Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Υπέρ του πληθυσμιακού κριτηρίου στα φαρμακεία

Στο ανώτατο δικαστήριο είχαν προσφύγει φαρμακοποιοί από όλη την χώρα και ζητούσαν να ακυρωθούν νομαρχιακές αποφάσεις με τις οποίες απορρίπτονταν αιτήσεις για ίδρυση φαρμακείων επειδή δεν πληρούσαν το πληθυσμιακό κριτήριο.

ΣτΕ: Υπέρ του πληθυσμιακού κριτηρίου στα φαρμακεία
Υπέρ της συνταγματικότητας του πληθυσμιακού κριτηρίου που έχει θεσπισθεί για την χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείων τάχθηκε με σειρά αποφάσεών της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας επικαλούμενη λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Στο ανώτατο δικαστήριο είχαν προσφύγει φαρμακοποιοί από όλη την χώρα και ζητούσαν να ακυρωθούν νομαρχιακές αποφάσεις με τις οποίες απορρίπτονταν αιτήσεις για ίδρυση φαρμακείων επειδή δεν πληρούσαν το πληθυσμιακό κριτήριο, δηλαδή δεν τηρούσαν την αναλογία που προβλέπεται μεταξύ πληθυσμού και φαρμακείων στον ίδιο δήμο.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα φαρμακεία δεν αποτελούν αμιγώς εμπορικές επιχειρήσεις αλλά ιδιότυπα καταστήματα στα οποία συνδυάζεται η υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα και η κοινωνική αποστολή με την εμπορική εκμετάλλευση.

Περαιτέρω επισημαίνεται ότι «η ορθολογική και ισόρροπη κατανομή των φαρμακείων σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ο άμεσως και ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμούς του συνόλου του πληθυσμού με τα αναγκαία φάρμακα, αποτελούν επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι δικαιολογούν την επιβολή περιορισμών όχι μόνο στην άσκηση αλλά και στην πρόσβαση στο επάγγελμα του φαρμακοποιού».

Όπως επισημαίνεται στις αποφάσεις του ΣτΕ το επίμαχο κριτήριο δεν προσκρούει ούτε στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας ούτε στην συνταγματικά κατοχυρωμένη προσωπική και οικονομική ελευθερία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v