Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπίρα: Αναβολή στην εκδίκαση για Αθ. Ζυθοποιία

Στις 20 Μαρτίου θα ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία για την εκδίκαση της υπόθεσης κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υπέβαλε το σχετικό αίτημα πριν από δύο εβδομάδες, επικαλούμενη λόγους νομικής προετοιμασίας.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Μπίρα: Αναβολή στην εκδίκαση για Αθ. Ζυθοποιία

Δεκτό έκανε η Επιτροπή Ανταγωνισμού το αίτημα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για αναβολή ενός μήνα στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στην Ολομέλεια της Αρχής, η οποία θα εξετάσει εάν συντρέχει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά του ζύθου από την Αθηναϊκή.

Έτσι αντί η εξέταση της υπόθεσης να εισέλθει στην Ολομέλεια της Ανεξάρτητης Αρχής στις 20 Φεβρουαρίου, όπως είχε ανακοινωθεί και επισήμως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, εν τέλει η πρώτη συνεδρίαση ορίσθηκε για τις 20 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υπέβαλε το σχετικό αίτημα πριν από δύο εβδομάδες, επικαλούμενη λόγους νομικής προετοιμασίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζήτησε να έχει πρόσβαση σε κάποια αρχεία. Το πράσινο φως δόθηκε μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, οπότε χάθηκε χρόνος.

Έτσι, το αίτημα έγινε δεκτό από την ΕΠΑΝΤ, καθώς κρίθηκε λογικό λόγω της βαρύτητας και του εύρους της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Δεκεμβρίου η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε ανακοινώσει ότι από την έρευνα προκύπτουν στοιχεία πως η Αθηναϊκή Ζυθοποιία είχε υιοθετήσει και υλοποιούσε ενιαία, μακρόχρονη και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της, κυρίως με την επιβολή αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, και μέσω άλλων πρακτικών, με σωρευτικό αποτέλεσμα την απομόνωση των ανταγωνιστών από τους διαύλους διανομής και διάθεσης. Σημειώνεται πάντως η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Από την πλευρά της, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία από την πρώτη στιγμή έχει αρνηθεί κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της εισήγησης υποστηρίζοντας ότι η "η ελληνική αγορά μπίρας είναι ανταγωνιστική και αριθμεί πολλές εταιρείες και προϊόντα που ξεκίνησαν τη δραστηριοποίησή τους την τελευταία δεκαετία".

Ειδικότερα η εταιρεία θεωρεί ότι τα συμπεράσματα δεν αποτιμούν σωστά την πολιτική και τους στόχους που ακολουθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ είναι πεπεισμένη ότι τελικώς θα αποκατασταθεί η ορθή εικόνα της και η εικόνα της υγιούς εξέλιξης της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v