ΕΠΑ Αττικής: Χρηματοδότηση €1.200 για εγκατάσταση

Για την ανάπτυξη των αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης η εταιρία θα διαθέσει φέτος 7 εκατομμύρια και επιπλέον 3,5 εκατομμύρια για την επιδότηση τελών σύνδεσης. Πτώση 31% κατέγραψε στα κέρδη του 2013.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
ΕΠΑ Αττικής: Χρηματοδότηση €1.200 για εγκατάσταση

Mε μείωση των εμπορικών περιθωρίων ιδιαίτερα προς τους βιομηχανικούς πελάτες, και με νέα κίνητρα για αυτόνομα συστήματα σε οικιακούς καταναλωτές, το Φυσικό Αέριο Αττικής (ΕΠΑ Αττικής) επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Χρήστο Μπαλάσκα, το 2013 ο όγκος των πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 241 εκατ. κυβικά μειωμένος κατά 11%, τα έσοδα ανήλθαν σε 171 εκατ. (-18%) και τα κέρδη σε 14,2 εκατομμύρια (-31%).

Τα αποτελέσματα τα απέδωσε τόσο στην οικονομική στενότητα των νοικοκυριών, που ως αποτέλεσμα έχουν να μη λειτουργούν κεντρικές θερμάνσεις σε χιλιάδες πολυκατοικίες του Λεκανοπέδιου, όσο και στον ήπιο χειμώνα του 2013. Ωστόσο όπως τονίζει ο ίδιος, η ίδια η κρίση στρέφει τους επαγγελματίες στο φυσικό αέριο ως εναλλακτικό καύσιμο έναντι των υγρών.

Συγκεκριμένα, ενώ το 2013 τα νέα συμβόλαια ήταν μειωμένα κατά 33% στα καλυπτόμενα νοικοκυριά και 36% στις κεντρικές θερμάνσεις, τα συμβόλαια σε επαγγελματίες ήταν αυξημένα 37%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΑ στις περιοχές που καλύπτει το υφιστάμενο δίκτυο υπάρχουν 600.000 διαμερίσματα και κατοικίες που δεν έχουν προχωρήσει σε σύναψη συμβολαίου για σύνδεση με το φυσικό αέριο, ενώ το 40% έχει κλειστές τις κεντρικές θερμάνσεις, αφού οι ένοικοι δεν πληρώνουν.

Με τα δεδομένα αυτά, η εταιρεία θα δώσει έμφαση στην ανάπτυξη των αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο, εφαρμόζοντας πρόγραμμα χρηματοδότησης από ίδια κεφάλαια (χωρίς την παρεμβολή τραπεζών) ύψους 1.200 ευρώ ανά διαμέρισμα για την προμήθεια του εξοπλισμού. Για τον σκοπό αυτό θα διαθέσει 7 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2014, ενώ επιπλέον 3,5 εκατ. θα διαθέσει για την επιδότηση τελών σύνδεσης.

Πάντως εμπόδιο στην περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου αποτελεί η αναχρονιστική νομοθεσία που επιβάλλει πλειοψηφίες 50% συν μία ψήφο για την αποδέσμευση ενοίκου από την κεντρική θέρμανση μιας πολυκατοικίας.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο για τους ενοίκους πολυκατοικιών που έχουν σβησμένες τις κεντρικές θερμάνσεις λόγω απλήρωτων λογαριασμών από ορισμένους ενοίκους, με αποτέλεσμα να παραμένουν χωρίς θέρμανση και όσοι μπορούν να πληρώσουν. Για το θέμα αυτό η ΕΠΑ Αττικής έχει κάνει προτάσεις στο ΥΠΕΚΑ και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εξετάζεται η νομοθετική διευθέτηση του προβλήματος.

Τιμές

Αναφορικά με τις τιμές που χρεώνει το φυσικό αέριο η ΕΠΑ Αττικής, ο κ. Μπαλάσκας σημειώνει ότι αυτές με το σύνολο των επιβαρύνσεων (φόροι, ΔΕΤΕ κ.λπ.) βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε., δηλαδή στα 7,7 λεπτά η κιλοβατώρα φυσικού αερίου. Ωστόσο δεν παραλείπει να τονίσει ότι η τιμή με την οποία εισάγεται το φυσικό αέριο στην Ελλάδα από τη ΔΕΠΑ είναι υψηλότερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ, πάντως, με την ευκαιρία τονίζει ότι έχει απευθύνει επανειλημμένα έγγραφα αιτήματα στη ΔΕΠΑ για μείωση της τιμής με την οποία προμηθεύεται η ΕΠΑ, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Έφερε δε ως παράδειγμα το αίτημα της ΕΠΑ στην τιμολόγηση να λαμβάνονται υπ΄όψιν και οι ποσότητες του αζέρικου που παραλαμβάνονται μέσω της τουρκικής BOTAS, το οποίο είναι φθηνότερο και όχι μόνο το ρώσικο και το αλγερινό. Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, η ΔΕΠΑ επικαλείται την αρχική σύμβαση προμήθειας, στην οποία περιλαμβάνονταν μόνο οι δύο τύποι αερίου, καθώς όταν υπεγράφη δεν εισαγόταν αέριο από το δίκτυο της Τουρκίας.

Αλλαγή μοντέλου λιανικής

Τέλος, για το θέμα που έχει ανακύψει με την προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλαγή του σημερινού μοντέλου λιανικής, η ΕΠΑ Αττικής είναι έτοιμη να το συζητήσει με τα κοινοτικά όργανα και την κυβέρνηση.

Ήδη όπως είπε εχθές ο κ. Μπαλάσκας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ στην Αθήνα συμφωνήθηκε τα εμπλεκόμενα μέρη να συναντηθούν στις Βρυξέλλες με τα αρμόδια στελέχη της Επιτροπής προκειμένου να περιγραφούν τα επόμενα βήματα. Η συνάντηση ορίστηκε προς το τέλος Φεβρουαρίου, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία σχετικά πρόσκληση.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μπαλάσκας σημειώνει ότι με δεδομένη την 30ετή σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο για την αποκλειστική διαχείριση του δικτύου και την εμπορία φυσικού αερίου στην περιοχή της Αττικής, οποιαδήποτε αλλαγή των όρων της που θα προκαλούσε οικονομική ζημία στους επενδυτές (Shell) θα εγείρει αξιώσεις αποζημιώσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επενδυτής έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής επενδύσεις ύψους 300 εκατομμυρίων σε υποδομές διανομής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v