Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λύση στο θέμα του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα

Η εφορία θα ελέγχει τη δήλωση, θα βεβαιώνει τον φόρο υπεραξίας που προκύπτει και στη συνέχεια θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής με το ποσό του φόρου που θα πρέπει να καταβάλει ο πωλητής του ακινήτου. Τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ.

Λύση στο θέμα του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα

Κοντά στη λύση του γρίφου για τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων φαίνεται να βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πηγές των συμβολαιογράφων -οι οποίοι έχουν κατεβάσει τα μολύβια αντιδρώντας στο θολό τοπίο του φόρου υπεραξίας- συμφωνήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου ο φόρος υπεραξίας να υπολογίζεται από την εφορία και όχι από τους ίδιους.

Η εφορία θα ελέγχει τη δήλωση, θα βεβαιώνει τον φόρο υπεραξίας που προκύπτει και στη συνέχεια θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής με το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει ο πωλητής του ακινήτου.

Ο συμβολαιογράφος μετά τη σύνταξη του συμβολαίου θα παρακρατεί τον φόρο υπεραξίας και θα τον αποδίδει στο Δημόσιο. Δηλαδή θα είναι υπεύθυνος μόνο για την παρακράτηση και την απόδοση του φόρου υπεραξίας και όχι για τον προσδιορισμό του.

Τα παραπάνω μένει να αποτυπωθούν σε απόφαση. Παράλληλα θα πρέπει να εκδοθεί και η εγκύκλιος με την οποία θα ξεκαθαρίζεται πώς υπολογίζεται η τιμή κτήσης για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας για να λήξει έστω και με καθυστέρηση ενός μήνα -ο φόρος υπεραξίας θεωρητικά ισχύει από την 1η Ιανουαρίου- το σίριαλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v