουν με ίδια μέσα.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της BlackRock θα γίνει αμέσως μετά τις συναντήσεις που θα έχει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος αρχικά με τους τροϊκανούς, το αργότερο έως την Τετάρτη, και εν συνεχεία με τις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών.

Αμέσως μετά θα χρειαστούν κάποιες ημέρες προκειμένου οι τράπεζες να δώσουν σαφείς λεπτομέρειες για το πώς θα καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες τους και θα ακολουθήσει η ανακοίνωση το αργότερο έως τις 7 Μαρτίου. Το ενδεχόμενο οι ανακοινώσεις να γίνουν στις 28 Φεβρουαρίου συγκεντρώνει τις μικρότερες πιθανότητες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι καταλυτικό ρόλο στη δρομολόγηση των εξελίξεων διαδραματίζει η «σιωπηρή» παραίτηση της ελληνικής πλευράς από τη διεκδίκηση των κεφαλαίων ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ που έχει το ΤΧΣ τα οποία ήθελε για να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό για το 2014-2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v