Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Αλογοσκούφης: ”Πώς θα πουλήσω τον ΟΤΕ”

Εξακολουθεί να μονοπωλεί τα φώτα της επικαιρότητας το μέλλον του ΟΤΕ, καθώς ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στο ”Βήμα της Κυριακής” εξηγεί αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου, ενώ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γ. Σουφλιάς, επανήλθε με νέες βολές κατά Αλογοσκούφη.

Γ. Αλογοσκούφης: ”Πώς θα πουλήσω τον ΟΤΕ”
Εξακολουθεί να μονοπωλεί τα φώτα της επικαιρότητας το μέλλον του ΟΤΕ, καθώς ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στο ”Βήμα της Κυριακής” εξηγεί αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναζήτηση στρατηγικού εταίρου, ενώ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γ. Σουφλιάς, επανήλθε με νέες βολές κατά Αλογοσκούφη, υπογράφοντας, μάλιστα, ο ίδιος τη δήλωσή του.

Πλέον όλα δείχνουν, όπως σχολίαζαν παράγοντες της αγοράς, πως η ”φούντωση” της ”διυπουργικής κόντρας” - παρά την πυροσβεστική παρέμβαση Καραμανλή από τις Βρυξέλλες - ενοχλεί σε μεγάλο βαθμό το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ”βλέπει” πως η παράτασή της δεν αναδεικνύει απλώς μια άσχημη εικόνα για την κυβέρνηση, αλλά πιθανώς να θέσει εν αμφιβόλω και την επιτυχία του εγχειρήματος της πώλησης.

Πάντως ο κ. Σουφλιάς δεν εμφανίσθηκε το απόγευμα της Κυριακής στη Βουλή, όπου ξεκίνησε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό, όπως απείχε και από την ψηφοφορία για τη σχετική τροπολογία την προηγούμενη Πέμπτη.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα ο κ. Σουφλιάς είχε απουσιάσει από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα τον προϋπολογισμό του 2007, επικαλούμενος ”ελαφρά αδιαθεσία”. Τότε, ο κ. Αλγοσκούφης, ερωτηθείς σχετικά απάντησε: ”Μπα, έλειπε ο Σουφλιάς, δεν το πρόσεξα”.

Δύο σχέδια για τον ΟΤΕ

”Αναζητούμε έναν στρατηγικό εταίρο ή σύμμαχο στη διεθνή αγορά, έναν μεγάλο τηλεπικοινωνιακό οργανισμό ή έναν συμβατό τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, ο οποίος θα συμμετάσχει στο κεφάλαιο του ΟΤΕ με ένα σημαντικό ποσοστό. Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη το πλήρες ποσοστό, αλλά μιλάμε για ένα ποσοστό της τάξεως του 20% και θα έχει και συμμετοχή στο μάνατζμεντ μαζί με το ελληνικό δημόσιο”, δηλώνει στο ”Βήμα” ο κ. Αλογοσκούφης.

Αναφορικά με τον τρόπο διοίκησης του Οργανισμού ο κ. Αλογοσκούφης διευκρινίζει πως ”θα υπάρχει μια συμφωνία μετόχων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του στρατηγικού συμμάχου”, προσθέτοντας ότι ”ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλαισίου των αποφάσεων θα περιλαμβάνεται στη συμφωνία μετόχων, το οποίο θα πρέπει να είναι συμβατό και με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Ο ίδιος προδιαγράφει και το πλαίσιο των εντολών που έχε δοθεί στους συμβούλους, λέγοντας χαρακτηριστικά: ”Βρισκόμαστε σε μια λεπτή φάση της διαδικασίας, όπου οι σύμβουλοι μετά την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής έχουν λάβει οδηγίες να αναζητήσουν ενδιαφερόμενους επενδυτές και συμμάχους. Λεπτομέρειες δεν μπορούν να καθοριστούν προτού δούμε και το μέγεθος του ενδιαφέροντος που υπάρχει και το είδος του ενδιαφέροντος”.

Ο κ. Αλογοσκούφης δεν παραλείπει να πεί πως ο ”στόχος της αποκρατικοποίησης είναι στρατηγικός” και στην περίπτωση που το ”ελληνικό δημόσιο δεν βρει την κατάλληλη στρατηγική συμμαχία, τότε δεν θα προχωρήσει”. Στην περίπτωση αυτή, τονίζει, ”είναι προτιμότερο να προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ίσως μετοχοποίηση του Οργανισμού, όπου βέβαια τη διοίκηση θα την έχει το ελληνικό δημόσιο αποκλειστικά... Διότι, αν το Δημόσιο διατηρήσει ένα ποσοστό 10%-15%, θα παραμείνει κύριος μέτοχος και μέσω αυτού θα ελέγχει βέβαια και τη διοίκηση”.

Νέο επεισόδιο στην ”κόντρα” Σουφλιά - Αλογοσκούφη

Η αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ συζητήθηκε δύο φορές στην κυβερνητική επιτροπή, δήλωσε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης στο ”Βήμα, συμπληρώντας ωστόσο πως ”δεν θυμάται εάν ήταν παρών ο κ. Σουφλιάς”.

Επίσης αναφέρει ότι δύο συζητήσεις έγιναν στην Κυβερνητική Επιτροπή για την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, απαντώντας έτσι, εμμέσως, στον κ. Σουφλιά, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν γνωρίζει τις αποφάσεις.

Ο ίδιος μάλιστα σπεύδει να προσθέσει πως ”οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν και την ωριμότητα και τη δυνατότητα συνεννόησης με τον πρωθυπουργό ώστε να λαμβάνουν όλες τις εξηγήσεις που πλέον είναι απαραίτητες”.

Από την πλευρά του ο κ. Σουφλιάς απάντησε: ”Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κ. Αλογοσκούφης συνεχίζει αυτή τη συζήτηση και μάλιστα λέγοντας ορισμένα πράγματα που δεν ευσταθούν και με θίγουν. Είμαι υποχρεωμένος, συνεπώς, να απαντήσω στα εξής:

Πρώτον: Υποστηρίζει ότι ήμουν ενήμερος για την τροπολογία. Δεν ήμουν ενήμερος. Το έχω δηλώσει και όφειλε να το σεβαστεί, εξάλλου όλοι γνωρίζουν ότι δεν συνηθίζω να λέω ψέματα. Συζητήσαμε στην Κυβερνητική Επιτροπή την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, αλλά δεν συζητήσαμε το πολύ σημαντικό θέμα του περιεχομένου της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Το τι λέει η τροπολογία δεν είναι λεπτομέρεια. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, πάνω στο οποίο έγινε όλος ο δημόσιος διάλογος των τελευταίων ημερών.

Δεύτερον: Ο κ. Αλογοσκούφης στη συνέντευξή του αναφέρει αυτά που εγώ υποστήριζα εξ αρχής: Στρατηγική συμμαχία και από κοινού μάνατζμεντ. Αυτά, όμως, δεν περιλαμβάνονται στην τροπολογία. Με αποτέλεσμα, έτσι όπως είναι διατυπωμένη η τροπολογία, να κατηγορείται από την αντιπολίτευση η κυβέρνηση, ότι το κράτος θα πουλήσει όλες τις μετοχές του ΟΤΕ και δεν θα συμμετέχει στο μάνατζμεντ. Πράγμα που -όπως αποδεικνύεται από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, του κ. Ρουσόπουλου και, τελικά, και του κ. Αλογοσκούφη- η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να πράξει”.



Την απάντηση Σουφλιά σχολίασε ως εξής ο κ. Αλογοσκούφης: ”Το μόνο που έχω να πω είναι ότι, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που μου έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός, προωθώ με αποτελεσματικότητα το έργο της κυβέρνησης και την ενότητα της κυβέρνησης. Αυτό έκανα, αυτό κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω”.

Παπανδρέου: ”Η πώληση αυτή δεν πρέπει να γίνει”

Στο θέμα παρενέβη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπανδρέου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέλει να πουλήσει φθηνά και για εισπρακτικούς λόγους εθνικό πλούτο.

”Η πώληση αυτή δεν πρέπει να γίνει”, είπε, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανές γεγονός για οποιαδήποτε κυβέρνηση την αντιπαράθεση κορυφαίων υπουργών για τον ΟΤΕ, την ώρα που ο πρωθυπουργός είναι απών αλλά είναι ουσιαστικά ο πρώτος υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση.

”Το Δημόσιο πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο” είπε ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην ”Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” προσθέτοντας ότι ”το κράτος πρέπει να έχει στρατηγικό ρόλο” σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες ή η ενέργεια”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v