Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφυγή στο ΣτΕ από Στουρνάρα και Σπινέλλη

Ζητούν να ακυρωθεί ως παράνομη, απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικών Δεδομένων, βάσει της οποίας τον περασμένο Αύγουστο επεβλήθη πρόστιμο 150.000 ευρώ στον κ. Σπινέλλη, για διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Προσφυγή στο ΣτΕ από Στουρνάρα και Σπινέλλη
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέβαλαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο πρώην γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Διομήδη Σπινέλλης ζητώντας να
ακυρωθεί ως παράνομη απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικών Δεδομένων βάσει της οποίας τον περασμένο Αύγουστο επεβλήθη πρόστιμο 150.000 ευρώ στο κ. Σπινέλλη, για διαρροή προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Η Αρχή επέβαλε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων το ανώτερο προβλεπόμενο στον νόμο πρόστιμο, ύψους 150.000 ευρώ, κρίνοντας ότι παραβίασε την υποχρέωσή της για λήψη κατάλληλων μέτρων ασφάλειας, γεγονός που οδήγησε σε διαρροή δεδομένων που αφορούν στο σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων στην Ελλάδα.

Τα προσωπικά φορολογικά δεδομένα βρέθηκαν από την Αρχή, υπό την μορφή ηλεκτρονικών αρχείων, στην κατοχή εταιρειών οι οποίες είχαν ήδη προβεί σε παράνομη επεξεργασία τους.

Ο υπουργός Οικονομικών στην προσφυγή του υποστηρίζει ότι η επίμαχη απόφαση της Αρχής, λόγω του μεγάλου ύψους της, παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Μάλιστα, αναφέρει το υπουργείο ότι το πρόστιμο των 150.000 είναι παράνομο, καθώς υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο που είναι -σύμφωνα με το νόμο 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων- τα 50.000.000 δραχμές, δηλαδή το ποσό των 146.735 ευρώ.

Είναι ακόμη παράνομη η επίμαχη απόφαση της Αρχής, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, καθώς έχει παντελώς αόριστη αιτιολογία και εκδόθηκε κατά πλάνη περί τα πράγματα.

Τέλος, υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών ότι η επίμαχη απόφαση είναι παράνομη, καθώς επιβάλλει την εφαρμογή των συστάσεων της Αρχής «αμελλητί», κάτι που είναι ανέφικτο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v