Πρωταθλητές οι Ελληνες στις e-αγορές

Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο οι αγορές των Ελλήνων μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων. Σύμφωνα με έρευνα της E-commerce Europe, ξοδέψαμε 1.347 ευρώ κατά κεφαλήν για αγορές μέσω online καταστημάτων.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Πρωταθλητές οι Ελληνες στις e-αγορές

Τελικά λεφτά υπάρχουν, αλλά... για τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Μπορεί τα φυσικά καταστήματα να έχουν ματώσει τα τελευταία χρόνια, εντούτοις οι Έλληνες καταναλωτές δεν είναι καθόλου σφιχτοί όταν πρόκειται να κάνουν τις αγορές τους μέσω του internet.

Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι το 2012 οι Έλληνες, σύμφωνα με χθεσινή έρευνα της E-commerce Europe, ξόδεψαν 1.347 ευρώ κατά κεφαλήν για αγορές μέσω online καταστημάτων. ποσό ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι κατά μέσο όρο οι καταναλωτές στη Νότια Ευρώπη ξόδεψαν το 2012 συνολικά 833 ευρώ, μέγεθος το οποίο είναι κάτω από τα 1.234 ευρώ, δηλαδή τον μέσο όρο της Ε.Ε. των 28 και τα 1.402 ευρώ του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Έτσι με τα 1.347 ευρώ κατά κεφαλήν, οι Έλληνες αναδεικνύονται πρωταθλητές στις αγορές μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων στη Νότια Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο συνολικός τζίρος του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα ανήλθε το 2012 στα 2,56 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ, ενώ από τα 11,3 εκατ. κατοίκους της χώρας, εκ των οποίων τα 6,09 εκατ. χρησιμοποιούν το Internet, το 1,9 εκατομμύριο είναι e-καταναλωτές.

Όπως επισημαίνεται στη συγκεκριμένη έρευνα, η Νότια Ευρώπη (Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Κροατία, Κύπρος και Μάλτα) αποτελεί έφορο έδαφος για τις online δραστηριότητες λιανικής, αντιπροσωπεύοντας το 10% των συνολικών online πωλήσεων στην Ευρώπη.

Σήμερα από τα 128 εκατ. ενεργούς χρήστες του διαδικτύου στη Ν. Ευρώπη, το 1/3 εκ αυτών, δηλαδή τα 40 εκατ., αγοράζει αγαθά και υπηρεσίες μέσω του internet. Αποτέλεσμα είναι σήμερα το ηλεκτρονικό εμπόριο στην περιοχή της Ν. Ευρώπης να αντιπροσωπεύει το 1,8% του συνόλου της λιανικής. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v