Πακέτο «διάσωσης» €150 εκατ. για τη βιομηχανία

Προσπάθεια να ανασχεθεί το κύμα λουκέτων. Προχωρά το μέτρο της διακοψιμότητας, ενώ επιστρέφει κέρδη η ΔΕΠΑ. Αναδρομικά από τον Ιούνιο η μείωση στις τιμές φ.α. αν κλείσει η συμφωνία με Gazprom. Επιπλέον δράσεις αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.

  • Του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Πακέτο «διάσωσης» €150 εκατ. για τη βιομηχανία
Σειρά μέτρων για ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας ανακοίνωσαν πριν από λίγο ο υπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης και Μάκης Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν ελάφρυνση περίπου 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο κυρίως στη βαριά βιομηχανία, που είναι συνδεδεμένη στην υψηλή τάση, και στις μεταποιητικές μονάδες, που είναι συνδεδεμένες στη μέση τάση.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το Euro2day.gr, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση συμβολαίων διακοψιμότητας, τους όρους των οποίων διαπραγματεύεται το υπουργείο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης προβλέπεται η επιστροφή μέρους των κερδών που θα σημειώσει η ΔΕΠΑ το οικονομικό έτος 2013, και στη διανομή αυτή θα μετάσχουν όλοι οι πελάτες της, βιομηχανικοί και οικιακοί, μέσω των τοπικών ΕΠΑ.

Επίσης, για έναν αριθμό βιομηχανικών πελατών ,όπου περιλαμβάνεται και η Χαλυβουργική, οι οποίοι λόγω χαμηλής κατανάλωσης θα έπρεπε να προμηθεύονται αέριο από τις ΕΠΑ και όχι από τη ΔΕΠΑ, προωθείται νομοθετική ρύθμιση που θα τους επιτρέπει για την επόμενη διετία να συνεχίσουν να αγοράζουν αέριο από τη ΔΕΠΑ σε χαμηλότερη τιμή.

Ακόμη, στα μέτρα που θα ισχύσουν, περιλαμβάνεται η αντιστάθμιση του επιπλέον κόστους που έχουν οι βιομηχανίες για αγορά ρύπων, με βάση τα ισχύοντα στην ΕΕ. Ας σημειωθεί ότι η αντιστάθμιση αυτή, εφαρμόζεται κυρίως σε βιομηχανίες κοινοτικών χωρών, οι οποίες υφίστανται ανταγωνισμό από βιομηχανίες χωρών στις οποίες δεν ισχύει η υποχρεωτική αγορά ρύπων. Ο ακριβής τρόπος εφαρμογής του μηχανισμού αντιστάθμισης, θα περιγράφεται σε σχέδιο υπουργικής απόφασης το οποίο θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση την Δευτέρα.

Επιπλέον μέτρα για το ενεργειακό θέμα της βιομηχανίας αναμένεται να αποφασιστούν αύριο στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη Βιομηχανία.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, θα επιδιωχθεί να ενισχυθεί η βιομηχανία με περίπου 30 εκατ. ευρώ για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, με κονδύλια από το πρόγραμμα καταπολέμησης της αιθαλομίχλης τα οποία παραμένουν αδιάθετα.

Τις επόμενες ημέρες η συμφωνία με την Gazprom

Σε ερωτήσεις για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Gazprom για την τιμή του ρωσικού αερίου, ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει κατάληξη και μάλλον αποφεύγεται η προσφυγή στη διαιτησία.

Προϊδέασε ότι η τιμή, η οποία θα συνεχίσει να υπολογίζεται με βάση τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, θα κινείται μεν στα επίπεδα του μέσου όρου της ηπειρωτικής Ευρώπης, ωστόσο -όπως επεσήμανε- είναι στα επίπεδα των 393 ευρώ τα 1.000 κυβικά μέτρα. Δηλαδή υπολογίζει ως μέσο όρο μόνο την ηπειρωτική Ευρώπη, χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι τιμές διαμορφώνονται χαμηλότερα.

Οι μειώσεις που θα προκύψουν από τη νέα συμφωνία θα έχουν αναδρομική ισχύ από τον Ιούνιο του 2013 (οπότε ξεκίνησε η συμφωνία), και θα επιστραφούν τα σχετικά ποσά.  

Τέλος, σε ερωτήσεις για τη θέση της κυβέρνησης ως μετόχου στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ για τη διαφορά με το Αλουμίνιο, ο κ. Παπαγεωργίου κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, ενώ ανήγγειλε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το πακέτο μέτρων για τις ΑΠΕ (New Deal) με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση -όπως είπε- των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v