Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μόνο ηλεκτρονικά οι βεβαιώσεις αποδοχών

Άμεση προτεραιότητα της ΓΓΠΣ είναι οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις για τους συνταξιούχους. Σταδιακά θα συμπληρώνονται τα στοιχεία ακόμα και για τα ενοίκια έτσι ώστε να εμφανίζονται αυτόματα στην ηλεκτρονική φόρμα της φορολογικής δήλωσης.

Μόνο ηλεκτρονικά οι βεβαιώσεις αποδοχών

Μόνο για... πεθαμένους θα δέχονται οι εφορίες βεβαιώσεις αποδοχών με μαγνητικά μέσα καθώς για όλους τους υπόλοιπους θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στη ΓΓΠΣ μέχρι τις 28 Μαρτίου. Η απόφαση του ΓΓΔΕ Χάρη Θεοχάρη ανοίγει τον δρόμο για προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις με τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις ή ελευθέρια επαγγέλματα.

Σε πρώτη φάση, η απόφαση του Χ. Θεοχάρη θα διευκολύνει μαζικές διασταυρώσεις των ποσών στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με εκείνα που αναγράφονται στις βεβαιώσεις αποδοχών.

Στη συνέχεια, η ΓΓΠΣ θα έχει τη δυνατότητα να περνά αυτόματα στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά εργοδότες και ασφαλιστικά ταμεία για το ύψος των αποδοχών τους και τους φόρους που παρακρατήθηκαν.

Φέτος, άμεση προτεραιότητα της ΓΓΠΣ είναι οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις για τους συνταξιούχους, ενώ σταδιακά, βασικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, μεταξύ των οποίων ακόμα και τα ενοίκια που εισπράχθηκαν, θα εμφανίζονται αυτόματα στην ηλεκτρονική φόρμα της φορολογικής δήλωσης δημιουργώντας έτσι ένα ακόμα ανάχωμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Όπως ορίζεται στην απόφαση φέτος, όλοι οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα ή εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις. Σε προαιρετική βάση φέτος και υποχρεωτικά από το 2015 θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις βεβαιώσεις αποδοχών και ο ΑΜΚΑ του φορολογούμενου.

Οι βεβαιώσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 28 Μαρτίου αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω του διαδικτύου, στον δικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ, ανεξάρτητα από το αν ο υπόχρεος είναι επιτηδευματίας ή όχι, προκειμένου για βεβαιώσεις αποδοχών από μισθωτές υπηρεσίες, και ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων του ΚΦΑΣ που τηρούνται και από τον τρόπο ενημέρωσής τους (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

Με βάση τα στοιχεία των ηλεκτρονικών βεβαιώσεων, θα προσυμπληρωθούν από τη ΓΓΠΣ οι δηλώσεις των συνταξιούχων, ενδεχομένως και των μισθωτών.

Εξαίρεση από την ηλεκτρονική υποβολή δέχεται η ΓΓΔΕ μόνο για πεθαμένους. Όπως ορίζεται στην απόφαση προκειμένου για φυσικό πρόσωπο που έχει αποβιώσει εντός του 2013, τα στοιχεία των βεβαιώσεων μπορούν να υποβληθούν με μαγνητικό τρόπο στη Δ.Ο.Υ. από τους κληρονόμους του.

Η υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής των βεβαιώσεων αποδοχών από εργοδότες και ασφαλιστικά ταμεία δεν αναιρεί την υποχρέωσή τους να εκδώσουν τις βεβαιώσεις και να τις χορηγήσουν στους εργαζόμενους ή στους συνταξιούχους έως τις 15 Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v