Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lamda: Στα 10 δισ. οι επενδύσεις για Ελληνικό

Ο CEO της Lamda υποστήριξε πως οι άμεσες επενδύσεις από τους ιδιώτες επενδυτές θα φτάσουν τα 6-7 δισ. και θα χρειαστούν επιπλέον δευτερεύουσες επενδύσεις περίπου 3 δισ. Εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν περί τις 15.000 θέσεις εργασίας στη φάση των έργων.

Lamda: Στα 10 δισ. οι επενδύσεις για Ελληνικό

Κοντά στα 10 δισ. ευρώ υπολογίζει τις επενδύσεις που θα χρειαστούν για την αξιοποίηση του Ελληνικού ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου.

Η Lamda Development είναι ένας εκ των τριών ομίλων που έχουν περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού για το Ελληνικό και ο πλέον σίγουρος υποψήφιος, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Αθανασίου στο συνέδριο Global Capital Forum.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης υποστήριξε πως οι άμεσες επενδύσεις από τους ιδιώτες επενδυτές θα φτάσουν τα 6 – 7 δισ. ευρώ και θα χρειαστούν επιπλέον δευτερεύουσες επενδύσεις ύψους περί τα 3 δισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, κατά την περίοδο υλοποίησης της επένδυσης θα δημιουργηθούν περί τις 15.000 θέσεις εργασίας, ενώ με την ολοκλήρωσή της το αντίστοιχο νούμερο θα φθάσει τις 50.000 θέσεις εργασίας.

Προέβλεψε, μάλιστα, πως τα οφέλη για τον τουρισμό της Αθήνας, που σήμερα προσελκύει περί τα 3 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, μεταφράζονται σε περίπου 1 εκατομμύριο επιπλέον αφίξεις κάθε χρόνο. Ο επικεφαλής της Lamda Development εκτιμά πως τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου από την επένδυση θα κινηθούν κοντά στα 2 δισ. ευρώ, χωρίς να διευκρινίσει τη χρονική περίοδο εντός της οποίας θα εισπραχθούν.

Οι δεσμευτικές προσφορές για το Ελληνικό προβλέπεται πως θα κατατεθούν στις 27 Φεβρουαρίου, εκτός και εάν δοθεί μια ακόμα παράταση. Στο τελικό στάδιο έχουν περάσει και η βρετανική London & Regional Properties και η ισραηλινή Elbit, με την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου (και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά) να θεωρείται ένα από τα πλέον φιλόδοξα έργα που προωθούνται αυτήν την περίοδο στην Ευρώπη.

Όπως είπε ο κ. Αθανασίου, από το 2001 που έκλεισε το αεροδρόμιο μέχρι σήμερα «δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα - μιλάμε για το απόλυτο μηδέν με κανένα όφελος στο κομμάτι της ανάπτυξης ή ακόμη και του περιβάλλοντος, αφού η έκταση παραμένει στο μεγαλύτερο τμήμα της τσιμέντο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development μίλησε χθες και για τις άλλες επενδύσεις του ομίλου, όπως το εμπορικό κέντρο The Mall Athens που επί χρόνια αντιμετωπίζει δικαστικές και άλλες εμπλοκές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Πρόσφατα το ΣτΕ ζήτησε αλλαγές στον νόμο με τον οποίο κατασκευάστηκε το The Mall Athens, με το επιχείρημα του κατεπείγοντος λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Αθανασίου είπε ότι η συνολική επένδυση του ομίλου ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, οι θέσεις εργασίας φθάνουν τις 2.500.

Για το κτίριο του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC), όπου λειτουργεί ήδη από τη Lamda, στο μεγαλύτερο τμήμα, το εμπορικό κέντρο Golden Hall, η εταιρεία έχει αναλάβει μετά το διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ την αξιοποίηση του υπόλοιπου τμήματος με τη λειτουργία και του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης με την ολοκλήρωσή της θα ανέλθει στα 250 εκατ. ευρώ, με τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται από τις 1.500 που είναι σήμερα στις 2.000.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v