Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το καυτό καλεντάρι του Φεβρουαρίου

Η επιστροφή της τρόικας, η ανακοίνωση του ΑΕΠ και πότε αναμένεται η συμφωνία για το «λογαριασμό» της BlackRock. Τι θα γίνει με το νόμο για τις τράπεζες. Το σφιχτό χρονοδιάγραμμα για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.

ΧΑ: Το καυτό καλεντάρι του Φεβρουαρίου

Μήνα-φωτιά έχει μπροστά του το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ως τις αρχές Μαρτίου θα πρέπει να επιλυθούν ή τουλάχιστον να δρομολογηθούν λύσεις σε κρίσιμα για την πορεία της αγοράς θέματα, τα οποία θα δώσουν και ισχυρή πρόγευση για τη στρατηγική Σαμαρά με ορόσημο τις εκλογές του Μαΐου.

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όταν ξεκίνησαν τα δημοσιεύματα για τα σχέδια της Ευρώπης αναφορικά με το ελληνικό χρέος και το χρηματοδοτικό κενό, καθώς και οι διαρροές της κυβέρνησης για θετικά μακροοικονομικά στοιχεία, το κλίμα στο Χρηματιστήριο έχει αλλάξει άρδην.

Η αγορά κατέγραψε σερί έξι ανοδικών συνεδριάσεων, με τον FTSE/ASE-25 να καταγράφει άνοδο 10%, φθάνοντας ως τις 410 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό της χθεσινής συνεδρίασης) που αποτελούν σημαντική αντίσταση καθώς πειστική υπέρβασή τους θα ανατροφοδοτήσει το momentum.

Μέσα σε μία εβδομάδα από τη μαυρίλα της αβεβαιότητας, η αγορά έφθασε να προεξοφλεί όχι μόνο ότι θα ξεπερασθούν όλα τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αλλά κι ότι θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα του χρέους πριν από τις εκλογές, κίνηση που μειώνει και το πολιτικό ρίσκο.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι επικεφαλής της τρόικας δεν λένε να επιστρέψουν στην Αθήνα, ενώ η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει δύσκολη.

Η καθυστέρηση στον προσδιορισμό των τελικών κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών και στον νόμο για τη διάθεση μετοχών του ΤΧΣ είναι απτά παραδείγματα ότι τα προβλήματα δεν έχουν αρθεί.

Μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα η Ελλάδα και η τρόικα θα πρέπει να συμφωνήσουν για τους όρους με τους οποίους θα προσδιορισθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ώστε το αργότερο ως τις αρχές Μαρτίου να ανακοινωθούν και μέχρι τις 20 Μαρτίου να ξεκινήσει η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank καθώς μετά ανοίγει και τυπικά η προεκλογική περίοδος.

Ωστόσο, ο χρόνος, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα από του... Αγίου Βαλεντίνου.

Tα στοιχεία του ΑΕΠ στη μάχη για την... BlackRock

Στις 14 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη η ανακοίνωση του ΑΕΠ δ' τριμήνου και το υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβει την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με κύκλους του οικονομικού επιτελείου τα στοιχεία δείχνουν οριακή συρρίκνωση της οικονομίας στο δ τρίμηνο.

Εφόσον οι παραπάνω εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν και οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα αποκτήσει ένα ισχυρό όπλο στην πίεση που ασκεί, ώστε οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών να προσδιορισθούν με το βασικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας και όχι με το δυσμενές.

Τι ανεβάζει τον «λογαριασμό» για τράπεζες

Ακόμη και έτσι, όμως, ο λογαριασμός ενδέχεται να μην είναι εύκολα διαχειρίσιμος από τις τράπεζες.

Η τρόικα έχει εγείρει, με βάση πηγές, σειρά ενστάσεων,τόσο ως προς το ύψος των αναμενόμενων ζημιών πιστωτικού χαρτοφυλακίου, όσο και ως προς τα στοιχεία μελλοντικής κερδοφορίας (προ προβλέψεων κέρδη) και κεφαλαιακής ενίσχυσης μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων.

Αν δεν συνυπολογισθούν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, που προβλέπουν τα business plans, ενδέχεται να χρειασθούν κεφαλαιακή ενίσχυση και άλλες(η) τράπεζες πέραν της Eurobank. Επιπρόσθετα, ο χρόνος που θα δοθεί στις τράπεζες για να καλύψουν τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι καθοριστικός για τη βραχυπρόθεσμη χρηματιστηριακή τους πορεία.

Με δεδομένο, δε, ότι ακολουθούν τα πανευρωπαϊκά stress tests και ο απευθείας έλεγχος της ΕΚΤ στα χαρτοφυλάκιά τους δεν ενδείκνυται να υπάρξουν μεγάλες διαφορές με τα ευρήματα του ελληνικού stress test, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα -αρνητικών- εκπλήξεων.

Παραμένει «παγωμένο» το σ/ν για τις τράπεζες

Η καθυστέρηση στον προσδιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις βουλευτών της συμπολίτευσης, απειλεί το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα για τη Eurobank αλλά και για την ίδια την εύρυθμη λειτουργία του ΤΧΣ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η επιστολή του ταμείου στην τρόικα προειδοποιεί για αποθάρρυνση επενδυτών που θέλουν να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, θέτοντας έμμεσα και θέμα παρεμπόδισης στην ομαλή άσκηση του έργου που πρέπει να επιτελέσει το Ταμείο.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της Eurobank, το ΤΧΣ και η διοίκηση της τράπεζας όχι μόνο βρήκαν επενδυτές πρόθυμους να καλύψουν ως και 1,5 δισ. ευρώ της ΑΜΚ όπως η Fairfax και το Apollo αλλά επίσης πέτυχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να βελτιώσουν και κατά περίπου 10% την καλύτερη προσφερόμενη τιμή.

Παρ' όλα αυτά, ο χρόνος έχει αρχίσει ήδη να τρέχει εις βάρος της Eurobank και του ΤΧΣ, καθώς η αύξηση κεφαλαίου πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 20 Μαρτίου μια και εν συνεχεία ξεκινά και τυπικά η προεκλογική περίοδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v