Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Να ελέγχονται αυστηρά ζητούν οι ασφαλιστικές

Ο κ. Σαρρηγεωργίου τόνισε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες στηρίζουν ξεκάθαρα την εποπτική αρχή στο έργο της και ζητούν: α) ίδιους κανόνες για όσους δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται και β) να μην αυξηθεί η γραφειοκρατία, γεγονός που θα ανέβαζε το κόστος των ασφαλιστικών.

Να ελέγχονται αυστηρά ζητούν οι ασφαλιστικές

«Καλωσορίζουμε τις αλλαγές που υλοποιούνται, αναζητούμε τους αυστηρούς κανόνες και επιθυμούμε τον υγιή ανταγωνισμό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, κατά τη σημερινή του ομιλία στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την ετήσια γενική συνέλευση της ΕΑΕΕ.

Προς την ίδια κατεύθυνση ήταν και η ομιλία -στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης- του κ. Gabriel Bernardino, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων, ο οποίος σημείωσε ότι το Solvency II είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίο όσο ποτέ στο παρελθόν και κάλεσε τις ελληνικές εταιρείες να δουν την προσαρμογή στα νέα αυστηρότερα δεδομένα ως ευκαιρία ανάπτυξης, αξιοπιστίας και διαφάνειας και όχι ως ανάγκη συμμόρφωσης, ως κόστος και ως πηγή γραφειοκρατίας.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου τόνισε πως οι ασφαλιστικές εταιρείες στηρίζουν ξεκάθαρα την εποπτική αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) στο έργο της και ζητούν: α) ίδιους κανόνες για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ανεξάρτητα από το πού προέρχονται και β) να μην αυξηθεί η γραφειοκρατία, γεγονός που θα ανέβαζε το κόστος των ασφαλιστικών.

Πέραν αυτού, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ο Έλληνας κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι περισσότερο εκτεθειμένος απέναντι στους κινδύνους και πως τα ασφαλιστικά προϊόντα δεν είναι είδη πολυτελείας, αλλά εργαλεία μεταφοράς του ρίσκου από τους λίγους στους πολλούς.

«Δυστυχώς, ούτε το 10% των σπιτιών της Κεφαλονιάς δεν ήταν ασφαλισμένο» ανέφερε ο κ. Σαρρηγεωργίου, προσθέτοντας πως οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με την Πολιτεία ώστε να καλλιεργηθεί η ασφαλιστική συνείδηση στον χώρο της παιδείας.

Τέλος, ο κ. Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην ανάγκη αναγνώρισης του ρόλου που καλούνται να παίξουν οι ασφαλιστικές στο συνταξιοδοτικό και ειδικότερα στον αποκαλούμενο δεύτερο πυλώνα.

Σταο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως σήμερα δημιουργείται μια νέα ισορροπία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, το σύστημα κοινωνικών παροχών όπως το γνωρίζαμε δεν είναι βιώσιμο και η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών και των πελατών μπορεί να τονωθεί σημαντικά: α) μέσα από μια αυστηρή και προληπτική εποπτεία β) με κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν ή να αποφύγουν οι ίδιες οι ασφαλιστικές.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης ανέφερε πως όταν το κόμμα του έρθει στην εξουσία θα ανασυστήσει τον πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης και πως ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης θα αναβαθμιστεί μέσα από τη γενικότερη ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κ. Σταθάκης δήλωσε πως το κόμμα του θα σταθεροποιήσει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα προχωρήσει σε περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, αλλά θα προχωρήσει σε δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

«Αποτελεί ψευδαίσθηση ότι το πολύ μεγάλο κράτος οδήγησε στην κρίση, ψευδαίσθηση το πρόβλημα των υψηλών μισθών, ψευδαίσθηση πώς η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όταν έχουμε φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό», δήλωσε ο γνωστός πολιτικός.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Αλ. Σαρρηγεωργίου και του Gabriel Bernardino δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v