Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μίζες 29 εκατ. έλαβε ο Ματαντός

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με καταβολή εγγύησης 500.000 ευρώ, απάντησε στις ερωτήσεις του ανακριτή και για τον τρόπο που γινόταν το "μοίρασμα" του "μαύρου χρήματος".

Μίζες 29 εκατ. έλαβε ο Ματαντός

Ως «θύμα της αφέλειας του» και έρμαιο των γερμανών της Ferostaal εμφανίζει εαυτόν στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή ο επιχειρηματίας Μιχάλης Ματαντός ο οποίος κατηγορείται για εμπλοκή στις μίζες που στήθηκαν γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο ίδιος ωστόσο φέρεται να ομολογεί ότι έδωσε αμοιβές συνολικού ύψους άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ εκ μέρους της Ferostaal η οποία είχε αναλάβει την κατασκευή των υποβρυχίων χωρίς ωστόσο, όπως λέει, να γνωρίζει ότι πρόκειται για μίζες.

Ο Μιχάλης Ματαντός περιγράφει ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή την διαδικασία μέσω της οποίας λάμβανε εντολή για την καταβολή των χρημάτων επισημαίνοντας ότι «οι γερμανοί του απέκρυπταν την αληθινή αιτία».

«Ποτέ δεν ήμουν στον λεγόμενο Κύκλο Προσευχής. Λάμβανα εντολές για τις εκάστοτε πληρωμές από την Ferostaal με την συνήθη αιτιολογία ότι οι περισσότερες προορίζονταν για το μετοχικό κεφάλαιο της ναυτιλιακής εταιρείας στη Σαουδική Αραβία, ιδιοκτησίας του κ. Demirdjian που θα παρήγγειλε εμπορικά πλοία στην Ελλάδα.

Ο Μιχάλης Ματαντός, απαντώντας σε σχετικές, αλλεπάλληλες ερωτήσεις, του ανακριτή στοχοποιεί εμμέσως τον Ακη Τσοχατζόπουλο, κρατώντας ωστόσο ο ίδιος σαφείς αποστάσεις.

Όπως προκύπτει από την απολογία του ο κατηγορούμενος υποστήριξε στον ανακριτή ότι κατά την κρίση του, ο πρώην υπουργός είναι αποδέκτης του ενός εκατομμυρίου ευρώ που έλαβε ο τότε συνεργάτης του Γιάννης Μπέλτσιος. «Τείνω να αποδεχθώ ότι τα χρήματα αυτά, όλα ή εν μέρει, κατέληξαν στον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας».

Ο ίδιος πάντως υποστηρίζει ότι δεν είχε σχέση με τον Άκη Τσοχατζόπουλο «πέραν μίας τυπικής χειραψίας σε μια δεξίωση του 2002. Ουδέποτε του υποσχέθηκα οποιοδήποτε ωφέλημα και ουδέποτε του κατέβαλα άμεσα ή έμμεσα οποιοδήποτε ποσό».

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με καταβολή εγγύησης 500.000 ευρώ, απάντησε στις ερωτήσεις του ανακριτή και για τον τρόπο που γινόταν το μοίρασμα του "μαύρου χρήματος".

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα τελικά χρήματα λάβατε για τα υποβρύχια 209 και 214; Εκτός από τον λογαριασμό αυτό στη MIE SA Λουκέρνης λάβατε ποτέ άλλη αμοιβή από την κοινοπραξία σε άλλους λογαριασμούς δικούς σας στην Ελλάδα, στην Κύπρο ή αλλού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Έχω αναλυτικά αναφερθεί στις Γερμανικές Αρχές για τις συμβάσεις που υπέγραψα με τη FERROSTAAL.

Επαναλαμβάνω ότι τον Οκτώβριο του 2003 έγινε για λόγους συμμόρφωσης προς τον ΟΟΣΑ μια νέα συμφωνία με το Βερετέκι όπου αναφερόταν ως ποσοστό της προμήθειας μου το 5%.

Τελικά μου καταβλήθηκε περίπου το 2,5% επί της γερμανικής προμήθειας που ανερχόταν σε 1,8 δισ. περίπου. Έτσι εγώ έλαβα με επιφύλαξη περί τα 28-29 εκατομμύρια ευρώ και έδωσα περίπου 51-52 εκατομμύρια σε τρίτους σύμφωνα με τις εντολές τους. Σύνολο καταβολών, 80 εκατομμύρια όλα στη UBS Λουκέρνης και κανένα άλλο ποσό σε κανένα άλλο λογαριασμό. Αλλο τίποτα δεν έχω να προσθέσω.

*Δείτε όλο το απολογητικό υπόμνημα και την απολογία Ματαντού στη στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v