Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ:”Δεν μπορεί ο ΟΤΕ να λειτουργεί με βαρίδια”

Δεν μπορεί ο ΟΤΕ να λειτουργεί με βαρίδια, τονίζει o Υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, αναδεικνύοντας πολιτικούς λόγους για τη μη επίτευξη συμφωνίας διοίκησης – εργαζομένων, αναφορικά με την αλλαγή των κανονισμών προσωπικού.

ΥΠΟΙΚ:”Δεν μπορεί ο ΟΤΕ να λειτουργεί με βαρίδια”
”Δεν μπορεί σήμερα ο ΟΤΕ να λειτουργεί με τον ίδιο κανονισμό που λειτουργούσε όταν ήταν κρατικό μονοπώλιο. Δεν μπορεί ο ΟΤΕ να λειτουργεί με βαρίδια, γιατί αυτό θα τον οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες.

Και είναι λάθος της ΟΜΕ ΟΤΕ και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να αντιδρούν στην προσαρμογή του Κανονισμού του ΟΤΕ, όταν μάλιστα οι ίδιοι είχαν συμφωνήσει με τον ίδιο κανονισμό που θεσπίσθηκε για την Cosmote”.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης στο πλαίσιο εκδήλωσης του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής.

Ο υπουργός Οικονομίας συμπλήρωσε ότι: ”Ο σημερινός Γενικός Κανονισμός Προσωπικού του ΟΤΕ χαρακτηρίζεται από όλες τις αγκυλώσεις και δυσκαμψίες του τρόπου λειτουργίας του Οργανισμού, όταν ήταν κρατικό μονοπώλιο, με αποτέλεσμα το υψηλότατο κόστος λειτουργίας, τη χαμηλή παραγωγικότητα και την υστέρηση στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Ανάμεσα στα βασικά μειονεκτήματα του υφιστάμενου Γενικού Κανονισμού Προσωπικού του ΟΤΕ είναι η αδυναμία πρόσληψης στελεχών από την αγορά σε θέσεις ευθύνης, η έλλειψη ευελιξίας στις εσωτερικές μετακινήσεις και η έλλειψη κινήτρων απόδοσης.

Αντίθετα, ο κανονισμός προσωπικού της COSMOTE, που αποτελεί τη πιο δυναμική και κερδοφόρο εταιρία του Ομίλου του ΟΤΕ, λειτουργεί ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η COSMOTE έχει λειτουργήσει με επιτυχία σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως καλείται να κάνει και ο ΟΤΕ σήμερα”.

Υπογράμμισε επίσης ότι με την προσαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού του ΟΤΕ δεν θίγονται τα δικαιώματα των προσληφθέντων στον Οργανισμό πριν από τις 14-7-2005.

Από την τοποθέτηση του υπουργού δεν έλειψε και η επίθεση προς το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για ακρότητες, συκοφάντηση της πορείας της χώρας και της οικονομίας και δημιουργία κλίματος πόλωσης και όξυνσης.

Παρατηρώ με ιδιαίτερη λύπη ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν επιθυμεί να μετέχει σε έναν γόνιμο διάλογο για τη συζήτηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά προσπαθεί να συκοφαντήσει την πορεία της χώρας και της οικονομίας και να δημιουργεί κλίμα πόλωσης και όξυνσης.

Είναι κρίμα, διότι για να πάει μπροστά η χώρα, χρειάζεται τις προσπάθειες όλων των πολιτικών φορέων και όλων των κοινωνικών δυνάμεων. Και ασφαλώς ο καθένας λειτουργεί στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου, αλλά οι ακρότητες δεν βοηθούν την πορεία της οικονομίας προς τα εμπρός”.

Μια προοδευτική πολιτική δεν πρέπει να υπόκειται στους πειρασμούς και τους περιορισμούς του εκλογικού κύκλου. Πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνέπεια και συνέχεια. Εμείς, υλοποιούμε τις μεταρρυθμίσεις έχοντας πλήρη συνείδηση ότι πολλές από αυτές θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου, τόνισε ο κ. Αλογοσκούψης

Έλενα Λάσκαρη

---- Ραγδαίες εξελίξεις στον ΟΤΕ

Τον δρόμο για ραγδαίες εξελίξεις σε ΟΤΕ και Cosmote ανοίγει η κατάθεση τροπολογίας για μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στον ελληνικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών, καθώς και η υιοθέτηση του κανονισμού προσωπικού της Cosmote.

Να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε επισημάνει πως ”από τη στιγμή που θα λυνόταν το εργασιακό, η διοίκηση του ΟΤΕ θα μπορούσε να επανεξετάσει το θέμα συγχώνευσης ΟΤΕ-Cosmote”.

Τόνισε μάλιστα πως ”η συγκεκριμένη υπόθεση έχει θετικά και αρνητικά σημεία, και θα μπορούσε να προκύψει, όχι όμως κατ’ ανάγκη”. Όπως τονίζεται από κύκλους του ΟΤΕ, το σενάριο συγχώνευσης OTE-Cosmote δεν έπαψε ποτέ να απασχολεί τη διοίκηση του ΟΤΕ και υπό τις παρούσες συνθήκες το ερώτημα που τίθεται είναι με ποιον τρόπο θα υλοποιηθεί εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Στο μεταξύ οι εκπρόσωποι της ΟΜΕ-ΟΤΕ βρίσκονται ήδη στο Μέγαρο της Κηφισίας και ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί, εμποδίζοντας την είσοδό τους στο κτίριο.

Στις σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις περιλαμβάνονται 24ωρες απεργίες από αύριο μέχρι και την Πέμπτη, οπότε θα συγκληθεί διοικητικό συμβούλιο ώστε να εκτιμηθεί εκ νέου η κατάσταση.

Λ.Καλ.

---- Διευκρινίσεις από τον ΟΤΕ

”Οι αλλαγές που προωθούνται στον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού του ΟΤΕ στόχο έχουν να προσαρμόσουν το εργασιακό περιβάλλον του ΟΤΕ στα νέα ανταγωνιστικά δεδομένα της αγοράς και να προσδώσουν ευελιξία στην επιχείρηση, που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΟΤΕ.

Οι νέοι κανόνες που υιοθετεί η τροπολογία για το προσωπικό του ΟΤΕ εναρμονίζονται – και μάλιστα σε αρκετά θέματα παραμένουν ευνοϊκότεροι – με αυτούς που ισχύουν σε όλες τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων τόσο θυγατρικών του ΟΤΕ όσο και εταιρειών που δραστηριοποιούνται ανταγωνιστικά προς τον ΟΤΕ.

Προς αποφυγή παρερμηνειών και με αφορμή λανθασμένες ερμηνείες που είδαν το φως της δημοσιότητας, διευκρινίζονται τα εξής:

• Στο θέμα της μονιμότητας, το σχέδιο νόμου έρχεται να αποτυπώσει τα συμφωνηθέντα μεταξύ της Διοίκησης του ΟΤΕ και της ΟΜΕ ΟΤΕ στην από 25/5/2005 Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Σ.Σ.Ε.).

Ειδικότερα, δεν αίρεται η μονιμότητα για όσους υπηρετούσαν ως μόνιμο ή ως δόκιμο προσωπικό μέχρι τις 14/7/2005, όπως δηλαδή προβλέπεται και στον μέχρι σήμερα ισχύοντα ΓΚΠ (άρθρο 17 ΓΚΠ).

• Το μισθολογικό καθεστώς των υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί μέχρι την ψήφιση του νόμου που έχει κατατεθεί, δεν τροποποιείται.

• Ο πειθαρχικός κανονισμός του ΟΤΕ δεν αλλάζει για κανέναν υπάλληλο.

Οι ισχύουσες διατάξεις πειθαρχικού ελέγχου ισχύουν και για τους νέους υπαλλήλους που θα προσληφθούν, ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα εξακολουθούν να συμμετέχουν στα πειθαρχικά συμβούλια, όπως δηλ. γίνεται μέχρι σήμερα”.

--- Η θέση του ΠΑΣΟΚ

Η υπεύθυνη Οικονομίας και Οικονομικών του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με την εκποίηση του ΟΤΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

”Η κυβέρνηση προχωράει στο ξεπούλημα του ΟΤΕ και μάλιστα με πραξικόπημα, ενάντια στα συμφέροντα της χώρας και των εργαζομένων. Το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν να αποτρέψει, και ως κυβέρνηση να ανατρέψει μία τέτοια εξέλιξη που οδηγεί έναν πολύ σημαντικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας σε αφελληνισμό.”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v