Σε Χρηματιστήριο Ενέργειας μετατρέπεται ο ΛΑΓΗΕ

Ο ΛΑΓΗΕ, που από το νόμο είναι το αρμόδιο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ήδη συμμετέχει στο έργο που προετοιμάζει τη σύζευξη της κεντρικής - νότιας Ευρώπης (Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία, Ελλάδα) με την περιοχή της βόρειας - δυτικής Ευρώπης.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Σε Χρηματιστήριο Ενέργειας μετατρέπεται ο ΛΑΓΗΕ

Ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), που είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, συμμετέχει στο έργο σύζευξης των χρηματιστηρίων ενέργειας της κεντρικής - νότιας Ευρώπης, με αυτά της βόρειας - δυτικής Ευρώπης.

Η έναρξη λειτουργίας, στις 4 Φεβρουαρίου, της ενιαίας πλατφόρμας τεσσάρων χρηματιστηρίων Ενέργειας και 13 Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας στη βορειοδυτική Ευρώπη, χαρακτηρίζεται ημερομηνία ορόσημο για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και το πρώτο βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στον τομέα αυτό.

Συγκεκριμένα, στις 4 Φεβρουαρίου, τα τέσσερα Χρηματιστήρια Ενέργειας (Power Exchanges) και οι 13 Διαχειριστές Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (Transmission System Operators) στη βόρεια - δυτική Ευρώπη, ξεκίνησαν τη σύζευξη των προημερήσιων (day ahead) αγορών ηλεκτρισμού που διαχειρίζονται.

Για πρώτη φορά η περιοχή αυτή, που εκτείνεται από τη Γαλλία μέχρι τη Φινλανδία, λειτουργεί με κοινό υπολογισμό των τιμών των προημερήσιων αγορών, χρησιμοποιώντας έναν κοινό αλγόριθμο.

Ως εκ τούτου τα Χρηματιστήρια Ενέργειας των 15 χωρών της περιοχής αυτής, η οποία αντιπροσωπεύει το 75% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης, για πρώτη φορά υπολογίζουν τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς στον ίδιο χρόνο και με την ίδια διαδικασία και μέθοδο.

Με τον τρόπο αυτό οι Ευρωπαίοι καταναλωτές με την πάροδο του χρόνου θα ωφεληθούν από την αποδοτικότερη χρήση των ηλεκτρικών συστημάτων, ως αποτέλεσμα της σύζευξης των αγορών ηλεκτρισμού.

Στην Ελλάδα, ο ΛΑΓΗΕ, που από τον νόμο είναι το αρμόδιο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ήδη συμμετέχει στο έργο που προετοιμάζει τη σύζευξη της κεντρικής - νότιας Ευρώπης (Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία, Ελλάδα) με την περιοχή της βόρειας - δυτικής Ευρώπης, με τους ίδιους κανόνες, ώστε να γίνει ένα επόμενο βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Οι κανόνες της σύζευξης διέπονται από τις προβλέψεις του μοντέλου-στόχου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (target model) και των κατευθυντηρίων οδηγιών και κωδίκων, οι οποίοι με την ολοκλήρωσή τους θα αποτελούν δεσμευτική ευρωπαϊκή νομοθεσία για όλα τα κράτη-μέλη.

Βάσει αυτών, ο ΛΑΓΗΕ θα λειτουργεί την προημερήσια χονδρεμπορική αγορά και όπως τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα αναπτύξει και τις υπόλοιπες αγορές φυσικής παράδοσης -προθεσμιακή (forward) και ενδοημερήσια (intraday)- με τους κανόνες που καθορίζει το μοντέλο-στόχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v