Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΑ: Με 8,5 εκατ. αναβαθμίζει το σύστημα Pallas

Με προσλήψεις ελεγκτών και αναβάθμιση συστημάτων προετοιμάζεται η ΥΠΑ να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της ερχόμενης θερινής περιόδου ,που αναμένονται ιδιαίτερα αυξημένες λόγω της ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΥΠΑ: Με 8,5 εκατ. αναβαθμίζει το σύστημα Pallas

Νέα αύξηση της κίνησης αεροσκαφών αναμένεται φέτος το καλοκαίρι στον ελληνικό εναέριο χώρο. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες ανάγκες, προχωρά σε αναβάθμιση του Συστήματος Επεξεργασίας Σχεδίων Πτήσεων και Δεδομένων Radar (Pallas) στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2014, αναμένεται αύξηση έως και 4% των πτήσεων που θα κάνουν χρήση του ελληνικού εναέριου χώρου. Πέρυσι μέσω του FIR Αθηνών είχαν κινηθεί περίπου 625 χιλιάδες πτήσεις, εκ των οποίων οι περίπου 370 χιλιάδες είχαν προορισμό τα ελληνικά αεροδρόμια, ενώ τα υπόλοιπα αεροσκάφη έκαναν διέλευση από τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Την προηγούμενη χρονιά η ανταπόκριση του ελληνικού μηχανισμού, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο του ελληνικού εναέριου χώρου, ήταν άψογη. Μάλιστα πρόσφατα η Διοίκηση της ΥΠΑ έλαβε συγχαρητήρια επιστολή από το Eurocontrol, στην οποία σημειώνεται ότι ελαχιστοποιήθηκαν οι καθυστερήσεις στις διελεύσεις και στις απογειώσεις-προσγειώσεις αεροσκαφών.

Προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργεί η αναμενόμενη αύξηση της αεροπορικής κίνησης από και προς τη χώρα μας αλλά και των πτήσεων που διέρχονται από τον ελληνικό εναέριο χώρο, η ΥΠΑ προτίθεται να προχωρήσει στις απαραίτητες αναβαθμίσεις, το κόστος των οποίων υπολογίζεται ότι θα είναι της τάξης των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Εκτός από το κέντρο ελέγχου του Ελληνικού, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΥΠΑ σχεδιάζει να προχωρήσει επενδύσεις σε εξοπλισμό πληροφορικών συστημάτων σε αρκετά αεροδρόμια της χώρας, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης. Οι επενδύσεις αυτές θεωρούνται αναγκαίες ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξημένη κίνηση της ερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου.

Προσλήψεις ελεγκτών

Επιπλέον, στα σχέδια της Υπηρεσίας περιλαμβάνονται και οι προσλήψεις περίπου 70 ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, αφού το υπάρχον προσωπικό θεωρείται ότι είναι οριακό για την κάλυψη των αναγκών.

Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο οποίο υπάγεται η ΥΠΑ, έδωσε πρόσφατα το «Ο.Κ.» για τις προσλήψεις, οι οποίες όμως για να προχωρήσουν πρέπει να εγκριθούν και από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι προσλήψεις προσωπικού κρίνονται απαραίτητες καθώς, την ώρα που ένας σημαντικός αριθμός ελεγκτών έχει αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια από την Υπηρεσία, οι ανάγκες κάθε χρόνο αυξάνονται λόγω της αύξησης της κίνησης. Οι τελευταίες προσλήψεις ελεγκτών στην ΥΠΑ έγιναν πριν από έξι χρόνια.

Η δοκιμασία για την πρόσληψη ελεγκτών θα περιλαμβάνει αξιολόγηση λεκτικών δεξιοτήτων, ορθοφωνίας, κατανόηση κειμένου καθώς και γραπτό τεστ για τη διαπίστωση των ικανοτήτων και γνώσεων, στη μνήμη, στη συγκέντρωση, την αίσθηση του χώρου και του χρόνου.

Επιθεωρήσεις αεροδρομίων

Αυτό το διάστημα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας υλοποιεί πρόγραμμα επιθεωρήσεων σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια, εν όψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου. Εως τώρα έχουν γίνει επιθεωρήσεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας καθώς και στους αερολιμένες της Κρήτης. Ως το τέλος του μήνα θα γίνουν επιθεωρήσεις στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας, ενώ θα ακολουθήσουν επιθεωρήσεις στα αεροδρόμια όλης της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v