Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Κάλεσμα σε νέους επιχειρηματίες μέσω του «egg»

Νέο κύκλο υποστήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας μέσω του προγράμματος egg προωθεί η Eurobank σε συνεργασία με το Corallia. Αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης ιδιωτών επενδυτών στον τομέα των start ups.

Eurobank: Κάλεσμα σε νέους επιχειρηματίες μέσω του «egg»

Πρωτοβουλία συνέχισης του προγράμματος egg-enter-grow-go που στόχο έχει την υποβοήθηση και «εκκόλαψη» καινοτόμων ιδεών σε πραγματική επιχείρηση- ανακοίνωσε επισήμως σήμερα η Eurobank, προωθώντας τη δημιουργία ενός β' κύκλου.

Με διάρκεια ζωής μόλις 1,5 χρόνο και ουσιαστική λειτουργία μόλις 9 μήνες, το egg αποτελεί ένα πρόγραμμα υποστήριξης που παρέχει υποδομές (κτίριο γραφείων, πρόσβαση σε επικοινωνίες), mentoring, υπηρεσίες (λογιστικές, νομικές, μηχανοργάνωσης κ.ά.) αλλά και ευκαιρίες κατάρτισης με στοχευμένα σεμινάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του προγράμματος, ήδη έχουν υπάρξει αποτελέσματα καθώς από τις 21 ομάδες που έχουν ενταχθεί σε αυτό, 8 έχουν ήδη βρει πόρους για την περαιτέρω ανάπτυξη τους, 6 αυτών έχουν εμπορική δραστηριότητα και κόβουν τιμολόγια ενώ 2 έχουν καταθέσει πατέντες ευρεσιτεχνίας.
'Ετσι, λίγους μήνες πριν τη λήξη του πρώτου κύκλου του προγράμματος enter-grow-go, η Eurobank σε συνεργασία με το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, προχωρούν στην προκήρυξη της δεύτερης φάσης. Από τις 13 Φεβρουαρίου έως και τις 4 Απριλίου, οι ενδιαφερόμενοι, ηλικίας 18-40 ετών μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην πλατφόρμα του egg, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό.

Οι προϋποθέσεις ένταξης που βοηθούν στην ένταξη είναι αφενός η καινοτομική ιδέα, αλλά και η ομάδα, και το δομημένο business plan με βάθος 9-18 μηνών.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από στελέχη της Eurobank και του Corallia και εποπτεύεται από 10μελή Συμβουλευτική Επιτροπή (Advisory Board), που αποτελείται από διακεκριμένους επιστήμονες, επιχειρηματίες και εμπειρογνώμονες. Επιπλέον, μια σειρά κορυφαίων επιχειρήσεων και οργανισμών της ελληνικής και διεθνούς αγοράς συμμετέχουν ως χορηγοί και υποστηρικτές, παρέχοντας δωρεάν κρίσιμες υπηρεσίες και υποδομές υψηλού επιπέδου στις συμμετέχουσες επιχειρηματικές ομάδες. Χορηγοί είναι οι ALBA, Advocate Burson-Marsteller, Cisco, ΟΤΕ, Microsoft, PwC και Xerox ενώ Yποστηρικτές οι ΕΕΔΕ, ImageFlow/Polycom, CEO Clubs, Critical Path, ImageFlow/Polycom, ΚΕΜΕΛ, Λέσχη Επιχειρηματικότητας, Odyssey, MPLegal, ΣΕΠΕ, S. Trivolis & Associates, Tribe και TUV Hellas.

Αναζητώντας Business Angels

Η πρωτοβουλία δεν έχει χρηματοδοτικό σκέλος εκ μέρους της Eurobank- εκτός από την χορήγηση κάποιων βραβείων αριστείας που δόθηκαν σε πολύ επιμελής ομάδες- αλλά σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Τραπεζάνογλου, σύμβουλος διοίκησης της Eurobank και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του egg, η τράπεζα θα αναλάβει πρωτοβουλία «εκπαίδευσης» και των επενδυτών.

Θίγοντας το ζήτημα της απουσίας χρηματοδότησης στην Ελλάδα σε αρχική φάση (seed και pre-seed), προανήγγειλε πως σχεδιάζεται ένα Investors Day από την Eurobank με στόχο την ενημέρωση ιδιωτών για επενδύσεις σε start ups, προωθώντας το θεσμό των business angels, ο οποίος έχει διεθνώς σημαντική συμβολή στην υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων.

Επιπλέον Eurobank και Corallia σκοπεύουν να επεκτείνουν το egg στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ μεσοπρόθεσμα εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας παραρτήματος.

Πάντως εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής του egg αναγνωρίστηκε ότι υπάρχει σημαντική κινητικότητα στην ελληνική αγορά όσον αφορά την υποστήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως στο εννεάμηνο του 2013, λειτουργούν εγχωρίως 10 προγράμματα (θερμοκοιτίδες, συνεργατικοί χώροι, επιταχυντές επιχειριματικότητας), έχουν συντελεστεί 50 βραβεύσεις ενώ ενεργοποιούνται και διεθνείς οργανισμοί όπως ο Endeavor.

Επίσης σημειώθηκε ότι στο συγκεκριμένο διάστημα έχουν συγκεντρωθεί κεφάλαια περίπου 50 εκατ.δολαρίων που απορροφήθηκαν από 32 εταιρίες start ups, έχει αυξηθεί η δραστηριότητα μέσω χρήσης κεφαλαίων Jeremie Fund, ενώ έχουν σημειωθεί και τρείς επιτυχημένες αποαπενδύσεις από συγκεκριμένες startups.

Στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της προκήρυξης του β' κύκλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Χρήστος Μεγάλου τόνισε ότι το egg συνέβαλε «στην ευρύτερη αναζήτηση για ένα νέο αξιακό και παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα μας, παρακινώντας και ενεργοποιώντας παράλληλα και άλλους φορείς και οργανισμούς να προβούν σε αντίστοιχες προσπάθειες» και πρόσθεσε ότι «Η Διοίκηση της Eurobank έχει αγκαλιάσει το egg στο πλαίσιο της στρατηγικής υιοθέτησης και προώθησης της καινοτομίας που εφαρμόζει».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Corallia, καθηγητής Βασίλειος Μακιός τόνισε ότι «Χαίρομαι ειλικρινά που τα θετικά σημάδια από τον α' κύκλο μας δίνουν την ώθηση να είμαστε σήμερα εδώ και να σας ανακοινώνουμε τον β' κύκλο. Είμαστε όλοι υπερήφανοι που προσφέρουμε τις αρχές του «επιχειρείν», της γνώσης και της καινοτομίας στους εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες και προσκαλούμε σήμερα όλους τους φιλόδοξους νέους και νέες να ανακαλύψουν τον κόσμο των συνεργασιών και της "χαράς της δημιουργίας"».

Τοποθετήθηκαν, επίσης, ο Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, Επίτιμος Διευθυντής Τομέα Διαστήματος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και ο κ. George Zachary, Partner Charles River Ventures, οι οποίοι ανέδειξαν τη σπουδαιότητα της θέλησης, της προσπάθειας και της επιμονής στον στόχο για την επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων σε κάθε τομέα της επιχειρηματικότητας.

Εκπρόσωποι των ομάδων που συμμετέχουν στον α' κύκλο του egg παρουσίασαν την εμπειρία από τη συμμετοχή όλων, δίνοντας έμπνευση στους νέους υποψηφίους μέσα από τα επιτυχημένα επιτεύγματά τους.

Ήδη, στα τρία τέταρτα της διαδρομής του α' κύκλου οι ομάδες που συμμετέχουν έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα στους κλάδους που δραστηριοποιούνται, έχουν μετασχηματιστεί σε εταιρείες και αρκετές ήδη βρήκαν συνεργάτες, πελάτες και τα πρώτα τους κεφάλαια. Αξιοποιώντας τις υπηρεσίες και το δημιουργικό κλίμα του egg, από τις 21 ομάδες, ήδη οι 9 έχουν αυξήσει την ομάδα των συνεργατών τους, ενώ 8 ολοκλήρωσαν τα πρωτότυπα των προϊόντων-υπηρεσιών τους και 6 έχουν αποκτήσει πελατολόγιο. Δύο ομάδες έχουν καταθέσει πατέντες ενώ 8 έχουν ήδη βρει κεφάλαια για τη χρηματοδότησή τους. Επιπλέον, ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα μεταξύ των ομάδων, μια ατμόσφαιρα δημιουργικότητας και ανταλλαγής ιδεών έχει δημιουργηθεί, που μπορεί να μεταφραστεί σε επίσημες συνεργασίες και συνέργειες μεταξύ τουλάχιστον 10 ομάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v