Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται συμφωνία με Ελβετία για τις καταθέσεις

Ελλάδα και Ελβετία αναζητούν συμφωνία για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων στη χώρα. Άναψε φωτιές ρεπορτάζ ιστοσελίδας που ανέφερε ότι η υπουργός Οικονομικών δεν βλέπει να υπάρχει συμφωνία για το θέμα.

Ζητείται συμφωνία με Ελβετία για τις καταθέσεις

Μία ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας βάζει τέλος στον συναγερμό που προκάλεσε τηλεγράφημα του ΑΠΕ για δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού αναφορικά με τη φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων στη χώρα. 

Από το Ελβετικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανακοινώθηκε ότι "το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας επιβεβαιώνει ότι οι ελβετικές αρχές εξακολουθούν να θέλουν να συνομολογήσουν μια φορολογική συνθήκη με την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα".

Νωρίτερα δηλώσεις της υπουργού, που δημοσιεύθηκαν στην οικονομική ειδησεογραφική ιστοσελίδα FinanzNachrichten.de κινητοποίησαν το ελληνικό υπουργείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελβετό ομόλογό του αλλά και τον πρέσβη της Ελβετίας στην Αθήνα και αναμένεται να εκδοθεί διάψευση των δημοσιευμάτων από το ελβετικό υπουργείο.

Εξάλλου σήμερα, ο κ. Μαυραγάνης μεταβαίνει στην Ελβετία όπου έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό συνάντηση με τον ομόλογό του προκειμένου να γίνει προετοιμασία της συνάντησης της 4ης Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Η Ελβετίδα υπουργός αναμένεται να έλθει στις 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον ομόλογό της Γιάννη Στουρνάρα, καθώς, όπως διευκρινίζεται η Ελλάδα ασκεί την προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελβετία βρίσκεται αυτήν την περίοδο σε συζητήσεις με την Ε.Ε. για μια συμφωνία φορολόγησης τόκων.

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, η διαπραγμάτευση για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία συνεχίζεται, με βάση το μοντέλο των αντίστοιχων συμφωνιών που είχαν συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, αν και η τελευταία -της Γερμανίας- δεν εφαρμόστηκε.

Τι μετέδωσε η FinanzNachrichten.de

Όπως μεταδόθηκε, η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών φέρεται να δήλωσε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ότι η Ελβετία δεν θα συνάψει συμφωνία για την είσπραξη φόρων από καταθέσεις μαύρου χρήματος Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες.

Με βάση δημοσίευμα στην οικονομική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «FinanzNachrichten.de», η κυρία Βίντμερ-Σλουμπφ επισήμανε ότι "η Ελλάδα δεν φορολόγησε ποτέ ορισμένα πρόσωπα" και σημείωσε ότι, σύμφωνα με παλαιότερη νομοθεσία, Έλληνες ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν στην πατρίδα τους διάφορες εισφορές. Δεν μπορεί, εξηγεί, να ισχύει ότι αυτά τα άτομα θα πρέπει να πληρώσουν τώρα αναδρομικά φόρους, για περιουσία η οποία βρισκόταν εκείνη την περίοδο στο εξωτερικό.

Τέτοια συμφωνία, η οποία ρυθμίζει επιπλέον και τη φορολόγηση μελλοντικών εσόδων από τόκους για περιουσίες στην Ελβετία, έχει ήδη συνάψει η χώρα με τη Βρετανία και την Αυστρία, ενώ η αντίστοιχη με τη Γερμανία δεν εγκρίθηκε από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Υπό συζήτηση βρίσκεται ακόμη συμφωνία με την Ιταλία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v