Ακίνητα: «Άλλα κόλπα» στις αγοραπωλησίες στα Β. Προάστια

Οι πραγματοποιηθείσες πωλήσεις του 2013 ήταν αισθητά μικρότερες σε σύγκριση με το παρλεθόν. Τα ακίνητα που συνεχίζουν να έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι εκείνα που διαθέτουν εύκολη πρόσβαση στο μετρό ή στον ΗΣΑΠ. Αναλυτικός πίνακας.

Ακίνητα: «Άλλα κόλπα» στις αγοραπωλησίες στα Β. Προάστια

Διαμερίσματα, κυρίως άνω των 20 ετών, που διατίθενται σε τιμές κάτω της αντικειμενικής αξίας (ακόμα και για ακίνητα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000) αφορούσαν οι περισσότερες αγοραπωλησίες ακινήτων στα βόρεια προάστια το 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του μεσιτικού γραφείου RE/MAX Άθμονον, που ανήκει στο δίκτυο της RE/MAX.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως το ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στα βόρεια προάστια «συνεχίζει να είναι ικανοποιητικό, απλώς οι αγοραστές διαθέτουν πλέον περιορισμένο budget, αναζητούν ακίνητα-ευκαιρία, μειώνουν τετραγωνικά και αυξάνουν την παλαιότητά τους».

Πάντως οι πραγματοποιηθείσες πωλήσεις του 2013 ήταν αισθητά μικρότερες σε σύγκριση με το παρελθόν. Έτσι, «συγκριτικά με τις κατοικίες που διατίθενται προς πώληση, το ποσοστό των πωληθέντων είναι πολύ μικρό και κινείται από 3% έως 11% ανάλογα με την περιοχή των βορείων προαστίων. Επιπλέον, τα ακίνητα που συνεχίζουν να έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι εκείνα που διαθέτουν εύκολη πρόσβαση στο μετρό ή στον ΗΣΑΠ.

Σε κάποιες περιοχές, όπως η Εκάλη και τα Μελίσσια, καταγράφεται ενδιαφέρον από ιδιώτες για αγορά οικοπέδων, καθώς και από κάποιους κατασκευαστές. Στην Εκάλη το 30% των συναλλαγών για το 2013 αφορούσε οικόπεδα, ενώ στα Μελίσσια το 20%. Το ποσοστό περιορίζεται στο 7% για την Κηφισιά, στο 5% για το Μαρούσι και στο 4% για τη Νέα Ερυθραία και τα Βριλήσσια.

Το ενδιαφέρον των αγοραστών επικεντρώνεται στα διαμερίσματα (με εξαίρεση την Εκάλη και την Κηφισιά). Το 82% των συναλλαγών στο Μαρούσι αφορούσε διαμερίσματα, ενώ στα Βρηλίσσια το ποσοστό ανεβαίνει στο 89%. Ενδεικτικό του χαμηλού διαθέσιμου ποσού των νοικοκυριών που αγοράζουν διαμερίσματα είναι το γεγονός πως μεγάλο ποσοστό των αγορών (από 35% έως 50%) αφορά κατοικίες πρώτου και δευτέρου ορόφου.

Τα στελέχη της RE/MAX επισημαίνουν πως παρ' όλο που οι υπάρχουσες ζητήσεις αφορούν ακίνητα έως 15 ετών, παρατηρούμε ότι τελικά στο Μαρούσι το 51% των πωλήσεων αφορά ακίνητα άνω των 20 ετών, στην Εκάλη το 69% και στην Κηφισιά το 59%.

Όσον αφορά την επιφάνεια των κατοικιών που πωλήθηκαν, στο Μαρούσι το 59% είναι από 70 έως 120 τ.μ., στα Βριλήσσια το 54%, στα Μελίσσια το 83%, ενώ στην Κηφισιά το 50% αφορά κατοικίες άνω των 150 τ.μ.

Από τις αγοραπωλησίες του προηγούμενου έτους προκύπτουν και οι περιοχές όπου παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ της αντικειμενικής αξίας και της πραγματικής. Στο Μαρούσι, για παράδειγμα, το 53% των κατοικιών πουλήθηκε κάτω από την αντικειμενική αξία, ενώ στην Εκάλη το 40% και στη Δροσιά το 61%.

Στις υπόλοιπες περιοχές των βορείων προαστίων οι πωλήσεις κατοικιών κάτω από την αντικειμενική κυμαίνονται στο 28 - 37%. Το Μαρούσι παραμένει ο δήμος με τις περισσότερες πωλήσεις στα βόρεια προάστια με 2η τη δημοτική ενότητα της Κηφισιάς.

Εχει δρόμο η κρίση

Εν τω μεταξύ η έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καταγράφεται νέα μείωση του δείκτη εμπιστοσύνης της κτηματαγοράς από 30,37 σε 29,6 μονάδες.

Βάσει των απαντήσεων, προκύπτει ότι 87% των ειδικών θεωρούν πως η κρίση θα διαρκέσει από ένα έως τρία χρόνια. Βασικός λόγος γι’ αυτό είναι το απόθεμα των απούλητων κατοικιών που παραμένουν μεταξύ 200.000 και 270.000 πανελλαδικά, μέγεθος που είναι αδύνατον να απορροφηθεί όσο απουσιάζουν οι αγοραστές.

Αναφορικά με τις τιμές, το 88,4% των ειδικών της κτηματαγοράς θεωρεί ότι οι τιμές πώλησης των κατοικιών έχουν μειωθεί σε σχέση με έξι μήνες πριν. Ωστόσο, το 83% θεωρεί ότι οι τιμές θα πέσουν τους επόμενους έξι μήνες.

Οσον αφορά τη ζήτηση, μόλις το 10,1% των ειδικών εκτιμά ότι αυτή θα είναι μεγαλύτερη κατά τους επόμενους έξι μήνες, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις (28,9%) δεν προβλέπει διαφοροποίηση του επιπέδου της ζήτησης. Αντιθέτως, το 61% αναμένει χαμηλότερη ζήτηση το επόμενο εξάμηνο (το αντίστοιχο ποσοστό της προηγούμενης έρευνας ήταν 51%).

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v