Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Ευκαιρίες για ελληνογερμανικές συνεργασίες

"Έχουμε ολοκληρώσει το 85% της προσπάθειας στο δημοσιονομικό μέτωπο και έχουμε καλύψει πλήρως την ψαλίδα ανταγωνιστικότητας", σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Στουρνάρας. Στο μέτωπο της ανάπτυξης, σημείωσε ότι αναμένεται ακόμη καλύτερη μέτρηση για το 2013.

Στουρνάρας: Ευκαιρίες για ελληνογερμανικές συνεργασίες

Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα και ιδίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη διαχείριση απορριμμάτων, είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας μιλώντας σε εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου στη Φρανκφούρτη.

Ο κ. Στουρνάρας περιέγραψε το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας αλλά και τις πρόσφατες ενθαρρυντικές επιδόσεις της χώρας στο δημοσιονομικό πεδίο όπου το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ- όπως είπε- το στόχο του προϋπολογισμού για 812 εκατ. ευρώ την ώρα που η ύφεση εκτιμάται πως θα περιοριστεί σε χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα επίπεδα (-4%).

Στην ομιλία του στην επιχειρηματική λέσχη «Frankfurter Gesellschaft für Handel, Industrie und Wissenschaft», ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι συνέργειες μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών μπορούν να ενταθούν τουλάχιστον στους τομείς των τροφίμων και ποτών, βιομηχανικών προϊόντων, φαρμάκων, καυσίμων και ιατρικού τουρισμού.

Παράλληλα, περιγράφοντας το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας ο υπουργός ανέδειξε ιδιαίτερα τους τομείς :

1.τουρισμού, με στόχο να διευρυνθεί η τουριστική περίοδος
2. ενέργειας, όπου η συνεισφορά είναι πάνω από 4 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ
3. τροφίμων και αγροτικής παραγωγής
4. logistics με αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της χώρας
5. εργατικού δυναμικού υψηλού επιπέδου
6. τηλεπικοινωνιών, νέων τεχνολογιών, αγοράς ακινήτων και μεταφορών.

Στην ομιλία του ο κ. Στουρνάρας δεν παρέλειψε να αναδείξει και τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας, απαντώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς στην κριτική που ασκείται από μερίδα του γερμανικού Τύπου αναφορικά με την προοπτική παροχής νέου δανείου προς την Ελλάδα. Επισήμανε προς τον επιχειρηματικό κόσμο της Φρανκφούρτης ότι στην Ελλάδα το 35% του πληθυσμού βρίσκεται στο όριο της φτώχειας, ενώ η οικονομία έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της στα χρόνια της κρίσης. "Έχουμε ολοκληρώσει το 85% της προσπάθειας στο δημοσιονομικό μέτωπο και έχουμε καλύψει πλήρως την ψαλίδα ανταγωνιστικότητας", σημείωσε μεταξύ άλλων. 

Τέλος ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι φέτος η οικονομία θα περάσει σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής, ενώ ξεκαθάρισε πως θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με έμφαση στη αγορά προϊόντων και στη δημόσια διοίκηση.

Επαφές με D. Bank και Bundesbank

Σημαντικές επαφές με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deutsche Bank, Jürgen Fitschen, τον Πρόεδρο της Deutsche Bundesbank, Jens Weidmann, και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και τραπεζικού τομέα της Γερμανίας είχε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας στη Φρανκφούρτη.

Ειδικότερα, συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deutsche Bank Jürgen Fitschen, με τον οποίο μίλησαν για τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και για τις διεθνείς αγορές.

Κατόπιν, ο Υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Deutsche Bundesbank Jens Weidmann, στον οποίο επίσης παρουσίασε τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και τους παράγοντες εκείνους που συνέβαλαν στον να φτάσει η χώρα μας σε πρωτογενές πλεόνασμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v