Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ομόλογα: Ενοχή 5 διοικητών ταμείων ζητά ο εισαγγελέας

Πρόκειται για τους Αγάπιο Σημαιοφορίδη, Παναγιώτα Καραδήμα, Παναγιώτη Δεμέστιχα, Γεράσιμο Κονιδάρη και Κωνσταντίνο Χρηστίδη. Παράλληλα, ο εισαγγελέας ζητά την ενοχή των στελεχών της Acropolis, Γιώργου Αποστολίδη και Θεόδωρου Πρινιωτάκη, αλλά και του Γιώργου Παπαμαρκάκη.

Ομόλογα: Ενοχή 5 διοικητών ταμείων ζητά ο εισαγγελέας
Την ενοχή πέντε διοικητών ασφαλιστικών ταμείων και των εκπροσώπων της Ακρόπολης Χρηματιστηριακής που κατηγορούνται για εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων ζήτησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο εισαγγελέας Σοφοκλής Λογοθέτης αναφορικά με το αδίκημα της απάτης.

Πρόκειται για τους Αγάπιο Σημαιοφορίδη, Παναγιώτα Καραδήμα, Παναγιώτη Δεμέστιχα, Γεράσιμο Κονιδάρη και Κωνσταντίνο Χρηστίδη. Παράλληλα, ο εισαγγελικές λειτουργός ζήτησε την ενοχή και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα των στελεχών της Acropolis, Γιώργου Αποστολίδη και Θεόδωρου Πρινιωτάκη, αλλά και του Γιώργου Παπαμαρκάκη της ΝΑΜ.

Την ίδια ώρα, ο εισαγγελέας έκρινε ότι δεν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες της απιστίας καθώς και της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Σε σχέση με το δομημένο ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ, ζήτησε την αθωότητα των επικεφαλής των ταμείων ως προς την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία, με βασικό σκεπτικό ότι η απιστία "απορροφήθηκε" από την απάτη.

Αντιθέτως ζήτησε την ενοχή για απάτη και αυτουργία σε απάτη, των στελεχών της Acropolis, καθώς και την ενοχή για άμεση συνεργεία των Γιώργου Παπαμαρκάκη, Αβραάμ Σαββίδη και Χαράλαμπου Αδαμόπουλου, καθώς και για απλή συνεργεία του Νικόλαου Μπουγου της Hypo.

Επίσης πρότεινε να κηρυχθεί αθώος ο Ευγένιος Παπαδόπουλος, ο πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης, για την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία.

Τι λένε κύκλοι των κατηγορούμενων 

Νομικοί κύκλοι των κατηγορουμένων μιλώντας στο Euro2day επιμένουν στο γεγονός ότι αν τα Ταμεία διακρατούσαν τα δομημένα ομόλογα όχι μόνο θα ενέγραφαν κέρδη, αλλά θα απέφευγαν και το κούρεμα του PSI+ καθώς πρόκειται για ομόλογα που διέπονταν από το αγγλικό δίκαιο.

Ως προς το πυρήνα της εισαγγελικής κατηγορίας, δηλαδή, ότι οι εμπλεκόμενοι «ήταν σε προηγούμενη συνεννόηση και οι διαπραγματεύσεις διενεργήθηκαν εξωθεσμικά» οι ίδιοι απαντούν ότι πρόκειται για συνήθη συναλλακτική πρακτική, σημειώνοντας ότι με αντίστοιχο τρόπο ενέργησαν στο παρελθόν και οι ελληνικές τράπεζες.

Ο ισχυρισμός για υπερτίμηση των ομολόγων κατά το χρόνο έκδοσής τους δεν μπορεί να σταθεί αναφέρουν καθώς κανένα κράτος διεθνώς δεν θα έκανε κάτι τέτοιο, χωρίς όμως την ίδια στιγμή να απαντούν για τις υψηλές προμήθειες που βάρυναν τις συναλλαγές πριν το δομημένο ομόλογο φθάσει στα χέρια του Ταμείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v