Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αναψε φωτιές» η προκαταβολή φόρου για μισθωτούς

Πονοκέφαλος για την προκαταβολή φόρου για μισθωτούς που έχουν εισοδήματα από ακίνητα ή ελεύθερα επαγγέλματα. Διαψεύδουν πηγές του υπ. Οικονομικών ότι θα πληρώσουν προκαταβολή 55% για το σύνολο του εισοδήματος.

«Αναψε φωτιές» η προκαταβολή φόρου για μισθωτούς

Στην τσιμπίδα της αυξημένης προκαταβολής φόρου 55% θα πέσουν χαμηλοσυνταξιούχοι και μισθωτοί στην περίπτωση που διαθέτουν εισόδημα έστω και 1 ευρώ από ακίνητα ή ελευθέριο επάγγελμα, σύμφωνα με την «Καθημερινή».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι ξεκάθαρες και δεν τίθεται ζήτημα προκαταβολής φόρου 55% για όσους εισπράττουν εκτός από μισθό ή σύνταξη και αμοιβές από ακίνητα ή ελευθέρια επαγγέλματα. Όπως λένε οι ίδιοι, προκαταβολή φόρου 55% ισχύει μόνο για τα εισοδήματα από ενοίκια ή επαγγελματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στελέχη του υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ο φόρος είναι ένας και εφόσον αυτός προκύπτει από δύο ή περισσότερες πηγές (δηλαδή μισθωτές υπηρεσίες και εισοδήματα από ακίνητα ή ελευθέριο επάγγελμα) η προκαταβολή 55% θα υπολογίζεται επί του συνολικού φόρου.

Αν αυτό ισχύε σήμαινε ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν και εισοδήματα από ακίνητα ή ελευθέριο επάγγελμα θα καταβάλλουν επιπλέον φόρους σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Για τα εισοδήματα του 2013 έχουν θεσπιστεί τρεις κλίμακες για τον υπολογισμού του φόρου:
• εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες,
• εισοδήματα από ενοίκια και
• εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα.

Για τις δύο τελευταίες κατηγορίες προβλέπεται και προκαταβολή φόρου 55%. Όσοι έχουν εισοδήματα μόνο από μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων εξαιρούνται από την προκαταβολή φόρου. Με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων φορολογούνται και τα «μπλοκάκια» υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, για να θεωρηθεί το εισόδημα από ατομική εμπορική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες θα πρέπει:

1. Να έχουν έγγραφη σύμβαση με τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες τους.

2. Τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες να μην υπερβαίνουν τα τρία. Επισημαίνεται ότι εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% των ακαθάριστων εσόδων του εισοδήματος από ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα προέρχεται από ένα από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v