Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοιράζουν φοροελεγκτές σήμερα Δικαιοσύνη-ΥΠΟΙΚ

Σύσκεψη με τους οικονομικούς εισαγγελείς θα έχει σήμερα ο υπουργός Oικονομικών. Αντικείμενο ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ Δικαιοσύνης και φορολογικής διοίκησης. Η παρέμβαση με τους ελέγχους στη λίστα Λαγκάρντ και οι ελλείψεις σε ΣΔΟΕ και εφορίες.

Μοιράζουν φοροελεγκτές σήμερα Δικαιοσύνη-ΥΠΟΙΚ

Βηματισμός στον οποίο δεν θα μπερδεύονται εισαγγελείς στα... πόδια της φορολογικής διοίκησης και η φορολογική διοίκηση δεν θα εμποδίζει τη δουλειά των οικονομικών εισαγγελέων αναμένεται να αναζητηθεί σε σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 3 το μεσημέρι στο ΣΔΟΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα έχει σύσκεψη με τους οικονομικούς εισαγγελείς, με σεβασμό απέναντι στις αποφάσεις τους, αλλά και με προφανή την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός, όπως αναφέρουν συνεργάτες του.

Στις αρχές της εβδομάδας, οι οικονομικοί εισαγγελείς, αποφάσισαν να αναθέσουν με προθεσμία δύο μηνών, στους ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, την ολοκλήρωση του ελέγχου όσων περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Παράλληλα έκαναν γνωστό στους επικεφαλής περίπου 20 εφοριών πως θα τους αναθέσουν υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος, την εξέλιξη των οποίων θα παρακολουθεί προσωπικά σε τακτά χρονικά διαστήματα ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης.

Η κινητοποίηση των οικονομικών εισαγγελέων ήρθε με φόντο τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση ελέγχων με μεγάλη οικονομική και πολιτική σε ορισμένες περιπτώσεις σημασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λίστα Λαγκάρντ όπου περίπου 4 χρόνια μετά την άφιξη της πρώτης λίστας και σχεδόν 14 μήνες από την ανάκτησή της από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών έχουν εκδοθεί 266 εντολές ελέγχου από το ΣΔΟΕ και μόλις 155 υποθέσεις βρίσκονται σε προχωρημένο έλεγχο.

Πίσω από τις καθυστερήσεις -πέραν των τυχόν άλλων παραγόντων- κρύβονται δραματικές ελλείψεις στο προσωπικό του ελεγκτικού μηχανισμού. Στο ΣΔΟΕ για παράδειγμα, 10 υπάλληλοι είναι αυτοί που καλούνται να τρέξουν 2.062 ελέγχους της λίστας και αναμενόμενο είναι να υπάρχουν καθυστερήσεις.

Και στις εφορίες όμως η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Από 13.000 που ήταν οι εφοριακοί το 2009, σήμερα έχουν περιοριστεί σε 8.900 και εύλογα ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων διερωτάται αν αναλάβουν οι εφοριακοί τις υποθέσεις που θα τους αναθέσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς ποιος θα τρέξει τους ελέγχους που έχει δεσμευθεί με το μνημόνιο να φέρει σε πέρας η φορολογική διοίκηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v