Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φορείς της Β. Ελλάδας «σκανάρουν» το Ερμπίλ

Επενδυτικές ευκαιρίες και επιχειρηματικές συνεργασίες στο Ερμπιλ του Ιρακινού Κουρδιστάν, την τουριστική πρωτεύουσα του αραβικού κόσμου για το 2014, αναζητούν επιχειρηματικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

Φορείς της Β. Ελλάδας «σκανάρουν» το Ερμπίλ
Στο στόχαστρο παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται το Ερμπίλ, του Iρακινού Κουρδιστάν. Πρόσφατα εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας βρέθηκαν στο Ερμπίλ, την τουριστική πρωτεύουσα του αραβικού κόσμου, όπως έχει ανακηρυχθεί, για το 2014, προκειμένου να στήσουν γέφυρες επιχειρηματικών συνεργασιών, να αναζητήσουν επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά κυρίως να σκανάρουν το οικονομικό περιβάλλον της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο επιχειρηματικής αποστολής, το Ερμπίλ επισκέφτηκαν το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και το Γραφείο της Αν. Γενικής Γραμματέα ΔΟΣ και ΑΣ του ΥΠΕΞ στη Θεσσαλονίκη. Η επιχειρηματική αποστολή διοργανώθηκε από τους προαναφερθέντες φορείς με τη σύμπραξη του Γραφείου ΟΕΥ στο Ερμπίλ. Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετείχαν και επιχειρήσεις - μέλη του ΒΕΘ.

«H αγορά του Κουρδιστάν αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις. Ήδη μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, ενεργειακοί όμιλοι, επιχειρήσεις τροφίμων, μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλά και μελετητικά γραφεία και σύμβουλοι επιχειρήσεων, έχουν μόνιμη παρουσία στην εν λόγω περιοχή, ενώ οι αναδοχές έργων και οι συμβάσεις που έχουν κατακυρωθεί σε ελληνικών συμφερόντων ομίλους ξεπερνούν -σύμφωνα με υπολογισμούς της αγοράς- τα 2 δισ. ευρώ» τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας: «Η περιοχή, κυρίως, του Ερμπίλ ζει σε οικοδομικό οργασμό, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες, από τις οποίες μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα, αρκεί η ενεργοποίηση να είναι άμεση, δηλαδή στη φάση όπου η πορεία ανάδειξης νέων περιοχών οικονομικής ισχύος επιταχύνεται».

Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος, με την έτερη ιδιότητα του, αυτή του α΄ αντιπροέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον πρόεδρο της Ένωσης Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων του Κουρδιστάν, Dara Jalil Khayyat.

«Το μνημόνιο υπογράφηκε στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της δημιουργίας γέφυρας επικοινωνίας, ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εμπειριών και στήριξης των κουρδικών και ελληνικών επιχειρήσεων. Η ύπαρξη ευκαιριών είναι δεδομένη. Το κομμάτι του πάζλ που πρέπει να αναζητά ο κάθε ικανός επενδυτής επιχειρηματίας, είναι οι επικερδείς συνεργασίες και μακροχρόνια το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στην αγορά» ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Στο πλαίσιο του συμφώνου οι δύο φορείς θα εργαστούν για την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και κουρδικών επιχειρήσεων, ενώ μεταξύ άλλων θα ανταλλάσσουν πληροφορίες και θα διοργανώνουν κοινές δράσεις για την ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επιχειρηματικής αποστολής πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εκπροσώπους της Ένωσης Εισαγωγέων-Εξαγωγέων και της Ένωσης Κατασκευαστών Εργολάβων του Ερμπίλ. Η επιχειρηματική αποστολή επισκέφτηκε και την Sulaymaniyah του Κουρδιστάν, όπου είχε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της εν λόγω περιοχής.

Το Ιρακινό Κουρδιστάν

Το 2011 και το 2012 η ανάπτυξη στο Ιρακινό Κουρδιστάν έτρεξε με 12%, ενώ για την επόμενη πενταετία έχει τεθεί ως στόχος ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης να αγγίξει το 8%.

Η συνεχής αύξηση του πληθυσμού και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου αυξάνουν εκρηκτικά τις στεγαστικές ανάγκες, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστικές εταιρείες να έχουν την τιμητική τους στην περιοχή.

Την ίδια ώρα πρωταγωνιστικό ρόλο μπορούν να διεκδικήσουν στην περιοχή και οι κλάδοι των τροφίμων, τα αγροτικά προϊόντα, τα τεχνολογικά προϊόντα, η υγεία, η γεωργία, η βιομηχανία και ο τουρισμός.

Το Ερμπίλ, εξελίσσεται στη νέα πόλη ουρανοξυστών του χάρτη. Μάλιστα, το υψηλότερο κτήριο που κατασκευάζεται αυτήν την περίοδο είναι ο πύργος Naza, με 66 ορόφους (275 μ.), προϋπολογισμού 120 εκατ. δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v